JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå starter kampen i Kongressen

Fagbevegelsen i USA fryder seg over at lovforslaget som skal gi dem reell organisasjonsfrihet nå er tatt opp til behandling i Kongressen.

Saken oppsummert

nina.sandaas@lomedia.no

Lovforslaget som går under navnet Employee Free Choice Act (EFCA) ble stoppet av tidligere president George W. Bush og republikanerne, da det ikke oppnådde tilstrekkelig flertall i Senatet.

Bedre sjanser med Demokrater

Med demokratisk flertall i begge kamrene i Kongressen er sjansene nå mye større for at loven skal bli vedtatt. Senator Tom Harkin fra Iowa presenterte lovforslaget i Senatet tirsdag og forklarte hvorfor loven er nødvendig. Han presenterte den kjente grafen som viser at lønninger og produktivitet fulgte hverandre fram til 1973, da organisasjonsgraden var på det høyeste i USA. Etterpå har arbeidstakernes del av kaka blitt kraftig redusert.

Fagorganiserte vitnet om hvor nødvendig det er med medlemskap i en fagforening, noe som gir rett til arbeidskontrakt og vern mot trakassering og vilkårlig oppsigelse fra arbeidsgiver.

Signal til arbeidsfolk John Sweeney, leder i den største faglige organisasjonen AFL-CIO, uttaler at lovforslaget er et sterkt signal til arbeidsfolk i USA om den forandring de stemte for i fjor høst.

Poenget med EFCA er å gjøre det enklere for arbeidsfolk å organisere seg og få tariffavtale med arbeidsgiver. I dag kan arbeidsgiver kreve at det skal holdes en hemmelig avstemning blant de ansatte om fagforeninger skal bli godkjent. Med den nye loven vil en fagforening automatisk bli godkjent, dersom over halvparten av arbeidstakerne skriver under på at de godtar medlemskap, såkalt card-check.

Kan bøtelegge arbeidsgivere EFCA har også bestemmelser om at arbeidsgivere som motsetter seg organisering blant de ansatte eller direkte trakasserer dem, kan få klekkelig bot.

I dag er forholdene ute på arbeidsplassene, særlig i privat sektor, mange steder uutholdelige. 30 prosent av arbeidsgiverne sparker ansatte som er fagforeningsvennlige. Dessuten bruker arbeidsgiverne masse penger på fagforeningsknusing, såkalt «union busting».

Flåthen er engasjert Norsk LO engasjerer seg også i saken og har sendt brev til statsministeren. LO oppfordrer regjeringen om å støtte president Obama i arbeidet med EFCA. I et innlegg i DN i dag viser LO-leder Roar Flåthen til at den sosiale dialogen Norge praktiserer gir positiv samfunnsøkonomisk utvikling. «En sterk fagbevegelse er, som Obama selv har sagt det, ikke en del av problemet, men en del av løsningen på den krisen vi står oppe i nå», skriver Flåthen.

Warning