100 år med kamp, konflikt og samarbeid
8. juli er det 100 år siden forløperen til EL og IT Forbundet, NEKF, så dagens lys. Hans O. Felix (66) var med på avviklingen av det gamle og opprettelsen av det nye forbundet på tampen av 90-tallet.
LEDER: Hans O. Felix ledet EL og IT Forbundet i 14 år, men var i mange år før det også tillitsvalgt og ansatt i NEKF. I dag er han en aktiv pensjonist og leder blant annet Pensjonistforbundet i Oslo og Akershus.
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no
– Mitt inntrykk er at det var høyt under taket i det gamle NEKF og det har det vært senere også i EL og IT Forbundet, sier Hans Felix.
66-åringen gikk av som leder i EL og IT Forbundet i 2015 etter 14 år, men rakk å få med seg en lang periode som tillitsvalgt og ansatt i forløperen NEKF.
Norsk Elektriker- og Kraftstasjonsforbund (NEKF) har vært historie i snart 20 år og er dermed ingen hundreårsjubilant i tradisjonell forstand. Ikke blir det noe særlig til markering heller.
(saken fortsetter under bildet)
STYRKET: NEKF var et sterkt fagforbund, men ble ytterligere styrket gjennom sammenslåingen med Tele og Dataforbundet, mener Hans O. Felix.
Leif Martin Kirknes
Etterfølgeren, EL og IT Forbundet, er naturlig nok mest opptatt av sitt eget jubileum. I november i år er det nemlig 20 år siden det første konstituerende landsmøtet, der NEKF og Tele og Dataforbundet, gikk sammen til ett.
Et sterkt fagforbund
– NEKF var i starten et profesjonsforbund i privat sektor, men det skulle etterhvert også inkludere deler av offentlig sektor.
Da forbundet feiret 75-årsjubileum i 1993 ble det gitt ut en jubileumsbok, ført i pennen av forfatteren Bjørn Bjørnsen. Boken er på en måte historien om fremveksten av det moderne Norge, der ikke minst elektrisiteten revolusjonerte det norske samfunnet.
«Den røde tråden i forbundets historie er fagstoltheten, respekten for kunnskap og fagenes særpreg», skrev Bjørnsen på omslaget til boka.
Konflikt med LO
Men NEKFs historie er også en historie om konflikter, også med LO og da om hvem som skulle ha rett til å organisere hvilke arbeidstakere.
Forbundet sto utenfor LO to ganger på 1920- og 30-tallet og kom først inn i LO-varmen for alvor i 1957.
(saken fortsetter under bildet)
HISTORIE: Hans blar i en gammel utgave av Arbeiderbladet fra 1994, som omtaler NEKFs 75-årsjubileumsbok, "Det historiske lys".
Leif Martin Kirknes
Konfliktene med LO handlet dels om lønn, men også synet på faget, at det var det og ikke arbeidsplassene de skulle organiseres rundt, sa Bjørnsen i et intervju med Arbeiderbladet i forbindelse med utgivelsen av jubileumsboka i 1994.
Brødrene Torp
NEKF fostret også en rekke fremragende tillitsvalgte. Den første lederen, Oskar Marius Haugen, satt som formann i over 20 år, fra 1918 til sin død, allerede som 51-åring, i 1938.
De mest kjente er utvilsomt brødrene Oscar og Andreas Torp, den ene leder i Arbeiderpartiet i en mannsalder - og senere også statsminister - den andre forbundsleder fra 1938 til 1958.
Organisert i 1971
Hans’ egen historie i NEKF startet i 1968, da han ble ansatt i firmaet Jørgen C. M. Fjellstad. Organisert og medlem av forbundet ble han fra 1971.
Firmaet ble i 1977 kjøpt opp av ASEA Per Kure, som senere ble til EB, ABB, YIT – og helt til slutt Caverion.
Men da hadde Hans for lengst gått av som EL og IT-leder.
– Jeg jobba som elektriker i 20 år. Det siste store prosjektet jeg var bas på var Teknisk Museum, forteller Hans.
Akkordtariffen
Hans’ hovedengasjement som tillitsvalgt og senere ansatt i NEKF var lønns- og arbeidsvilkår og særlig akkordtariffen, som Hans var med på å revidere, først i fagforeninga i Oslo, senere i forbundet. Det ble gjort store ednringer.
– Anders Kristoffersen, Pål Gundersen og Vilhelm Nilsen spurte meg om jeg ville revidere akkordtariffen i forbundet, så ble det halvtårskontrakter i forbundet helt fram til 1991, forteller Hans.
Året før hadde Anders Kristoffersen blitt nestleder i forbundet, mannen som senere skulle overta ledervervet etter Gunnar Grimnes i NEKF og bli EL og IT Forbundets aller første leder.
Lang prosess
Hans kom inn i NEKF på et tidspunkt da det ble mer og mer klart at det gikk mot et samarbeid med Tele og Dataforbundet.
EL og IT Forbundets offisielle fødselsdato er 1. januar 1999, men det gikk nesten 12 år fra de første spede drøftingene til det nye forbundet var et faktum.
(saken fortsetter under bildet)
VAR MED: Hans O. Felix var med på prosessene både før under og etter sammenslåingen med Tele- og Datatforbundet på 90-tallet.
Leif Martin Kirknes
– Det var en lang prosess som går så langt tilbake som i 1987. Det startet som en samtale mellom daværende leder i NEKF, Gunnar Grimnes, og leder i Tele og Data, Tor Lundberg. Og det var utviklingen i teknologien som utløste fusjonssamtalene, forklarer Hans.
I 1993 var samtalene om en sammenslåing formelt i gang.
Valgte samarbeid
Da hadde Hans Felix vært fast ansatt i forbundet i tre år, som forbundssekretær. Året etter ble han leder i den ene av de to forhandlingsavdelingene.
– Lundberg og Grimnes kom fram til at det var bedre å samarbeide enn å konkurrere om de samme medlemmene. Et utvalg holdt på i 5-6 år med dette, et utvalg jeg også var med i. Og i 1997 vedtok Tele og Dataforbundet at de skulle slå seg sammen med oss, forutsatt at NEKF ville det samme.
(saken fortsetter under bildet)
TEKNOLOGI: - Det var den teknologiske utviklingen som førte NEKF og Tele og Dataforbundet sammen, sier Hans O. Felix.
Leif Martin Kirknes
Det ville NEKF. I november 1998 ble stiftelseslandsmøtet avholdt.
– Jeg husker det var en del diskusjon rundt navnevalget. Til slutt sto det mellom to alternativer, det ene var EL & IT Forbundet, det andre var faktisk Nettverk – det som i stedet ble navnet på medlemsbladet, sier Hans O. Felix.
LEDER: Hans O. Felix ledet EL og IT Forbundet i 14 år, men var i mange år før det også tillitsvalgt og ansatt i NEKF. I dag er han en aktiv pensjonist og leder blant annet Pensjonistforbundet i Oslo og Akershus.
Leif Martin Kirknes