Menn favoriseres ved yrkesskade
Skadeforsikringen favoriserer skader hos menn og at ordningen dermed er kjønnsskjev og diskriminerende. Menn får uførepensjon, mens kvinner får uføreytelser.
Dette kommer fram i en uttalelse fra LO til myndighetene i forbindelse med forslag til ny arbeidsskadeforsikring. I uttalelsen understreker LO behovet for at også belastningslidelser innføres i ordningen med yrkesskade. Dette er i tråd med handlingsprogrammet for inneværende kongressperiode. LO krever også at regelverket i Folketrygden og yrkesskadeloven skal samordnes og at vedtak som fattes av trygdemyndighetene skal være bindene for forsikringsselskapene.
Menn favoriseres
LO påpeker at nåværende bestemmelser om yrkesskade favoriserer mannsdominerte skader og at bestemmelsene rammer ulikt kvinner og menn og dermed er diskriminerende. Påstanden dokumenteres med statistikk, som viser at langt flere kvinner enn menn mottar ordinære uføreytelser, mens menn i all hovedsak får tildelt uførepensjon med de særfordeler som utløses når skaden godkjennes som yrkesskade eller sykdom.
Nær 10 000 yrkesskadde
Det er nær 10 000 uførepensjonister i Norge i 2006, med en uførhet som følge av yrkesskade. Under 30 prosent av disse var kvinner. Til sammenlikning var det 328 000 personer som mottok uføreytelser samme år. Av disse var nesten 60 prosent kvinner. Den kjønnsskjeve virkningen av yrkesskadeordningen kan dels forklares i ulike yrkesvalg mellom kvinner og menn. Menns sysselsetting er tradisjonelt fordelt over flere næringer, mens kvinnene er konsentrert om enkelte store næringer eller sektorer som helse og omsorg, renhold, service, hotell og restaurant.
Kjønn forklarer ikke alt
LO påpeker derfor overfor Arbeids- og inkluderingsdepartementet at det er galt å fremstille den kjønnsskjeve effekten av dagens bestemmelser ene og alene med forskjeller i kvinner og menns yrkesvalg. Hovedårsaken til forskjellene ligger i utformingen av regelverket. Belastningslidelser som har utviklet seg over tid, slik som sykdommer i muskel- og skjelettsystemet, faller i det alt vesentlige utenfor definisjonen av yrkesskade eller yrkessykdom. Ved at denne form for lidelser bare kan godkjennes som yrkessykdom vil eksempelvis hjelpepleiere, hvor kvinner utgjør den største gruppa, diskrimineres i forhold til lovens ytelser.
Industrielle belastninger
Belastning eller disponering over tid kan også utløse skade og oppstår ofte innenfor maskinell og industribasert virksomhet. Når det gjelder disse områdene er loven utformet på en slik måte at industrielle belastninger, som etter langvarig bruk av vibrerende verktøy og maskiner, langvarig kjemisk eksponering eller skadelige stoffer, Er definert som yrkesskade.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Brian Cliff Olguin