JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Acer-motstanderne i LO: – Håper ja-flertallet får rett

Acer-motstanderne er spent på om styringen av norsk energi blir i Norge, eller om skeptikerne får rett.
Fellesforbundet-nestleder Steiner Krogstad.

Fellesforbundet-nestleder Steiner Krogstad.

Erlend Angelo (arkivbilde)

helge@lomedia.no

– Til tross for en massive og bred holdning i fagbevegelse om å si nei, ble det som fryktet. Arbeiderpartiet styrte til et ja-flertall. Nå må vi bare håpe at ja-flertallet har rett i at dette er noe vi fortsatt kan styre selv. Nå må vi bare vente å se, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til FriFagbevegelse.

Det ble ingen utsettelse av Acer-tilslutningen, fagbevegelsen og opprørerne i Arbeiderpartiet nådde ikke gjennom.

Krogstad poengterer at ingen er motstandere av internasjonalt kraftsamarbeid.

– Det er frykten for å miste råderetten som har ført til motstanden. Vi har vært veldig tydelig på at det er spørsmålet om norsk suverenitet som har gjort at fagbevegelsen har tatt fram føre-var-prinsippet, framfor å støtte et ja. Spesielt Arbeiderpartiet har gått høyt på banen med å hevde at det ikke er noen fare for suvereniteten. Vi får inderlig håpe det stemmer og at det fortsatt er slik at norsk energipolitikk kan styres fra Norge, sier Steinar Krogstad.

Ap-ordførere frykter krisevalg

Snudd til seier

– Dette er en stor dag for Industri Energi, sier forbundsleder Frode Alfheim.

– Et stort flertall er for å ta en lengre kabelpause inntil vi ser konsekvensene av de som allerede er vedtatt, er hans konklusjon etter torsdagens maratondebatt om tredje energimarkedspakke.

Industri Energi var i likhet med Fellesforbundet, Fagforbundet, EL og IT Forbundet og FLT motstandere av et norsk ja til Acer og tredje energimarkedspakke.

Men for Industri Energi trumfer lovnadene om kabelpause nederlaget med Acer.

– Vi har i årevis kjempet mot et politisk miljø som kollektivt har ivret for å bygge utenlandskabler som øker strømprisen her i Norge. Gjennom denne saken har vi klart å snu dette på hodet. Nå er det et stort flertall for å ta en lengre kabelpause inntil vi ser konsekvensene av de som allerede er vedtatt, sier Frode Alfheim.

Han understreker at det i avtalen også ligger at åpningen i energiloven for at private aktører skal kunne søke konsesjon om å bygge ut og drifte utenlandskabler, skal lukkes.

– LO-familien engasjerte seg sterkt da regjeringen endret energiloven høsten 2016. Nå har vi endelig fått reversert dette vedtaket, sier Alfheim.

Berntsen mener Støre burde utsatt Acer-ja: – Vi må bygge tillit

Presset gjennom

Arbeiderpartiet har presset gjennom en avtale med regjeringspartiene og Miljøpartiet De Grønne om at private aktører ikke skal kunne bygge og drifte utenlandskabler, samt at det nå blir stans i byggingen av flere kabler.

Olje- og energiminister Terje Søviknes sådde i uttalelser til VG før behandlingen tvil om dette punktet i avtalen, til tross for at statsminister Erna Solberg kvelden før bekreftet at det ikke skal bygges flere kabler før man har høstet erfaringer fra de som er under bygging. Industri Energi mener statsråden opptrådte uryddig.

– At statsråden sådde tvil om dette punktet var totalt unødvendig, mener Alfheim.

EL og IT Forbundet jubler ikke.

Acer-debatt i stortinget: Her sier Erna Solberg noe hun ikke skulle sagt

Forbundet har tidligere stilt spørsmålstegn ved verdien av slike forutsetninger for tilslutning, med mindre det gis garantier fra EU. Og mener fortsatt det er knyttet stor usikkerhet til omfanget av konsekvensene ved innføringen av EUs tredje energimarkedspakke og Acer.

– Premissene som legges til grunn er viktige, men det kommer neppe noen garantier fra EU. Den sterkeste garantien for videreføring av grunnprinsippene i energipolitikken er å si nei til Acer og energimarkedspakken. Om ikke annet bør Stortinget ta seg bedre tid til å se på konsekvensene av en tilslutning, sier Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet.

I avtalen mellom de fem flertallspartiene står det at «Statnett skal eie og drive alle framtidige mellomlandsforbindelser. Dette tas inn i energiloven».

EL og IT Forbundet støtter dette, og har tidligere bedt om denne endringen uavhengig av ACER og energimarkedspakken.

– Mellomlandsforbindelsene er en like kritisk del av kraftsystemet som sentralnettet. Derfor bør bygging og drift være Statnetts oppgave alene. Kraftutveksling har vært en suksess for Norge, og det takket være den offentlige kontrollen. Dette er et viktig gjennomslag for et prinsipp som vi har kjempet for lenge, blant annet ved forrige stortingsvalg, sier Andersen.

Frontene var steile i Acer-debatten. Til slutt stemte Stortinget ja

Mindre nasjonal kontroll

– Vi sitter fremdeles igjen med en usikkerhet knyttet til Acer og EUs tredje energimarkedspakke. Derfor er vi skuffet og urolig over Acer-forliket mellom Ap, Høyre, Frp, Venstre og MDG, sier forbundsleder Ulf Madsen i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT).

FLT mener at Arbeiderpartiet har bidratt til å kjempe frem en bedre løsning enn utgangspunktet i forhandlinger med andre partier på Stortinget.

– Dette rokker likevel ikke ved at konsekvensene av forliket fortsatt kan bety mindre nasjonal kontroll og økte strømpriser for norsk industri, legger Madsen til.

FLTs forbundsstyre vedtok i februar sitt nei til EUs tredje energimarkedspakke, og dermed også tilslutning til EUs byrå for samarbeid mellom energireguleringsmyndigheter (Acer).

– Vi hadde håpet at Stortinget ville utsette denne saken. Blant annet for å få mer kunnskap om innholdet i EUs (kommende) fjerde energipakke, sier Madsen.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse