JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I Olof Palmes ånd

I dag startet Arendalsuka som inspirert av den svenske Almedalsuken. Men det hele startet med en engasjert mann på en lastebil som talte til folket. Mannen het Olof Palme.

nina.hanssen@lomedia.no

Palme var den svenske sosialdemokraten som fortalte oss at «Politikk er å ville» og inspirerte oss med sine gnistrende taler om fred – og ikke minst solidaritet. Den tidligere svenske statsministeren Olof Palme var min største politiske helt i barne- og ungdomstiden. For oss var han langt større enn Einar Gerhardsen og revolusjonshelten Che Guevara, som også var forbilder.

Mange av oss tok det derfor svært tungt da nyheten om at Palme var skutt og drept i 1986. Jeg husker ennå vi satt klistret foran TV-skjermen og så begravelsen hans. Arja Saijonmaa sang «Jeg vill tacka livet», men det var alle de kjente arbeidersangene som koret sang som traff oss midt i hjertet og beveget oss.

Men tross mordet på Sveavagen midt i Stockholm, så er heldigvis ikke hans ord og virke avgått ved døden. Olof Palmes ånd lever i beste velgående blant oss. Både under Arendalsuka, under Almedalsuken på Visby og ikke minst i forkant av det kommende riksdagsvalget i Sverige om noen få uker.

Almedalsuken er i dag Sveriges viktigste politiske verksted for alle partier. Det blir også referert til som politikeruken i Sverige. Almedalsuken valgåret i 2010 hadde totalt 1.396 seminarer, ble dekket av omkring 900 journalister og samlet 11.000 deltakere.

Også i den pågående valgkampen i vårt naboland siteres Olof Palme ofte.

At de svenske sosialdemokratene har hentet fram Palme i årets valgfilm tolkes av noen som et tegn på stor selvtillit i partiledelsen. Sosialdemokratenes statsministerkandidat, Stefan Löfven, er pragmatiker mens Palme var visjonær. Gjennom å vise filmklipp av ham ønsker sosialdemokratene å vise ulikheter i synet på grunnleggende verdier mellom høyre og venstrefløyen.

På kanalen You Tube spres også nå Palmes engasjerte taler på sosiale medier blant ungdommer.

Også der han forklarer hvorfor han er demokratisk sosialist med stolthet og glede basert på egne erfaringer.

I 2012 kom også filmen om Palme som gjorde at mange ble enda mer kjent med min barndomshelt som satte sterke spor etter seg. Internasjonalisten Palme sa at menneskeverd må være grunnlaget i all politikk og hans sitater er kjent langt utenfor Sverige og Europas grenser.

Blant annet jobber Palmecentret i dag for å fremme demokrati, menneskerettigheter og fred. De har sammen med medlemsorganisasjoner 200 utviklingsprosjekter i rundt 20 land, blant andre Burma, Palestina, Serbia og Sør-Afrika.

Da jeg besøkte de palestinske fagforeningskontorene på Vestbredden for noen år siden hang bildet av Olof Palme på veggen. De tillitsvalgte fortalte at det var denne svensken som inspirerte dem til å bli politisk aktive. Det var han som hadde gitt dem tro på at det nytter å engasjere seg. Olof Palmes ånd lever altså sterkt i Midøsten, selv om utsikten til fred er ganske dårlig.

Det er langt fra Gaza til Arendal, men at også Arendalsuka vil være i Palmes ånd er det ingen tvil om. Klima, miljø og helse er hovedtemaer og titlene på debattene høres hesten ut som gamle valgplakater fra sosialdemokratene:

«Med kunnskap skal landet bygges», «Med mat skal landet bygges», «Med veg skal landet bygges» og «Med diplomati skal landet bygges». I tillegg vil det være fokus på næringsliv og arbeidslivspolitikk. Så selv om Arendalsuka er partipolitisk uavhengig, er det vel ingen grunn til å glemme ordene til mannen på lastebilplanet som snakket varmt om solidaritet over landegrenser og sa:

Menneskeverd, det er retten og den praktiske muligheten til å forme fremtiden sammen med andre.

Annonse
Annonse