Kollegastøtte
Når sjefen eller arbeidsgiveren trakasserer deg på jobben, fins det virkemidler for å bli kvitt uvesenet. Men når kollegastøtten mangler – hva gjør vi da?
jan.erik@lomedia.no
Tusenvis blir trakassert på jobben. I flertallet av tilfellene ser det ut til å være sjefen som trakasserer. Dette kan du lese om i boka «Tøft å tåle» av historiker Ingar Kaldal.
I neste nummer av LO-Aktuelt (nr. 9) kan du også lese et intervju med forfatteren.
Trakassering på arbeidsplassen skal ikke finne sted. Dette omtales i flere paragrafer i arbeidsmiljøloven (§ 2-3, § 4-3, § 13-1). Når det skjer, enten det er sjef eller ansatt som trakasserer, kan den trakasserte gå tjenestevei via verneombud eller tillitsvalgt. Sakene løses som regel på ett eller annet vis, enten ved at trakasseringen opphører, ved omplasseringer eller i verste fall at den trakasserte slutter.
Vi burde kanskje kunne forvente at kolleger støtter den trakasserte, men Kaldal mener at det ikke alltid er sånn. Dessverre. Grunnene kan være mange. Solidaritet er ikke den sterkeste valutaen i våre egosentriske tider.
Det er ifølge Kaldal derfor ikke gitt at miljøet på en arbeidsplass er sånn at det er lett å få støtte for å ytre seg kritisk til en sjef – samme hvor mye du har rett i det du tar opp. Får du ikke støtte hos kolleger, blir du stående helt aleine. Ofte både sosialt og faglig.
Det kan være mange grunner til at dette skjer hvorav redselen for å miste egne karrieremuligheter ved å støtte kollegaen – ikke sjefen – kanskje er den mest åpenbare. De aller fleste norske arbeidsplasser er ingen søndagsskoler.
I arbeidsmiljøloven framgår det at alle arbeidstakere har plikt til å bidra til et godt arbeidsmiljø. «Arbeidstaker skal sørge for at arbeidsgiver eller verneombud blir underrettet så snart arbeidstaker blir kjent med at det forekommer trakassering eller diskriminering på arbeidsplassen.» (§2-3, d)
Men en ting er varsling fra kolleger, noe helt annet er kollegastøtte når trakasseringen har funnet sted. Det forutsetter at det ligger en solidaritetskultur i bånn. Kaldal mener at kollegastøtte kan virke forebyggende. Sjefer som veit at det fins en solidaritetskultur og et sterkt fellesskap på den arbeidsplassen de leder, har en ekstra grunn til ikke å behandle ansatte respektløst.
«Å bli dårlig behandlet av en sjef kan sjølsagt være lettere å leve med om du veit at det blir ærlig og oppriktig fordømt av egne kolleger. Det å bli tråkket på av en sjef, kan av og til være mindre vondt – tross alt – enn å bli sviktet av ellers gode kolleger. Blir en det, kan det å klare å stille på jobb etter en trakassering, bli mye tyngre.»
Kollegastøtten Kaldal her skildrer er en fundamental del av et godt arbeidsmiljø.
De aller fleste norske arbeidsplasser er ingen søndagsskoler.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet