Kristin Margrethe Johansen
Viktigere enn olja
Tusenvis av oljejobber forsvinner. Krise blir det først hvis ungdommen følger med i dragsuget.
sym@lomedia.no
Lave oljepriser, fallende investeringer, redusert vedlikehold og generelt økende miljøkrav rammer norsk oljesektor. Det går nesten ikke en dag uten at det i nyhetene fortelles om olje- og gassrelaterte jobber som blir borte. NHO forventer en nedgang i oljeinvesteringene på ti prosent i 2015. Statistisk sentralbyrå snakker om kutt på rundt 30 milliarder kroner. Og nå tilpasser Statoil og de andre oljeselskapene seg for nye tider.
Ifølge en oversikt Teknisk Ukeblad har utarbeidet er det allerede varslet rundt 2700 færre jobber i leverandørindustrien. Nettstedet Offshore.no skriver at rundt 7000 jobber kan forsvinne. Andre snakker om både 10 000 og 20 000 tapte arbeidsplasser innenfor oljeselskapene og leverandørindustrien. I dag jobber det rundt 250 000 mennesker i Norge knyttet opp mot olje- og gassindustrien.
Skulle én av ti jobber forsvinne innenfor en næring som over flere år har satt rekorder, så er ikke det en katastrofe. Mange vil tvert imot karakterisere det som en nødvendig normalisering. For menneskene som rammes er derimot situasjonen en helt annen og langt mer alvorlig. Og i mange kommuner på Vestlandet forsvinner ikke bare viktige arbeidsplasser, også skatteinntektene reduseres samtidig som behovene for offentlige tiltak øker.
Og som i alle tider rammes de svakeste først. De midlertidig ansatte kuttes og deretter er det ungdommens tur. Forbundssekretær i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er spesielt bekymret for de mange unge som nå mister jobbene sine. Mange har de siste årene tatt fagbrev for å være en del av framtida i en næring som preges av mange eldre arbeidere. Eggum påpeker overfor NRK Rogaland, at denne solide kompetansen bygget opp over mange år, nå skulle bli videreført til de unge.
Det kompetansetapet Jørn Eggum frykter er den virkelig store utfordringen for det norske samfunnet. I februar i år skrev Norsk Industri og Fellesforbundet et felles brev til olje- og energiministeren hvor de uttrykte bekymring for situasjonen i norsk leverandørindustri. I løpet av sommeren og høsten har det vist seg at den uroen var berettiget.
Det vi nå ser konturene av kan være den lenge varslede slutten på det norske oljeeventyret. Det viktigste da blir å sikre at den unike kompetansen ikke forsvinner. Uten den vil vi ikke makte å skape nye industriarbeidsplasser som kan erstatte dagens innenfor olje- og gass. Da er det helt avgjørende at myndighetene bidrar og lytter til Fellesforbundets advarsler. Ungdommen må ikke sparkes ut av arbeidslivet og kompetansen må overføres til den nye generasjonen. Men også Statoil må ta sitt ansvar. Først og fremst er det viktig at vedlikehold og modernisering ikke utsettes slik man nå ser klare tendenser til.
Den ferske rapporten New Climate Economy viser at det er fullt mulig å erstatte tapte oljejobber med nye klimavennlige arbeidsplasser. Men det betinger politisk vilje til å gripe fatt i utfordringene sammen med partene i arbeidslivet. Og det første, helt avgjørende skrittet er å sikre at kompetansen og ungdommen ikke forsvinner fra arbeidslivet eller landet.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Colourbox