En politikk som forsøker å låse opp tre låser med bare én nøkkel, vil bare delvis lykkes, skriver kronikkforfatteren.
Kan ikke, vil ikke, får ikke?
Norske kvinner er i verdenstoppen når det gjelder yrkesdeltakelse. At innvandrede kvinner har lavere sysselsetting er dermed ikke noen overraskelse. Samtidig varierer deltakelsen i arbeidslivet kraftig og i noen landgrupper er andelen kvinner i arbeid under halvparten av det den er blant menn.
Både lav sysselsetting og store kjønnsforskjeller i yrkesdeltakelse er kilde til politisk kontrovers. Som i likestillingsdebatten generelt dreier argumentene rundt temaene kvalifikasjoner, valgfrihet og diskriminering.
Kompetanse
Evnen til å skaffe en jobb i Norge handler om flere ting. Helse — fysisk og psykisk — setter rammer for om det er mulig å ta lønnet arbeid og i tilfelle, hvor mye. I tillegg er medbrakt kompetanse viktig — både i form av utdanning og arbeidserfaring. Her skiller menn og kvinners situasjon seg i mange av de landene som Norge mottar innvandrere fra. I følge Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse mangler for eksempel 45 prosent av de somaliske kvinnene i Norge grunnskoleutdanning, mot bare 15 prosent somaliske menn. Blant innvandrere fra Iran er derimot utdanningsnivået både blant menn og kvinner på nivå med det vi ser i befolkningen ellers. Noen kvinner har dermed mer enn nok utdanning og arbeidserfaring, mens andre har et stort behov for opplæring og kvalifisering. Men hvordan står det egentlig til med kvalifiseringstilbudet i Norge? Fafo har de siste 15 årene gjennomført en rekke studier av kvalifiseringstiltak rettet mot innvandrere. De tyder på at kvinner mottar et mindre intensivt og mindre arbeidsrettet kvalifiseringstilbud enn menn. En viktig årsak til dette er at det er stor mangel på egnete kvalifiseringstiltak for kvinner (og menn) som har lite eller ingen utdanning fra før. Kvinner går også oftere enn menn fra tiltak og helt ut av arbeidsstyrken. Forskjeller i hva kvinner og menn har med seg av kvalifikasjoner ser dermed ut til å videreføres gjennom det de får av kvalifisering i Norge og bidra til å forsterke kjønnsforskjellene. Videre satsing på kvalifisering – og kunnskap om hva som virker — er vesentlig.
Motivasjon
Kvinner — også etnisk norske — har tradisjonelt hatt større ansvar hjemme enn ute. I 1972 mente sju av ti norske kvinner i følge Statistisk sentralbyrå at småbarnsmødre ikke burde ha arbeid utenfor hjemmet. I 2007 svarte færre enn én av ti det samme. Fafo gjennomførte i 2009 en spørreundersøkelse blant innvandrere som viste at i enkelte landgrupper er oppfatningene både blant menn og kvinner relativt like de vi kjenner fra Norge på begynnelsen av 1970-tallet. Mens lønnsarbeid oppfattes som en selvsagt del av voksenlivet for de fleste menn, framstår kvinners forhold til lønnet arbeid som mer ambivalent. En slik ambivalens forsterkes trolig hos kvinner som av ulike årsaker opplever arbeidslivet som en lukket, eller lite attraktiv, arena. Statistisk sentralbyrå har vist at innvandrere er mer utsatt for belastninger og ulykker og har mindre kontroll over eget arbeid enn befolkningen ellers. Innvandrere er også oftere overkvalifisert i den forstand at den formelle utdanningen er høyere enn det jobben krever. Dette gjelder kvinner i enda større grad enn menn. Dersom valget står mellom å ha det økonomisk litt trangt, men være hjemme med egne barn, eller å sende barna i barnehage mens du selv er på en dårlig betalt, usikker og slitsom jobb, er det kanskje ikke underlig om valget faller på å være hjemme.
Mulighet
Også godt kvalifiserte kvinner med minoritetsbakgrunn opplever at det norske arbeidslivet kan være vanskelig tilgjengelig. Mye tyder på at arbeidssøkere med innvandrerbakgrunn stiller svakere når de søker jobb fordi norske arbeidsgivere er usikre både på innvandreres kompetanse, og på hvordan de vil fungere på en norsk arbeidsplass. Svensk forskning tyder på at arbeidsgivere har stereotype oppfatninger om hva innvandrere kan og ikke kan: De overdriver deres kompetanse innen ufaglært arbeid, og undervurderer deres kompetanse på faglært arbeid. Forskere ved Fafo og Institutt for samfunnsforskning har ved hjelp av omfattende blindtester dokumentert at sannsynligheten for å bli innkalt til jobbintervju reduseres for søkere med «utenlandske» navn. Barrierene for å øke sysselsettingen ligger med andre ord også i holdninger og forventninger blant norske arbeidsgivere. Noen kvinner møter i tillegg hindringer fra egen familie, som kan ha forventninger og krav om at hun skal ta seg av hus og hjem. Holdninger skapes og endres gjennom erfaring, men prosessen er langsom. Å gå inn i familienes vurderinger kan være vanskelig. Å møte arbeidsgivere med tydeligere forventninger og krav om likebehandling burde derimot være innenfor myndighetenes handlingsrom.
Tre låser trenger tre nøkler
Integreringsdebatten har lett for å bli problemfokusert. I 2012 var flere enn 140 000 innvandrede kvinner en del av norsk arbeidsliv. Det er flere enn noensinne. Over halvparten kom fra land utenfor Vesten. Kvinner som fortsatt står utenfor arbeidslivet gjør det av ulike årsaker. Det handler både om å kunne, om å ville og om å få muligheten. En politikk som forsøker å låse opp tre låser med bare én nøkkel, vil bare delvis lykkes. Å kutte i offentlige overføringer kan øke motivasjonen for å finne lønnet arbeid, men det hjelper lite om kvalifikasjonene mangler. Å tilby kvalifisering kan øke evnen, men hjelper lite dersom arbeidsgivere ikke er interessert på grunn av navn eller hudfarge. Og å stille krav til arbeidsgivere kan redusere omfanget av diskriminering, men forutsetter kvalifiserte søkere. Som en tidligere statsminister formulerte det — alt henger sammen med alt. Når utfordringene er sammensatte, må også politikken for å løse dem være det.
Hanne C. Kavli,
forsker ved Fafo
Å tilby kvalifisering kan øke evnen, men hjelper lite dersom arbeidsgivere ikke er interessert.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro