– Trygge jobber gir rom for klimafrykt
Usikkerhet om arbeidsplass skaper så store private bekymringer at klimaet havner i bakgrunnen, tror tillitsvalgt.
Vi trenger politikere som tror på menneskeskapte klimaendringer og politikere som skaper trygghet på arbeidsplasser og trygghet på klima, sa tilitsvalgt i Industri Energi, Herdis Rosland Eide, på Bratteliseminaret i januar.,
Knut Viggen
Saken oppsummert
leif.kirknes@lomedia.no
Herdis Rosland Eide, tillitsvalgt i COOR (Industri Energi), husker oljekrisa godt. Ulike yrker der ute på plattformene lo og smilte godt i fellesrom og i pauser, men plutselig gled det over til kollegaer som gråt på skuldrene til tillitsvalgte etter å ha blitt innkalt til oppsigelsesmøter.
Noen var i midten av 30-åra og så mørkt på å selge leiligheten og flytte hjem. Andre var dels optimistiske i natur og mente at «når du står til halsen i dritt, nytter det ikke å henge med huet».
Det var skjebner med ringvirkninger også. Eides kollega Marita fortalte at hun var skrekkslagen. Hun bodde på en øy i nord med en mann som er fisker og en sønn med lese- og skrivevansker som omsider hadde fått seg litt venner og ikke lenger var ensom. Men siden det jo var en liten øy, og dermed et knøttlite jobbmarked, fryktet hun at de nå måtte flytte.
Bli hørt og høre
Det er i denne sammenhengen Eide ønsker at utenforstående skal forstå hvordan det er å jobbe i en næring som flere tar til orde at «må få en sluttdato».
– Vi trenger å bli hørt og bli forstått. Men vi trenger også å høre og forstå. Derfor må vi snakke sammen, sier hun.
Eide er glad for januarnyhetene om at bransjen går sammen om ambisiøse klimamål, om forlenget levetid på Statfjord og at Arbeiderpartiet går inn for utvikling, og ikke avvikling, av bransjen.
– Trygghet er gode nyheter. Vi kan legge vekk bekymringen vi har for arbeidsplassen en liten stund, sier Eide.
Med på løsningen
Det gir rom for å tenke lenger fram enn de er fant med. Rom for å bekymre seg for barnas fremtid.
– Da dukker bekymringen om klimaet opp. Vi står til Halsen i drit. Noe må gjøres. Mindre prat og mer handling, sier Eide.
Hun tror fagbevegelsen er en del av løsningen.
– Fagbevegelsen ønsker lønnsomme klimaløsninger. Lønnsomhet sikrer arbeidsplasser gjennom investering og troa på bransjer. Senkede skuldre gir konstruktive tanker. Trygghet gir innovasjon og tiltrekker også nye unge hoder som kan vør med på å løse utfordringene, sier Eide.
Innleiesatsing?
Det hører med til historien om Marita at noen ble syke på postkontoret, og at hun fikk seg et vikariat, og at hun senere engasjerte seg i trim for eldre. Hun er også ringevikar for selskapet hun en gang jobbet, og på listen over dem som skal bli tilbudt jobb igjen når tidene blir bra nok, selv hun da må forholde seg til at det fremdeles er stor usikkerhet i offshore-bransjen.
For slik Eide leser kunngjøringen om satsing på Statfjord, er det mulig å tolke det dit hen at det kommer til å bli midlertidighet og innleie.
Konkrete svar
Eide vil nå gjerne ha enda mer konkrete svar fra Ap.
– Vi trenger å forstå hva «utvikling og ikke avvikling» betyr, seriøse og konkrete tiltak som kan gi optimisme, samtidig som vi tar klimaendringer på alvor og har en konstruktiv debatt uten polarisering. Vi trenger politikere som tror på menneskeskapte klimaendringer og politikere som skaper trygghet på arbeidsplasser og trygghet på klima. Det må være tydelig og konkret hvordan vi skal nå målene, sier Eide, og tenker på elektrifisering og karbonfangst og -lagring.


Nå: 0 stillingsannonser