JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpent brev til Kontroll- og konstitusjonskomiteen

«Sikkerheten på norsk sokkel skal være verdensledende», mener EL og IT Forbundet

Riksrevisjonens rapport om Petroleumstilsynets arbeid er kanskje den mest dramatiske vi noensinne har fått om norsk oljevirksomhet. Nå er det er helt avgjørende at Stortinget tar dette på alvor.

Roy Ervin Solstad

Riksrevisjonen har felt en hard og alvorlig dom over Petroleumstilsynets arbeid Petroleumstilsynet avdekker ikke alvorlige sikkerhetsutfordringer, bruker ikke reaksjonsmidler når det er behov for det, og ga selskapet Eni samtykke til å ta i bruk Goliat-plattformen før den var sikkerhetsmessig forsvarlig, stod det i Riksrevisjonens pressemelding om rapporten.

Videre skriver Riksrevisjonen at Arbeids- og sosialdepartementet ikke sikrer «relevant styringsinformasjon om Petroleumstilsynets effekt, og følger ikke opp at tilsynet ivaretar sitt ansvar for IKT-sikkerhet på en god nok måte». 

Den mest dramatiske rapporten noensinne

Sviktene som er avslørt er svært grove, og konsekvensene av dårlig HMS kan være svært alvorlig for menneskeliv og materielle verdier. Rapporten er kanskje den mest dramatiske vi noensinne har fått om norsk oljevirksomhet. Nå er det er helt avgjørende at Stortinget tar dette på alvor.

ph

Petroleumstilsynets arbeid, og departementets oppfølging av det, står i grell kontrast til et sentralt mål for norsk petroleumsvirksomhet; nemlig at den skal være verdensledende på helse, miljø og sikkerhet.

Vi trenger et fritt og tøffere tilsyn

EL og IT Forbundet mener at Petroleumstilsynet ikke har brukt sine virkemidler i stor nok grad. Tilsynet har stolt for mye på operatørselskapene løfter om å rette opp avvik som er funnet. EL og IT Forbundet mener at Petroleumstilsynet langt oftere må bruke pålegg, framfor å kun påpeke avvik. I tillegg må tilsynet anmelde alvorlige regelbrudd.

Selskaper som gjentatte ganger ikke utbedrer det som har blitt påpekt fra tilsynsmyndighetene, bør fratas retten til operatørskap på norsk sokkel.

Riksrevisjonen fortjener ros for at de har fulgt opp sikkerhetsarbeidet på norsk sokkel. Utviklingen har gått i riktig retningen de siste årene, men det er fortsatt en viktig oppgave for regjeringen og Stortinget å sørge for at HMS-standardene på norsk sokkel er verdensledende. For å lykkes med det må Petroleumstilsynet være et sterkt og tydelig tilsyn. Det krever tilstrekkelige ressurser over statsbudsjettet og tydelige forventinger i tildelingsbrevene fra regjeringen.

ph

I dag finansieres tilsynene på plattformer av oljeselskapene. Tilsynet må planlegge tilsynene, og be selskapene om å gjøre plass i helikoptrene til og fra plattformene. EL og IT Forbundet ønsker at Petroleumstilsynet skal få gjøre uavhengige og uanmeldte tilsyn. Dette vil skjerpe HMS-arbeidet på sokkelen, i tillegg til at det er viktig for å styrke tilliten til tilsynet etter avsløringene fra Riksrevisjonen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse