JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Late ungdommer?

Det er ikke arbeidslysten det står på, Vibeke Hammer Madsen.

Kristin Margrethe Johansen

eva.ler.nilsen@lomedia.no

«Foreldre ødelegger barnas jobbframtid», kunne vi lese i Dagsavisen i går. Det var Virkes administrerende direktør, Vibeke Hammer Madsen, som rettet ramsalt kritikk mot at foreldre tar barna sine med på ferie i stedet for at de er hjemme og jobber i sommer. Hun mener vi syr puter under armene på dem og fratar dem muligheten til tidlig å begynne å fylle på cv-en sin. Dette kan skade karrieren til våre unge håpefulle. De risikerer å komme bakerst i jobbkøen dersom de ikke har jobberfaring fra 16-17-årsalderen, mener hun.

Bakgrunnen for Madsens bekymring er ukas ferske tall fra Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse. Den viser at yrkesaktiviteten blant ungdom mellom 17 og 24 år synker. Andelen som kombinerer skole og studier med jobb har sunket fra 58 til 54 prosent på et år.

Madsen kobler dette til familienes makelige innstilling, særlig til sommerukene. Hun sier til Dagsavisen at mange foreldre ser på det som plunder og heft å måtte ta hensyn til en sommerjobb når ferien skal planlegges. Hun påstår også at vi lar være å prate med ungdommene om viktigheten av å jobbe og at vi ikke støtter opp og oppmuntrer dem til å ta seg en jobb.

Ikke vet jeg hvilke kretser Madsen vanker i og henter sin erfaring fra, men denne innstillingen har jeg ikke støtt på. Ingenting ville gledet meg mer enn å plotte inn uker med sommerjobb i familiekalenderen. Men husets 17-åring får seg rett og slett ingen jobb. Hun har forsøkt mange steder i bransjene som Virke-direktøren representerer. Men det er ikke napp å få.

Denne skjebnen deler hun med tusenvis av andre norske ungdommer på jobbjakt. Konkurransen om sommerjobbene er tøffere enn noen gang, og det er vanskeligst for dem under 18 år å få seg en jobb for å tjene egne penger i feriene. Ifølge direktør Sølvi Spilde Monsen i Manpower er det mellom 400 og 800 søkere til hver eneste sommerjobb. Hun forteller til Dagbladet at ungdommene er mer fleksible enn for noen år tilbake, de er interessert i alle typer jobber. Hun sier at vikarbyrået ikke har hatt noen problemer med å fylle de sommerjobbene de har formidlet i år. Tvert om, det er kamp om dem.

Ungdommene rapporterer selv om ørkesløse søke-runder i et tøft arbeidsmarked. Innenfor mange av Virkes egne bransjer, som er attraktive arbeidsplasser for unge arbeidstakere, er det svært mange bedrifter som ikke tilbyr sommerjobber i det hele tatt. LOs sommerpatrulje mener det har sammenheng med den utstrakte bruken av deltidsansatte i bransjen: De som jobber deltid resten av året, jobber full tid om sommeren. LOs ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen frykter at den klassiske sommerjobben dermed er på vei ut. Tendensen understøttes av markedssjef Christina Nergård i rekrutteringsfirmaet JobbUnder18. Hun sier til Aftenposten at det ikke lenger er vanlig at bedriftene søker etter sommervikarer. De ansetter heller internt.

Analysen til Vibeke Hammer Madsen om bortskjemte ungdommer er rett og slett syltynn. Her bør arbeidsgiverforeningen heller komme på banen med en løsning for de unge på jobbjakt. Skap arbeidsplasser for dem, få medlemsbedriftene til å prioritere egne sommer-ansatte. Ungdommene vil ha sommerjobb. Det er ikke mangel på arbeidsvilje, det er mangel på jobber.

Annonse
Annonse