JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer makt lokalt

- Hvis vi raserer kommunestrukturen så raserer vi også lokal demokratiet, mener statsråd Magnhild Meltveit Kleppa.

linesch@lo-media.no

I etterkant av boklanseringen av ”Det nære demokratiet – lokalvalg og lokal deltakelse” ble det invitert til debatt mellom Kleppa, Erling Lae (H), nestleder Per Sandbeg (Frp) og Ola Elvestuen (V). Debatten handler blant annet om kommunestørrelser og makt lokalt kontra sentralt.

- Hvis folk stort sett er fornøyd med hvordan de har det, hvorfor da dette inderlige ønsket om å ha en annen kommunestruktur? spurte Kleppa.

Mer kommunal omsorgsmakt Elvestuen ga uttrykk for at Venstre vil gi større makt til kommunene, spesielt innenfor helse- og omsorgsfeltet. Han ønsker også mer kvalifisert personell til sektoren. Venstre vil ikke nødvendigvis ha ned tallet på antall kommuner.

- Men fordi vi mener kommunene skal påta seg større oppgaver må vi se på kommunestrukturen. Men det betyr nødvendigvis ikke at det skal bli færre, sa Elvestuen. Han mener også at mer lokalt ansvar, gir mer lokal makt og dermed større oppmerksomhet om lokalvalgene.

Sentrale avgjørelser et problem Høyres Erling Lae i Oslo mener det absolutt er et problem for lokaldemokratiet at rikspolitikerne til stadighet tar avgjørelser sentralt og som må håndteres lokalt.

- Når man for eksempel sentralt bestemmer makspriser på barnehager og SFO så går det rett inn i de lokale prioriteringene. Folk opplever at det vi da sier om velferdspolitikk på disse områdene ikke betyr noen ting, at det ikke betyr noe hvem som styrer, for det er uansett staten som bestemmer. Det er et problem for lokaldemokratiet, sa Lae.

- Sentralisering av lokaldemokratiet innen velferd, blir velferd uten innhold, mener Lae. Han understreket også:

- Det handler ikke om hvor mange oppgaver som kommunene har, men når de først får ansvaret må de få styre dem helt.

Reformene en tvangstrøye Frps nestleder Per Sandberg mener alle reformene er en tvangstrøye for lokaldemokratiet.

- Man mener man har bedre påvirkning lokalt, men hva kan man egentlig påvirke? For det er lite lokalpolitikerne kan gjøre, i og med at de har så mange lovpålagte oppgaver og andre oppgaver er ilagt andre statlige organer, mener Sandberg.

Også Kleppa innrømmet at de sentrales inngripen av og til gikk for langt, og hun nevnte for eksempel makspris på barnehager.

- Rikspolitikerne går alt for langt i å styre lokalt og kommunene, mente Elvestuen. Han har tro på frie midler, men i motsetning til Frp mener Venstre at pengene ikke skal følge enkeltpersoner men forvaltes lokalt.

- Og jeg tror folkevalgte gjør en bedre jobb enn byråkratiet.

Han frykter at hvis politikerne ikke tar et oppgjør med sentralisering av oppgaver og avgjørelser, vil trenden med statliggjøring av oppgaver fortsette.

Redaktør for boka Jo Saglie sa at deres undersøkelser ikke gir noen entydige svar på hvordan kommunestrukturen skal se ut, og at heller ikke forfatterne er enige.

- Men det er viktig at folks mulighet til å engasjere seg kommer med i den debatten, understreket Saglie.

Annonse

Flere saker

Annonse