JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Klatting på en pensjonsreform som kom feil ut fra starten

EL og IT Forbundet er kritisk til mange av regjeringas forslag til endringer i pensjonssystemet.
Leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes.

Leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Forslagene i denne stortingsmeldingen føyer seg etter vår mening inn i folden av klatting på en pensjonsreform som kom feil ut fra starten, sa leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, da det ble forbundets tur til å fremføre sitt budskap under høringen i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget torsdag.

Aktuelt: Dette krever LO for å godta økt pensjonsalder.

Tema var regjeringens forslag til endringer i pensjonssystemet gjennom stortingsmeldingen "Et forbedret pensjonssystem med en styrket sosial profil".

– Dette er forslag som vil påvirke de svakeste langt mer enn de sterkeste, og uten et system som ivaretar disse bedre enn i dag kan ikke vi anbefale forslagene, sa Fornes.

Var del av mindretallet i 2005

Fornes pekte på at EL og IT Forbundet har lang tradisjon for å være opptatt av pensjon.

– Vårt forbund var en del av mindretallet da LO-kongressen i 2005 vedtok å støtte pensjonsreformen som ble innført i 2011. Vi er fortsatt skeptiske. Selv om reformen har bidratt til at de som kan, står lengre i arbeid, mener vi at den ikke er sosialt bærekraftig. Vi er av den prinsipielle oppfatning av at det ikke bør være mulig å ta ut pensjon og så fortsette å jobbe, sa Fornes under høringen torsdag.

– En av hovedkonklusjonene i rapporten er at man må øke aldersgrensene i takt med levealdersjusteringen. Dette mener vi er et forslag som starter i feil ende, og som i tillegg bygger på sviktende og/ eller uklare forutsetninger. Ser man på levealder melder Folkehelseinstituttet, FHI, at levealderen gikk ned i 2021 og 2022. Levealderen er nå på 2017-nivå. Dette skyldes åpenbart pandemien, men vi utfordrer de som mener denne situasjonen ikke vil kunne oppstå igjen. Videre er det sosiale forskjeller i levealder hvor det fremgår med all ønsket tydelighet at langtidsutdannede har høyere forventet levealder enn de som har kortere utdanning. Det er disse gruppene som vil påvirkes mest av et slikt forslag, og det til ugunst, framholdt Fornes.

Aktuelt: Uføre og slitere må sikres når pensjonsalderen økes, mener forbundsleder

Stor risiko uten reformert AFP

Fornes sa at for EL og IT er det et selvstendig poeng at man ikke kan løfte i toppen uten å ha ordnet opp i bunn. Stortingsmeldingen tar bl.a. utgangspunkt i at reformert AFP er på- eller kommer på plass.

– Det kommer ikke til å skje i overskuelig fremtid, og Stortinget risikerer dermed å ta beslutning basert på feil premiss. Vi mangler et definert sikkerhetsnett for de som må gå av tidlig. I dag er det de gjeldende regler for AFP som gjelder, og store deler faller utenfor.

Fornes mente at det er bra at man i meldingen tar høyde for å skjerme de uføre fra virkningen av levealdersjustering.

– Det finnes derimot ingen fornuftige argumenter for at de ikke skal skjermes for 100 prosent av virkningen. Uføre kan ikke på noen som helst måte selv bidra til å skaffe seg en høyere pensjonsutbetaling. De er uføre, sa Fornes.

Mye delt: Nye satser og regler for Nav i 2024. Her er en liten oversikt

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse