JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møbelindustrien på vei opp?

Nedgangen i norsk møbelproduksjon har stanset, men det er fortsatt usikkerhet om utsiktene for neste år. Rundt 500 av 8 500 sysselsatte ansatte er enten blitt oppsagt eller permittert.

– Norsk møbelindustri liv laga, fastslår både Ole Kristian Paulsen i Forbundet Industri Energi og bransjeansvarlig Egil Sundet i Norsk Industri.

– Situasjonen er ikke så alvorlig som vi først trodde, selv om det er tungt når bedrifter går konkurs eller flytter produksjonen ut av landet, sier Ole Kristian Paulsen.

– For seks måneder siden anslo vi en reduksjon på 20 prosent, men salget tok seg opp i løpet av våren. Antall konkurser har vært større enn vanlig på grunn av finanskrisen, påpeker Egil Sundet i Norsk Industri.

Flere konkurser

– Da Norema på Jevnaker vedtok å flytte til Sverige, mistet forbundet 100 medlemmer. Den produksjonen vil neppe bli tatt opp igjen på her hjemme. Derimot håper vi at Krognes på Skåbu i Gudbrandsdalen og Stein Hov Møbelindustri på Hov i Oppland, vil fortsette etter konkursen. Ekornes lukket fabrikken på Stranda, men hovedtyngden av de ansatte ble tilbudt arbeid ved øvrige fabrikker i konsernet, sier Ole Kristian Paulsen.

– Vi har hatt noen flere konkurser enn vanlig. Noen innstilles for godt, andre fortsetter produksjonen etter en stund. Vi har også eksempler på at bedrifter som er nedlagt her hjemme, etablerer seg i utlandet og at norske bedrifter har en eller flere produksjonsenheter i andre land, opplyser Egil Sundet.

Ikke urolig for neste år

– Er forbundet urolig for industriens framtid når salget i møbelbransjen falt 7,5 prosent i første kvartal i år?

– Forbundet har ikke fått henvendelser fra klubber som tyder på sterk uro selv om mange bedrifter har store ufordringer og har tydd til oppsigelser, permitteringer og redusert arbeidstid. Forholdene varierer fra bedrift til bedrift. Jeg er mer spent på utviklingen enn urolig for framtida.

Liten, men viktig bransje

– Hvor stor er egentlig denne industrien?

– Forbundet har 3 000 yrkesaktive medlemmer i trevareindustrien. I antall ansatte er bransjen kanskje liten, men den er viktig ikke minst ut fra lokaliseringen av produksjonsvirksomhetene.

De rundt 100 medlemsbedriftene Norsk Industri/møbelbransjen sysselsetter 8 500 menensker fordelt på knappe 5 000 årsverk. I tillegg kommer rundt regnet 250 bedrifter med 2-4 ansatte

Ikke bare olje og gass

– Likevel får den beskjeden oppmerksomhet?

– Vi er veldig opptatt av å sikre denne industrien fordi den er en av få som leverer ferdige produkter. Norsk industri er noe langt mer enn olje og gass, den består også av ferdigvareindustri, som møbel, innredning, glass og krystall. Jeg er svært glad for at LO-kongressen i mai vedtok at også ferdigvareindustrien må bli et tydeligere nasjonalt satsingsområde med økt forskning og vekt på design, produktutvikling og markedsføring, sier Ole Kristian Paulsen.

Nedgang på 10 prosent

– Norske forbrukere kjenner bare norske møbler. Dette viser undersøkelser som bransjeorganisasjonen gjennomfører. Årsaken er at norske møbler markedsføres gjennom brosjyrene til de store møbelkjedene. Derfor er disse kjedene viktige for norske møbelprodusenter, sier Egil Sundet i Norsk Industri.

– Betyr dette også at Kari og Ola også foretrekker norske møbler?

– Annethvert møbel som norske forbrukere kjøper, er norske, og halvparten av produksjonen til norske bedrifter går til eksport. Ekornes er den desidert største eksportøren. Vårt viktigste marked, Tyskland, har økt importen i år. Vi forventer fortsatt økt offentlig etterspørsel på grunn av regjeringens krisepakke, mens det forventes fortsatt nedgang i etterspørselen til private forretningsbygg.

Profesjonsmarkedet svikter

– Hva sier du om neste år?

– Jeg tror vi nærmer oss bunnen, men næringen er fortsatt bekymret for situasjonen i profesjonsmarkedet, altså det som ikke går direkte på private forbrukere og offentlige anskaffelser, svarer Egil Sundet.

Annonse
Annonse