JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Messe for den norske modellen

Fafo arrangerte møte om den norske arbeidslivsmodellen, og det artet seg som en lang hyllest til slik vi gjør det i Norge. I spissen sto Kjell Inge Røkke.
INNLEDER: Kjell Inge Røkke innleder på Fafo-seminaret om den norske modellen i 18. november 2008.

INNLEDER: Kjell Inge Røkke innleder på Fafo-seminaret om den norske modellen i 18. november 2008.

Torgny Hasås

torgny.hasaas@lomedia.no

– Hvis jeg hadde hatt en bøtte penger så ville jeg heller ha satt dem i Norge enn å ha ti bøtter i kapitalens Mekka, som var et sosialt Sahara, sa industrimannen Kjell Inge Røkke fra Aker da han innledet på Fafos konferanse om den norske arbeidslivsmodellen.

Sammen med Røkke møtte konserntillitsvalgt Atle Tranøy. De tegnet et bilde av at den norske arbeidslivsmodellen som nær sagt uovertruffent.

– Konflikt er et nederlag. Vi ønsker heller dialog enn konflikt. I en konflikt kommer alltid prestisjen inn. Det er alltid bedre å løse saker gjennom dialog. Det klarte vi til og med i fusjonen mellom Kværner og Aker, sa Tranøy.

Han trakk fram noen fordeler ved å ha virksomhet i Norge:

– Sosial konsensus

– Høyt kostnadsnivå gir stor interesse for å heve kompetansen og utvikle produksjonen.

– Høyt allment kunnskapsnivå gir rask teknologispredning.

SAMTALE: Aker-sjef Kjell Inge Røkke (i midten) sammen med konserntillitsvalgt Atle Tranøy (til høyre) på Fafo-seminaret. Her i samtale med møteleder Jon Erik Dølvik fra Fafo.

SAMTALE: Aker-sjef Kjell Inge Røkke (i midten) sammen med konserntillitsvalgt Atle Tranøy (til høyre) på Fafo-seminaret. Her i samtale med møteleder Jon Erik Dølvik fra Fafo.

Torgny Hasås

Tranøy trakk fram flere eksempler fra at Aker-konsernet hadde kjøpt utenlandske virksomheter og hvor møtet mellom Aker-modellen og de utenlandske virksomhetene hadde skapt kulturkollisjoner.

Han opplevde at arbeidskraftimport gjorde det vanskelig å implementere den norske modellen.

Røkke sa det rett ut: – Norge er et godt sted for kapitaleiere. Han opplevde at skjæringspunktet mellom samfunnskapitalen og finanskapitalen som ideelt.

Han fryktet ikke krisa som har kommet. Krisa kommer til å vare 12 til 18 måneder og så er den over. Det var nå det var tid for å posisjonere seg for tida etter krisa. Det var nå det var muligheter. Røkke sammenlignet dagen i dag med det bilde han møtte da han kom fra USA på 90-tallet. Da var det lite optimisme, men han så mulighetene.

– Vi er godt posisjonert for de globale trendene, sa Røkke før han fortsatte sin hyllest til Norge.

– Det er et privilegium å være kapitaleier i Norge. Jeg har ikke mye entusiasme overfor sytingen over den norske modellene.

– En av Norges fremste kyprioter heter John Fredriksen. Han har flyttet seg selv, sine døtre og hovedkvarter ut av Norge. Har du noen sympati for hans valg?

– Jeg vil ikke legge meg opp i hans private valg. Du får ikke meg til å si et negativt ord om John Fredriksen. Han er en god kunde og jeg takker for ordrene hans, svarte Røkke på frifagbevegelse.nos spørsmål.

Heller ikke etter møtet ville Røkke gå inn i en prinsipiell diskusjon rundt kapitaleiere som flyttet virksomheten ut av Norge.

– Jeg uttaler meg av prinsipp ikke om andre bedrifter. For meg og mine barn er det best å bo i Norge. For min virksomhet er Norge det beste valget. Andre får ta sine valg, sa Aker-eieren som trakk mest oppmerksomhet på Fafos heldagsseminar.

Warning
Annonse
Annonse