JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Staten presser prisene

Arbeidsgivere kan bli for kreative i nærkamp med det statlige anbudsregimet. Fossumkollektivet sa opp sine miljøterapeuter og ga dem ny stilling med 24 timer mer i gjennomsnittlig arbeidstid per uke.

LO Media

solfrid.rod@lomedia.no

De ansatte ved Fossumkollektivet avdeling Solvold mottok tidligere i år en såkalt endringsoppsigelse. De ble sagt opp, men fikk tilbud om en ny stilling, der gjennomsnittlig arbeidsuke hadde økt fra 60 til 84 timer. Til samme årslønn som før. De fleste takket nei. Bare en av sju FO-ere, samt et par fra Fagforbundet, valgte å bli. For disse tre går LO nå til sak mot Fossumkollektivet, for usaklig oppsigelse. «Hvis vi taper denne rettssaken, så blir det fritt fram for arbeidsgivere med medleverordning å pålegge ansatte hvilken arbeidstid som helst, selv når de ikke driver ekte kollektiv med ekte medlevere», sier leder i FO Østfold Patrik Dahlqvist.

Les også: Fossumkollektivet må møte LO i retten

Stiftelsen Fossumkollektivet utfører heldøgns miljøterapi i seks avdelinger på Østlandet. Miljøterapeutenes arbeidstid er organisert i såkalt medleverturnus. Medleverforskriften åpner for betydelig utstrakt turnus i institusjoner organisert som kollektiv. I så fall kreves at ansatte har egne boliger i tilknytning til arbeidsplassen og at arbeidet er organisert slik at det lar seg kombinere med familieliv på stedet. FO Østfold mener Fossumkollektivet ikke tilfredsstiller disse kravene.

Ledelsen ved Fossumkollektivet vil ikke uttale seg om saken, så vi vet ikke hvilke planer de eventuelt har for å legge til rette for medleverskap. Det vi derimot vet er at Arbeidstilsynet etter tilsyn i fjor høst anbefalte å forkorte turnusen av hensyn til de ansatte. Isteden har ledelsen gjort det motsatte, og lagt seg på en linje der ansatte er på jobb opptil 190 døgn per år. Til sammenligning er arbeidskravet i statlige institusjoner døgn 82 døgn.

Rettssaken, som skal gå i Hedmarken tingrett tre dager i desember, blir en viktig prinsippsak. Ikke minst i det politiske klimaet vi har nå, med en regjering som har klare ambisjoner om å løse opp det de ser som hemmende arbeidstidsbegrensninger. I tillegg har KS nylig gått inn for å endre arbeidsmiljølovens bestemmelser slik at arbeidsgiver får større makt over de ansattes arbeidstid. Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon går inn for at arbeidsgiver skal kunne fastsette ordinære turnuser etter drøfting med de tillitsvalgte, til forskjell fra gjeldende rett der de tillitsvalgte godkjenner turnus.

Kampen om arbeidstiden har hardnet til under anbudsregimet de siste årene. Hvis du kan få de ansatte til å jobbe mer for samme lønn, er det et regnestykke som øker sjansen for å vinne anbud og drive videre. Statens barnevern og Helse Sør-Øst kjøpte tjenester hos Fossumkollektivet for 95 millioner kroner i 2012. Det gir staten et ansvar. Det er uakseptabelt at det offentlige presser prisene og medvirker til forhold som Arbeidstilsynet advarer mot og som verneombudet karakteriserer som uforsvarlige.

Annonse
Annonse