Hans-Christian Gabrielsen er 2. nestleder i LO
Sissel M. Rasmussen
Skuffende av Finans-Norge
En rekke aviser har den siste tiden avdekket urettferdig forskjellsbehandling av norske forsikringskunder. Det er dessverre likevel lite som tyder på at bransjen vil endre sin praksis, mener Hans-Christian Gabrielsen.
Kvinner lever 3-4 år lengre enn menn. De rammes oftere av uførhet. Er du bosatt øst for Akerselva har du både lavere inntekt og dårligere helse, statistisk sett. De med høy inntekt og utdanning har lavere sannsynlighet for sykdom, uførhet og tidlig død. Helse og jobbmuligheter er ulikt fordelt i samfunnet, på tross av århundrelang kamp for å utjevne forskjeller.
Vår solidariske velferdsstat bygger på at disse forskjellene skal utjevnes, og at den som rammes skal ha rimelig grad av trygghet for levestandard og inntekt når inntektsevnen svikter. Derfor skiller ikke folketrygden på utdanning, helse eller bosted. Har du lav inntekt, får du høyere kompensasjon i forhold til inntekt enn de med høy inntekt. Du kan bytte jobb og bosted uten at det påvirker dine rettigheter. De fleste er enig i at slik skal det være. Også høyresiden slutter opp om dette, selv om de ofte var bremseklosser i kampen for å bygge dette opp.
Pensjonsordningene på bedriftene følger ikke dette opp godt nok. Her skiller en mellom kvinner og menn og også andre såkalte risikofaktorer som gjør forsikring dyrere for noen. Det må betales høyere premie for kvinner, eller kvinner må i gjennomsnitt få flere år uten tjenestepensjon. Men tjenestepensjonsordningene kan gjøres likere gjennom fellesordninger, slik at disse risikoelementene jevnes ut på en stor gruppe. Derfor vil LO kreve at slike ordninger opprettes i arbeidslivet. Vårt mål er mer likepensjon, ikke det motsatte.
Når det gjelder individuelle pensjoner, har nå flere selskaper begynt å prise uføreordninger etter utdanning, og andre kriterier vurderes. Dermed vil de med lavere utdanning betale høyere premie enn de med høyere. Her tråkker selskapene over en grense de hittil har holdt seg på den rette siden av. Det som er skuffende, er at NHOs Finans Norge forsvarer dette aktivt, uten å se på andre muligheter som gjør at en ikke motvirker allmenne samfunnsmål under dekke av å skulle følge forretningsmessige prinsipper for forsikringsvirksomhet.
Forsikringsvirksomhetslovens prinsipp om at selskapene skal prise sine forsikringer i forhold til den risiko selskaper påtar seg, har de hittil greid å oppfylle uten å skille på folks utdanning. Hva er det som gjør at dette klasseskillet må innføres i 2014?
LO favør har gjennom Sparebank 1 individuelle forsikringer for uføre og etterlatte som verken sorterer etter utdanning eller bosted. Dette gjelder også gruppelivsforsikringene, som bygger på såkalte erfaringstariffer.
Hans-Christian Gabrielsen
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.
Ole Palmstrøm