Minstelønn for utlendinger?
Den svenske utredningen om Laval-sakens konsekvenser er lagt fram. Den mener at EU-dommen begrenser svensk fagbevegelses muligheter til å gå til aksjon mot sosial dumping i utenlandske firma.
Saken oppsummert
Den offentlige utredningen er laget for å vurdere hvordan reglene i svensk arbeidsliv vil bli påvirket av Laval-dommen.
Det latviske firmaet Laval reiste sak for EU-domstolen etter at svenske Byggnads gikk til blokade mot Laval for sosial dumping. Kravet var tariffavtaler og svensk tarifflønn for de latviske bygningsarbeiderne.
EU-domstolen ga Laval medhold i at aksjonen var ulovlig etter EUs regler.
Minimumslønn
Utredningen mener at dommen begrenser den svenske fagbevegelsens muligheter til å gå til aksjoner mot sosial dumping. Den foreslår også at fagbevegelsen ikke kan gå til aksjon for mer enn minimumsvilkår for utstasjonerte arbeidstakere.
Fagbevegelsen kan ikke lenger kreve svenske tariffavtaler og svensk tarifflønn for utstasjonerte arbeidere, dersom hjemlandets avtaler er like bra eller bedre, skriver Dagens Arbete (DA).
Forslaget kan også føre til at svenske arbeidere får flere goder enn utenlandske kollegaer, for eksempel vil ikke ulykkesforsikring omfattes av minimumskravene.
Partene bestemmer – EU rår
Utrederne mener at det fortsatt skal være opp til arbeidslivets parter å bestemme hvilke vilkår som utstasjonerte arbeidere skal ha. Men bestemmelsene må ikke være i strid med EU-domstolens krav om fri bevegelse av varer og tjenester.
Åpner for useriøse
Den svenske LO-lederen Wanja Lundby-Wedin er kritisk til utredningens forslag til nye regler i svensk arbeidsliv. Hun mener at de åpner for at useriøse firma med falske tariffavtaler kan dumpe lønns- og arbeidsvilkår i Sverige.
– Vi går ut fra at regjeringen ikke aksepterer det smutthullet som utredningen har foreslått, og at det derfor ikke vil tas med i regjeringens lovforslag, skriver hun i en pressemelding.
Utreder Carl Stråth tilbakeviser at utredningens forslag gir smutthull for useriøse.


Nå: 0 stillingsannonser