Kristin Margrethe Johansen
Homohat på frammarsj
Denne uka signerte Ugandas president en ny lov som innebærer at homofil praksis kan straffes med livsvarig fengsel. Situasjonen for lesbiske, homofile, biseksuelle og transepersoner (LHBT) tilspisses globalt.
nina.hanssen@lomedia.no
I forkant av Sotsji-OL var Russland mye i fokus på grunn av sin lov som forbyr «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner». Flere LO-tillitsvalgte engasjerte seg i den norske Prinsipp 6-kampanjen. Det ble fokusert på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i forbindelse med Sotsji-OL og manglende rettigheter for disse gruppene i Russland og andre land. Som journalist, men også som et politisk engasjert menneske, er jeg også opptatt av menneskerettighetsspørsmål og demokrati. Og situasjonen for LHBT-befolkningen i verden bekymrer meg.
Dagen etter at flammen ble slukket i Sotsji signerte altså Ugandas president Yoweri Museveni den diskriminerende loven som heldigvis fikk stor medieoppmerksomhet i Norge.
Loven vil kriminalisere de som ønsker å «fremme» homofili på noen som helst måte.
Personer som går inn i et homofilt ekteskap vil kunne dømmes til livsvarig fengsel. Lovforslaget åpner også for å tvangsteste mennesker for HIV-smitte.
Ifølge Amnesty institusjonaliserer dette en grov og omfattende diskriminering av LHBT-personer, og legger til rette for trakassering, vold og forfølgelse på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Hjemme i Norge var faktisk regjeringen raskt på banen for å protestere mot vedtaket. Utenriksminister Børge Brende (H) vil kutte den årlige bistanden til Uganda med 50 millioner kroner av i alt 400 millioner som en direkte følge av vedtaket, mens FrP helst vil kutte all bistand til landet.
Samtidig advarer både forskere og Landsforeningen for lesbiske, homofile og transpersoner (LLH) mot å knytte bistandskuttet så direkte til homofiles kår, i frykt for at dette snarere kan ramme ofrene enn å hjelpe dem. Men for Brende var dette en prinsippsak. Så gjenstår det å se om Museveni lar seg skremme av lille Norge.
Foreløpig har ikke trusselen om bistandskutt bitt på Museveni, som i likhet med en del andre mennesker i ledende posisjoner i Øst-Afrika anser LHBT som en «vestlig» import. Flere politikere har den siste tiden offentliggjort sin homofobi og det virker nesten som en trend at maktpersoner skal markere seg på dette.
Skriver en journalist om dette temaet i Øst-Afrika fra et norsk synspunkt, er det lett å bli oppfattet som kulturimperialistisk. Jeg har selv en fast spalte i en kenyansk avis og skrev på selve valentine-dagen om situasjonen for LHBT-befolkningen i Russland, Norge og Kenya. Den politiske kommentaren ble for sterk kost. Den ble stoppet fordi redaktøren fryktet at temaet jeg hadde valgt ville føre til negative reaksjoner fra leserne.
Ifølge en oversikt fra Amnesty International (2012) er det 36 land i Afrika, nær halvparten av alle landene i verdensdelen, som fortsatt kriminaliserer homofili. Mange av landene er norske bistandspartnere. Enkelte av dem praktiserer dødsstraff mot homofili.
Det er ekstra skremmende å se at det statsstyrte homohatet øker i flere land. Så selv om OL-ilden er slukket og LHH kan vise til stort engasjement rundt dette, så går dessverre utviklingen i gal retning. Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs anbefalte alle som reiste til Sotsji-OL, som representanter for næringsliv, Den norske olympiske komiteen, idrettsutøvere og journalister, om å huske følgende: Taushet er ikke gull! Bruk stemmen til å forsvare rettighetene til dem som blir forsøkt truet til å tie anbefalte.
Nå er ilden slokket, men fortsatt er det tusenvis av mennesker i verden som trues til å tie. Og vi som bor i et land med både ytringsfrihet og pressefrihet har en plikt å bruke vår stemme. Ingen av oss bør se på at brudd på menneskerettigheter blir begått av stater. Her bør verken faglige tillitsvalgte, politikere eller journalister tie.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.
Helge Rønning Birkelund
Dagpendler Joakim mistet en månedslønn da grensa stengte, men må betale like mye skatt
Kommentar
Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Håvard Sæbø
Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal