Neglebiting
EU byr på spenning akkurat nå. Må Portugal be om nødhjelp i dag? Blir europakten vedtatt i morgen? Eier fagbevegelsen eller sosialdemokratene sannheten om den?
nina.sandaas@lomedia.no
Mindretallsregjeringen i Portugal står i dag overfor en vanskelig avstemning i parlamentet og resultatet kan føre til regjeringskrise. Den sosialdemokratiske statsministeren Jose Socrates prøver å få støtte for en omfattende sparepakke som skal snu den krisende økonomien på rett kjøl. I pakken inngår for eksempel nedskjæringer i offentlig ansattes pensjoner med opp til 10 prosent.
Opposisjonen har fått nok og truer å stemme nei til spareplanene. I så fall tar landet et langt skritt mot å måtte be om nødhjelp, et lån fra EUs krisefond. Da er situasjonen plutselig en annen. For det samme krisefondet og sterkere styringsmekanismer er så til den grad på tapetet på morgendagens toppmøte. Og det kan virke som om EU-toppene ikke kan fatte noe vedtat om å heve lånekapasiteten for krisefondet som skal gjelde fram til 2013.
I forkant har det skjedd mye blant noen EU-medlemsland som er egnet til å forundre. For eksempel at Sveriges regjering ikke har mandat fra flertallet i riksdagen til å gå for innholdet i europakten. Sverige er ikke med i eurosamarbeidet og må derfor ikke stille med midler til krisefondet. De rødgrønne partiene og sverigedemokratene sa nei. Men Sverige er ikke med i eurosamarbeidet og må derfor ikke stille med midler til krisefondet.
Den grønn-blå regjeringen i Finland har alles blikker rettet mot seg etter å ha sett bremsene på for fullt. Finland nøler sterkt med å utvide lånegarantien. Idag fortsetter debatten i riksdagen om landet skal bidra med nye kriselån eller ikke. Alle partier skuler til valget 17. april og vet at det er en utbredt skepsis blant velgerne mot å punge ut mer enn nødvendig.
Danmark er heller ikke med i eurosonen men velger å si ja til europakten. Her har Dansk Folkeparti og Liberal Allianse meldt motstand. Men regjeringen fikk støtte fra opposisjonen, sosialdemokratene og Socialistisk Folkeparti. At venstresiden aksepterer den, vekker nysgjerrighet. For europeisk fagbevegelse er sterkt mot hele europakten og mobiliserer til demonstrasjoner i morgen i Brussel. Generalsekretæren i EFS, John Monks, har uttalt at det finnes ikke noe positivt i forslagene til europakten og han anbefaler derfor EU-parlamentarikerne å stemme nei. Det hele innebærer også en endring i EU-traktaten.
Lytter man til den danske sosialdemokraten og parlamentsmedlemmet Ole Christensen får man et annet inntrykk. Han mener de verste viderverdighetene er tatt ut når det gjelder økonomisk styring og ønske om å blande seg i lønnsdannelsen. Europakten betyr ikke noen problemer i forhold til den danske modellen, ifølge arbeidsmarkedsforskere han refererer til. Derfor har Christensen ingen problemer med å si ja til europakten.
Jeg har en følelse av at EFS slo på stortrommen for å kalle sammen kadrene litt for tidlig i denne prosessen.
Når det er sagt er det bra at fagbevegelsen skaper oppmerksomhet om at det stadig er for mye fokus på de offentlige budsjetter og gjeld i steder for vekst og sysselsetting.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB
Både polakker og spanjoler slipper å betale matskatten regjeringa ikke vil fjerne
Kommentar
Lønna økte i snitt med 4,6 prosent i fjor.
Colourbox