Kristin Margrethe Johansen
Heia, heia renholderen!
Det er få dvaske professorer, så la dem være i fred. Vi heier heller fram den kjernesunne renholderen. Hun bør det bli flere av.
line.scheistroen@lomedia.no
Espen Dahl fremsto absolutt ikke som en dvask professor da han i går presenterte den norske kunnskapsoversikten om sosial ulikhet i helse. Med iver og engasjement ble et bokstavelig talt tungt dokument overlevert oppdragsgiveren; Helsedirektoratet.
Dahl og forskerkollegene på Høgskolen i Oslo og Akershus, samt et bredt sammensatt ekspertutvalg, slår i rapporten fast at den norske folkehelsa blir bedre, men at de sosiale ulikhetene i helse forsterker seg. De skriver at det fortsatt er «en tett kobling mellom hvem du er og hva slags helse du kan forvente deg».
Gavepakker
I forskningen på sosial ulikhet i helse deles folk gjerne inn etter inntektsnivå, lengden på utdanningen eller hva slags type jobb de har: Jo lenger utdanning eller høyere inntekt du har, jo bedre helse.
Let fram professoren og renholderen igjen: Professoren er sjelden dvask og renholderen ikke kjernesunn.
Likevel: Begge trenger et løft, ifølge forskerne, så tiltak som treffer alle er å foretrekke, men i samme åndedrag understrekes det at de som trenger det mest må få mest.
I rapporten gis 25 anbefalinger og råd, mange av dem på områder som absolutt bør interessere LO-forbundene. Vi snakker om oppvekst, skole og utdanning, sysselsetting, arbeidsmiljø, inntekt og fattigdom, helsevaner og helsetjenester. Enkelte av anbefalingene må være som gavepakker for LO når de skal argumentere for saker, her er noen eksempler:
• Sats på helsestasjoner og skolehelsetjenesten
• Øremerk midler til forebyggende arbeid
• Gratis kjernetid i barnehage
• Reduksjon av fattigdom i barnefamilier ved å bedre økonomiske støtteordninger
• Styrk tiltak for å hindre frafall i videregående
• Styrk yrkesfagene og praksis for yrkesfagelever
• Styrket innsats mot sosial dumping
Er «arbeidslinja» bra?
La oss holde oss i arbeidslivet. For der er vi lenge og vel, og gode jobber er bra for helsen. Men et dårlig arbeidsmiljø har nok av tid til å gjøre skade på helsen, ifølge rapporten. En som starter sin karriere som 23-åring, er i løpet av livet rundt 9.000 dager på jobben, eller ca. 67.600 timer.
Helseforskjellene mellom de som er i arbeid og de som ikke er i arbeid er betydelige. Å være uten arbeid øker risikoen for å ha en langvarig lidelse omtrent tre ganger for menn og opp mot fire ganger for kvinner. En stor del av denne forskjellen skyldes sortering av folk med ulik helse inn og ut av arbeidslivet, forteller rapporten.
Anbefalingene som gis på området arbeidsliv og arbeidsmiljø er lite kontroversielle. Det samme gjelder oppsummeringen om at hverken IA-avtalen eller NAV-reformen så langt har vært noen suksess. Interessant er det å merke seg at det anbefales å legge mer vekt på «færre ut»-strategier enn «flere inn» i IA-arbeidet, men kanskje mer spennende er det om rapporten får i gang en diskusjon om den såkalte «arbeidslinja» sterke stilling i norsk politikk.
«Arbeidslinja ser ut til å bygge på en – kanskje stilltiende – forutsetning om at alt arbeid er bedre enn intet arbeid. Når det gjelder sosial ulikhet i helse er det neppe tilfelle. I den grad arbeidslinja fører til at arbeidsledige i hovedsak får arbeid som er helseskadelig mentalt eller fysisk, er det ikke grunn til å anta at arbeidslinja vil bidra til å redusere ulikhet i helse», heter det blant annet i rapporten.
Neste stopp: politikk
I LO-Aktuelt nummer 3 var folkehelse vår store temasak. Vi besøkte Fauske – kommunen som møter utfordringer i målet om å bli folkehelsekommune nr. 1 i Norge, og vi møtte ivrige pådrivere for folkehelsearbeid i Nordland fylkeskommune. Alle har de mål om å bedre folkehelsen, men ikke minst: Utjevne de sosiale ulikhetene i helse. Professor Espen Dahl var en av flere som utfordret LO på det han mener er fagbevegelsens manglende engasjement for folkehelse.
LOs folk og politikere bør titte nøye på rapporten Dahl og kollegaene har levert. Ikke nødvendigvis fordi dette ikke er kjent stoff, men fordi den gir argumenter i det videre arbeidet.
Det tok mange tiår før sosiale ulikheter i helse ble satt på det politiske kartet. Da det skjedde var det med den borgerlige Bondevik 2-regjeringen og Stortingsmeldingen «Resept for et sunnere Norge i 2003». Arbeidet ble videreført av den rødgrønne regjeringen. For de som jobber med dette feltet må den tverrpolitisk enigheten om at sosial ulikhet i helse er noe det må gjøres noe med, være betryggende. Spørsmålet er hvilken tilnærming dagens regjering vil ha, selv om de i sin politiske plattform understreker at de er opptatt av levekårsutjevning og fattigdomsbekjempelse.
Men har vi det bra?
Sammenlignet med andre land har den norske befolkning god helse. Vi lever lenger enn tidligere og de fleste har det bra. Men noen lever kortere og har det ikke fullt så bra. Ifølge rapporten lever industriarbeidere, kokker og drosjesjåfører 7-10 år kortere enn leger, lektorer og arkitekter. Det forundres ikke om professoren og renholderen er på hver sin ende av denne skalaen også.
Derfor: La oss fortsatt heie på renholderen.
Enkelte av anbefalingene må være som gavepakker for LO
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre