Vi som ikke fortjener det
Hvor mye bedre blir en toppleder for hver million ekstra han belønnes?
Kristin Margrethe Johansen
Saken oppsummert
sym@lomedia.no
Det store flertallet av norske ledere jobber mye og har anstendige lønninger. Men vi er i ferd med å få et sjikt som lever i sin egen boble. Når de forsvarer hverandres bonuser og lønninger skapes et inntrykk av at de gjør en så fantastisk jobb langt utover hva noen kan forvente, at de fortjener hver eneste tusenlapp. Og pengene er ikke bare en erkjennelse av denne strålende arbeidsinnsatsen, den motiverer visstnok også til videre framgang for mann og virksomhet.
Overført til den verden de fleste av oss lever i, virker denne blinde troen på egen fortreffelighet kvalmende. Og det er vanskelig å forstå logikken i hvordan de tenker. Mener de at en renholder vil vaske mye renere hvis hun får millionlønn? Og hvor stor bonus bør en helsearbeider få som redder et liv? For hvis de tror at penger er det som motiverer og gir resultater, hvorfor gir de ikke da sine ansatte langt høyere lønninger? Men så enkel er naturligvis ikke verden, selv ikke i hodene på det øverste ledersjiktet.
For selv om de ikke liker å høre det, så fungerer ikke teorien for dem heller. Tvert imot viser forskning at skyhøye lønninger gir dårligere ledelse. Psykologiprofessor Geir Kirkebøen ved Universitetet i Oslo, mener å kunne dokumentere at det ikke er noen sammenheng mellom lønn og ledelse. Han påpeker også at de metodene som i dag brukes for å utvelge de beste lederne, ikke er gode.
Den kunnskapen siver neppe inn i styrerommene hvor de største bonusene fordeles. Der klapper man hverandre på skuldrene og gjentar og gjentar at «vi fortjener det». Så får vi andre bare akseptere at vår innsats her i verden er så enormt mye dårligere at vi fortjener det ikke.


Nå: 0 stillingsannonser