Nedbemanning
150 ansatte må gå i telekomselskap
Mindre bredbåndsutbygging fører til nedbemanninger hos OneCo Networks.
Både ledelse og tillitsvalgte håper nedbemanningene kan skje i stor grad ved frivilige avganger og sluttpakker.
OneCo Networks
knut.viggen@lomedia.no
Telekomselskapet må nedbemanne 150 ansatte denne våren. Det var beskjeden de ansatte fikk under allmøtet på starten av nyåret.
– Dette var en vanskelig avgjørelse å ta, men som flere andre i bransjen kommer vi dessverre ikke utenom bemanningsreduksjon for å sikre fremtidig konkurransekraft og lønnsomhet, sier Petter Schive, administrerende direktør i OneCo Networks i en pressemelding som gikk ut onsdag 3. januar.
Noe av overkapasiteten vil løses med naturlig avgang, som ikke blir erstattet. I tillegg har bedriften bestemt seg for å tilby sluttpakker og pensjonsveiledning for ansatte over 62 år, for å sikre mest mulig frivillig avgang og færrest mulig oppsigelser.
– Situasjonen er krevende for mange av våre trofaste kollegaer, og vi er opptatt av å gjennomføre en best mulig prosess for å hjelpe de som blir berørt, sier Schive.
Planlagt nedbemanning
Leder i EL og IT-klubben i OneCo Networks, Are Bergli Heier, sier tillitsvalgte har vært informert siden oktober om at bedriften planla nedbemanninger på grunn av omsetningssvikt i 2023 og utsikter til lavere aktivitet også i 2024.
Bedriften har siste halvår jobbet med å omorganisere seg til den nye markedssituasjonen. I denne prosessen har tillitsvalgte deltatt hele veien.
– Vi har allerede gjennom 2023 hatt en nedgang i antall ansatte, og fra januar i fjor til nå i desember har det dreid seg om rundt 100 stillinger som ikke har blitt besatt etter som folk har sluttet. Nå kommer disse 150 det er snakk om, på toppen av dette, forklarer Bergli Heier.
Are Bergli Heier er leder i EL og IT-klubben i OneCo Networks, leder av Distrikt Østfold og medlem av forbundsstyret i EL og IT Forbundet.
Leif Martin Kirknes
Blir tilbudt sluttpakker
Det er ennå ikke kommet noen lister over hvem som eventuelt vil bli berørt av nedbemanningene eller hvor mange av dem som er EL og IT-medlemmer. Klubben har i dag 720 medlemmer.
– Vi har en god del eldre blant medlemmene våre for øyeblikket, folk som nærmer seg 67-70 år, og vi synes det er bra at de blir tilbudt sluttpakker. Vi har tidligere holdt hardt på ansiennitetsprinsippet og det gjør vi nå også. Men tidligere nedbemanninger der det ikke er gitt sluttpakker, har vist seg å føre til at litt for mange nye og unge medarbeidere har sluttet, og det har vært uheldig, mener Bergli Heier.
Mindre behov for fiber
Noe av problemstillingen i bransjen er at Norge i dag har en bredbåndsdekning på over 84 prosent, som gir en dekning helt i verdenstoppen.
Det betyr også at det ikke lenger er det store behovet for å bygge ut mer fiber. Kombinert med makroøkonomiske utfordringer som høy prisstigning og høye renter, ligger det an til at investeringsnivået vil være mindre i tiden fremover.
– De fleste prosjektene som kommer nå, vil være NKom-prosjekter, som betyr prosjekter med statlige tilskudd for å bygge ut i grisgrendte strøk der det ennå ikke er god nok dekning, tror Bergli Heier.
– Hva sier medlemmene?
– Det er ennå relativt ferske nyheter å ta innover seg, men vi har jo opplevd permitteringer nå i fjor fra mai til november. Nye 88 permitteringsvarsler kom nå i desember. Vi har sett tallene, og har stilt litt spørsmål ved størrelsen på nedbemanningene, om det har vært nødvendig med så store kutt, sier Bergli Heier.
Etter planen skal alt arbeid med sluttpakker og oppsigelser være avsluttet ved utgangen av februar. For ansatte med bakgrunn fra Televerkets tid vil den individuelle oppsigelsestiden være seks måneder, for andre ansatte tre måneder.
En ledende aktør
Totalt har OneCo Networks rundt 1.000 ansatte over hele Norge (1060 per desember 2023) og er en ledende aktør blant norske telekomentreprenører.
Bedriften var tidligere kjent som Relacom, med historikk tilbake til gamle Televerket, men ble i 2019 kjøpt opp av industrikonsernet OneCo, som også har virksomheter innen olje og gass, industri, fornybar energi og bygg.
Relacom gikk gjennom nedbemanningsprosesser i 2013 – da måtte rundt 350 gå – og fire år senere var det en ny runde der bedriften slanket ytterligere 300 stillinger.
Omstiller for en ny situasjon
Administrerende direktør i OneCo Networks, Petter Schive, ble ansatt i februar 2023 og har dermed fått et krevende første år som toppsjef hos den tradisjonsrike bedriften.
– Tapet av markedsandeler henger nok mest sammen med at investeringene hos teleoperatørene har blitt påvirket av de makroøkonomiske forholdene, og særlig økte renter. Så har vi også tapt en mindre markedsandel i et fallende marked hos enkelte kunder. Dette ønsker vi nå å snu gjennom ny organisering, skriver Schive i en epost til Nettverk.
Nettverk har i flere artikler skrevet om utfordringene bransjen har med useriøse aktører som konkurrerer med selskap som OneCo Networks om jobbene. OneCo Networks-sjefen tror de store teleaktørene fortsatt ønsker å kjøpe tjenester av seriøse leverandører.
– Konkurransesituasjonen i bransjen er preget av synkende volumer og at det ikke lenger er behov for like mye kapasitet som under toppårene 2019-2022. Samtidig ser vi mange nye og spennende tjenester som krever spisskompetanse hos våre medarbeidere. Derfor ser vi fortsatt lyst på fremtiden for bransjen og tenker at fagbrev og lærlingordninger vil være viktig også fremover.
Schive takker de tillitsvalgte for samarbeidet.
– Et godt, åpent og tillitsbasert samarbeid mellom eiere, ledelse og tillitsvalgte er et helt essensielt for at vi skal lykkes som selskap.