JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Arbeidslivet står i en kompetansekrise

– Vi må ha en mer praktisk skole og det må begynne allerede fra 1. klasse, sier Hege Bae Nyholt (Rødt).
STOLT: Hege Bae Nyholt er selv utdannet fagarbeider og jobbet i barnehage før hun ble stortingspolitiker i 2021. T-skjorta er en gave fra fagforeninga i Trøndelag.

STOLT: Hege Bae Nyholt er selv utdannet fagarbeider og jobbet i barnehage før hun ble stortingspolitiker i 2021. T-skjorta er en gave fra fagforeninga i Trøndelag.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Nyholt er stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag og leder Stortingets utdannings- og forskningskomité. På EL og IT Forbundets Arbeidslivskonferanse sørget hun for en frisk avslutning, med å peke på en utfordring som er i ferd med å bli prekær, ikke bare her til lands, men også ute i Europa.

Mangelen på kompetanse og faglært arbeidskraft.

– Vi står i en kompetansekrise og det gjør man ellers i Europa også. Vi er styrtrike, men mangler folk. Samtidig er det overraskende vanskelig å skaffe penger til fagopplæring, sa Nyholt.

– Skolen er blitt ekstremt teoretisk, mange elever sitter fra 1. skoledag og føler det er meningsløst, fortsatte hun og pekte på undersøkelser som viser at ungdom har det dårlig på skolen, de opplever mobbing og stress.

– Vi har organisert skolen rundt et målesystem. Mange opplever mestring og glede på en helt annen måte i de praktiske fagene, fortsatte hun.

Bae Nyholt sier Norge trenger at flere velger yrkesfag og ikke så tradisjonelt, hun vil gjerne ha flere gutter i omsorgsyrkene og flere jenter i tekniske fag.

– Og så er vi nødt til å snakke om rådgivingstjenesten i ungdomsskolen. Den er ikke bra nok.

Og så er hun bekymret for om lærlingene har det bra nok og peker på at i hennes region, Trøndelag, er det bare to lærlingombud.

– Og det haster med å få sikre rammer, rekruttering og ikke minst gode arbeidsforhold for fagarbeiderne våre, fremhevet hun.

Hege Bae Nyholt engasjerte salen, der flere tillitsvalgte framholdt at statusen på yrkesfagene må heves. Flere hadde erfart at bransjene av mange blir sett ned på.

– Dere har all grunn til å være stolte av fagene og kunnskapen dere har. Da er det ekstra vondt å høre at dere føler det ikke settes pris på fagene deres, sa Bae Nyholt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse