JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

**** Gammelt intervju**** – Fjern momsen på strømregninga, sier lederen i EL og IT Forbundet

På den måten kan folk få tilbake noen av de pengene staten håver inn på høye gasspriser, mener han.
RIKE PÅ GASS. Jan Olav Andersen peker på momsen fordi den viktigste årsaken til de høye europeiske strømprisene, i alle fall i følge det internasjonale energibyrået, IEA, er prisen på gass. Også her har den norske staten håvet inn penger.

RIKE PÅ GASS. Jan Olav Andersen peker på momsen fordi den viktigste årsaken til de høye europeiske strømprisene, i alle fall i følge det internasjonale energibyrået, IEA, er prisen på gass. Også her har den norske staten håvet inn penger.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

– Momsen er enkel. Den utgjør en fjerdedel av strømregninga. De tre nordligste fylkene våre har allerede unntak. Dette kan gjøres gjeldende for hele landet mens strømprisene er så høye som nå, og det kan gjøres umiddelbart, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

EL og IT Forbundet organiserer rundt 6.000 medlemmer i kraftbransjen, og de høye strømprisene var selvsagt tema da Andersen åpnet forbundets landsstyremøte på Lillestrøm i formiddag.

Fra talerstolen fremmet han forslaget, som han også har gått ut med i media i dag, om et momskutt.

Tre grunner

Andersen sier i en samtale etter talen at de høye strømprisene er et problem av tre grunner:

Det ene er det åpenbare, nemlig at det er noen folk som rett og slett får problemer med å betale strømregninga si.

– Det andre er at vi ikke er vant til så høye strømpriser her til lands. I europeisk sammenheng er de ikke spesielt høye, men det er en helt ny situasjon for oss og folk har ikke innretta seg på et sånt prisnivå på strøm. Det fører til noen diskusjoner om hele kraftsystemet og om hvordan strømmarkedet fungerer som jeg synes er uheldig å ta i en slik unntakssituasjon som vi er i nå. Det er mange av disse diskusjonene som vi godt kan ta og utrede, men det får jo ingen betydning for vinterens strømpriser og det kan også komme ganske galt av sted sånn som tidspunktet er akkurat nå, sier han.

Han frykter også at dette vil kunne føre til tilbakeslag for hele det grønne skiftet.

– Jeg tror det er viktig å gjøre noe for at hele den omstillingen vi er inne i og som er helt nødvendig, ikke skal komme i diskreditt, slik som vi så i Frankrike med de gule vestene.

– Har sopt inn penger

Han peker på momsen fordi den viktigste årsaken til de høye europeiske strømprisene, ialle fall ifølge det internasjonale energibyrået, IEA, er prisen på gass.

– Vi har jo tjent hundre milliarder mer enn budsjettert på høyere gasspriser. Vi har sopt inn penger. Handlingsrommet det skaper mener jeg man må utnytte til å redistribuere noen av disse pengene tilbake til de som egentlig har betalt prisen for det, nemlig forbrukerne, sier forbundslederen.

Har allerede momsfritak

Han mener den enkleste måten man kan gjøre det på er å endre momsen, enten ta vekk momsen, redusere momsen, eller differensiere den.

– Det er flere modeller man kan bruke, men momsen er forholdsvis enkel. I stedet for å etablere noen nye system som skal utredes, har vi i dag allerede momsfritak i de tre nordligste fylkene. Og det vil kunne gi et betydelig tilskudd til folk. 25 prosent er mye penger, det er en fjerdedel av regninga, sier Andersen.

– Hvor lenge skal et slikt kutt vare?

– Det tenker jeg er litt prisavhengig. I første omgang gjennom vinteren, og hvis strømprisene kommer tilbake på et mer normalt leie, så er det ikke noen grunn for å videreføre et sånt kutt. Det er et ekstraordinært tiltak i den situasjonen vi er inne i nå, men nå spår flere analytikere at vi må være forberedt på at dette vil kunne vedvare i alle fall gjennom første kvartal i 2022, sier Andersen.

– Man må ta bort noen sykehjemsplasser, da?

– Nei, jeg mener man må kunne finansiere dette godt gjennom den superprofitten vi har fått. Det er ikke bare staten som har fått store inntekter av gassalget. De offentlig eide kraftselskapene har jo også store inntekter på de høye strømprisene, slik at det å finne inndekning på en sånn omfordeling burde være enkelt. Jeg mener det er en redistribusjon.

– Hva synes du om at tilknytningen til Acer og utenlandskablene trekkes inn i diskusjonene om de høye strømprisene?

– Man må gjerne diskutere, men Acer og strømkabler diskuterer vi litt uavhengig av strømpriser. I fjor sommer hadde vi tidenes laveste strømpriser. Vi eksporterte mer strøm i fjor enn vi gjør i år. Jeg kjøper ikke helt det som en forklaringsmodell på den situasjonen vi er i nå. Derfor mener jeg at man peker på feil virkemidler. Det å sette inn tiltak for eksempel med å begrense strømeksporten og begrense nedtappingen av vannmagasinene, vil jo fort kunne øke prisene mer enn å senke dem, fordi prisene er en konsekvens av tilbud og etterspørsel som i hvilket som helst annet marked. Og struper du igjen på tilbudet, eller holder igjen på vannet, uten å gjøre noe med etterspørselen, vil jo prisene stige. Jeg stiller meg tvilende til at en del av det som blir kastet inn i debatten nå vil ha noen effekt på prisene, eller den ønskede effekten og i alle fall ikke så raskt som vi trenger tiltak nå, svarer Andersen.

– Folk blir forbanna på strømselskapene?

– Det er forståelig, det er jo en ny situasjon for folk og vi har jo et høyt forbruk i Norge, det er flere grunner til det. Det er kaldt her og vi har jo basert veldig mye av oppvarmingssystemene våre på strømbruk. Situasjonen slår ganske mye hardere ut her, fordi forbruket er såpass høyt, avslutter forbundslederen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse