Kristin Margrethe Johansen
Gamle paroler om igjen
Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Den blåblå regjeringen får fart på salget av røde strømper.
Solfrid.rod@lomedia.no
8. mars vil trekke flere ut på gater og torg i år enn på veldig lenge. Unge kvinner uten tradisjoner for kvinnedagen varsler at de i morgen vil gå i tog for første gang. Den mer erfarne garde tørker støv av parolene fra kvinnebevegelsens glansdager på 1970-tallet. Utrolig nok er de så gode som nye 40 år etter: Til og med paroler om selvbestemt abort må hentes fram igjen, etter at Høyre akkurat der forhandlet vekk den valgfriheten de ellers holder så høyt.
Norske kvinner tjener i gjennomsnitt 85 kroner for hver hundrelapp menn drar inn. Mer enn fire av ti kvinner jobber deltid. 47.000 kvinner definerer seg som hjemmearbeidende, mot 2.000 menn.
Ingenting av dette er nytt. Det nye er at vi har en regjering som ikke ser det som sin oppgave å gjøre noe med det. Etter flere tiår med likestillingspolitiske tiltak, fikk vi i fjor høst en likestillingsminister som varslet en helt ny kurs: «Det er ingen offentlig oppgave å påvirke kjønnsrollemønsteret i hjemmet», sa barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne da.
I forkant av kvinnedagen står Horne på sitt: «Likestilling avgjøres ikke av antall tusenlapper i kontantstøtte og antall uker med fedrekvote», sier hun til Aftenposten. Men Horne vet selvsagt bedre. Det innrømmet hun da hun la inn i statsbudsjettet at foreldrepermisjon vil koste staten mindre nå som menn tar kortere permisjon. Kvinners arbeidskraft er som kjent billigere. Horne vet selvsagt også at kontantstøtte bidrar til at kvinner i lengre perioder står utenfor arbeidslivet, og svekker deres økonomiske selvstendighet. Akkurat som kutt i fedrekvoten svekker menns frihet til å velge å være hjemme. Barn lærer at mødre steller hjemme, mens menn jobber ute.
Likestillingsministerens mantra er at politikk ikke skal gripe inn i familielivet. Hun prediker en slags ikke-politikk som er umulig. Politiske beslutninger legger rammer for livene våre, og normalt er jo nettopp det motivasjonen for å drive med politikk. Motsatt av Norge har mange andre land aldri drevet storstilt barnehagebygging og aldri tenkt tanken på en egen fedrekvote. Det er selvsagt ikke mer valgfrihet der enn i Norge. Det eneste som er beskyttet er friheten til å velge tradisjonelt.
Politikk handler om hvilke verdier man setter høyest. Hvis likestilling ikke holdes opp som noe det er verdt å strekke seg etter, noe vi alle må bidra til, vil det heller aldri bli noe av.
Solveig Horne forsikrer at hun vil konsentrere seg om arbeidslivet i sin likestillingsgjerning. Men det er ikke mulig å isolere arbeidslivet, mens hjemmet skal være fredet sone. Når likestillingspolitikken i stor grad har vært rettet inn mot privatsfæren, er det jo nettopp fordi disse tingene henger så nøye sammen. Et stort problem er at menn ikke har økt sin innsats på hjemmebane i takt med kvinners yrkesdeltakelse. I stedet har vi vi importert billig arbeidskraft fra fattige land og kalt det kulturutveksling.
Både kvinner og menn har i seinere år oppgitt å være mindre opptatt av likestilling enn tilsvarende undersøkelser viste for 20 år siden. Det er mange grunner til det: En del kamper er kronet med seier, trolig noen færre i virkeligheten enn i mytene om verdens mest likestilte land. Men vi har da også levd i trygg forvissning om at staten har holdt seg med egen minister og eget ombud for likestilling, og at det hele ligger i trygge hender. Men denne vinterens endeløse debatt om hvorvidt legers private moral skal trumfe kvinners lovfestede rett til helsetjenester har vekket oss fra dvalen. Og Solveig Hornes uttalelser minner oss om at 8. mars fortsatt er viktig.
Gratulerer med dagen!
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås