Kristin Margrethe Johansen
Er sentralisering av sykehus rette medisin?
Er det fornuftig å ha mange små sykehus eller bør vi sentralisere og satse på store enheter? Politikerne gjør klokt å lytte til folket og ansatte ved sykehusene.
nina.hanssen@lomedia.no
Skjer det en ulykke eller noen i familien blir akutt syk, haster det å komme til nærmeste sykehus. Legene kaller tiden det tar fra du blir syk til du får hjelp «den gyldne time». Hvis du skal ha størst sjanse til å overleve bør ikke tiden ta mer enn en time. Nå frykter fagfolk at denne timen blir lengre, og at det da blir vanskeligere å redde deg og meg hvis vi blir syke.
Alle er opptatt av å ha et robust sykehusvesen, men regjeringen og de sykehusansatte strides nå om riktig medisin. Mens helseminister Bent Høie snakker varmt om sentralisering, er faglige tillitsvalgte overbevist om at de små lokale sykehusene er viktige.
Faglige tillitsvalgte som har engasjert seg i kampen for å bevare lokalsykehusene er opptatt både av innbygggernes tilbud men også de ansattes arbeidsvilkår. Trygge, godt kvalifiserte og motiverte offentlig ansatte gir de beste tjenestene. Det er de ansatte som kjenner behovene og mottakerne av tjenestene best, og har kompetansen. Høie bør gjøre som faglige tilltisvalgte i Fagforbundet denne uka, besøke de små sykehusene rundt i landet og snakke med de ansatte.
Små, mange og lokale sykehus koster selvfølgelig penger. Derfor kan det være greit å minne regjeringen på at Norge er ett av verdens rikeste land.
I et land som Norge er det fornuftig å ha mange små sykehus. Avstandene er store, og nærhet til helsetjenester betyr mye for folks trygghet. Selv om enkelte oppgaver krever så stor grad av spesialkompetanse at de må sentraliseres, er det lite som tyder på at små enheter i seg selv innebærer dårligere tilbud til pasientene.
Tvert om viser vel erfaringene at for store enheter kan føre til ansvarspulverisering, med alvorlige konsekvenser for pasienter og ansatte. Forslaget om å legge ned akuttfunksjonene i Kragerø og på Rjukan sykehus har skapt folkelig engasjement over hele landet, og mange frykter nå at flere sykehus vil mistet akuttfunksjoner.
LO-Kongressen i 2013 vedtok at det er viktig å beholde en desentralisert sykehusstruktur. Begrunnelse var at Norge er et land med spredt bosetting, og at sykehuspolitikken må ta hensyn til geografiske, demokratiske og andre forhold.
Men dette tar ikke den nåværende regjeringen hensyn til. Forslaget til Høie kan ramme både Rjukan og Kragerø, og kanskje andre sykehus i mange andre deler av landet.
Statsråden har varslet en ny sykehusplan fra regjeringen høsten 2015, men allerede nå ser vi bivirkningene av denne medisinen.
Helseministeren og regjeringen må få klar beskjed, det må bli en storm, sa SV-politiker og leder for aksjonskomiteen for Narvik sykehus Dagny Pettersen på et folkemøte i Narvik i går.
Denne stormen må hele fagbevegelsen engasjere seg i. For dette er ikke et spørsmål om et lokalt sykehus, men hele sykehusstrukturen står i fare for å rakne.
Helt siden sykehusreformen ble vedtatt har den politiske styringen med sykehusene forvitret, og butikkprinsippene sneket seg inn. Altfor ofte tas viktige beslutninger utfra økonomiske motiver, ikke faglige vurderinger av hva som skaper trygghet for pasienter og samfunn.
Ingen tvil om at vi har en demokratikrise i sykehusene våre og vi trenger stormen som Dagny Pettersen etterlyser. Med fagbevegelsen på laget vil kanskje stormen bli en orkan. Og da er det ikke lett for regjeringen å slå imot.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i årets lønnsforhandlinger. Streikefaren øker
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
Brian Cliff Olguin