LØNNSGULV: Allmenngjøring vil gjøre at det etableres et lønnsgulv innen elektrofagene som vil gjelde alle, både organiserte og uorganiserte,sier Jan Olav Andersen, forhandlingsledre i EL & It Forbundet.
Knut Viggen
Allmenngjøring i elektro
Landsoverenskomsten for elektrofag blir allmenngjort. Det bestemte Tariffnemda tirsdag.
knut.viggen@lomedia.no
Det var en glad leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet som litt over klokka fire tirsdag ettermiddag fikk Tariffnemdas konklusjon: Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK), en tariffavtale som i dag omfatter rundt 17.000 arbeidstakere innen elektrofagene, blir allmenngjort over hele landet, med unntak av offshore.
– Dette er en gledens dag for oss. Det er lagt ned mye ressurser og arbeidsinnsats for å få dette på plass, sier leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen.
Dokumentasjon
EL & IT Forbundet leverte i sommer inn dokumentasjon på at det foregår sosial dumping og underbetaling av elektrikere, spesielt knyttet til innleie. Blant de mest kjente sakene som EL & IT Forbundet har avdekket er underbetaling av polske elektrikere i både Jondalstunnelen og på Hardangerbroen, samt flere andre verft og anlegg rundt om i landet. Særlig er det avdekket mye grums i Distrikt Hordaland og Sogn og Fjordane. Det verste tilfellet kom i fjor sommer da det ble avslørt at rumenske telekommontører jobbet med Netcoms nye 4G-nett til en timelønn på bare syv kroner og femti øre timen.
Irer på Gardermoen
I forbindelse med byggingen av Coops lager på Gardermoen har det tidligere kommet frem at irske elektrikere jobbet til svært lav lønn, sammenlignet med det som er nivået i landsoverenskomsten. Her var det imidlertid ikke mulig å agere netopp fordi man manglet et godt nok verktøy for å kunne avdekke og avsløre firmaene som underbetalte.
Gjeldende for alle
Allmenngjøring er nettopp verktøyet EL & IT Forbundet har jaktet på. Det betyr at landsoverenskomsten nå skal gjøres gjeldende for alle som utfører arbeid som omfattes av denne overenskomsten, for det meste elktroinnstallasjonsarbeid. Den gjelder også utenlandske uorganiserte arbeidstakere.
Norge er ett av flere land som har en lov om allmenngjøring, men er det eneste landet som har sagt at loven er til først og fremst for å forhindre at utenlandske arbeidstakere ikke får samme vilkår som innenlandske.
– Allmenngjøring vil gjøre at det etableres et gulv for lønnsnivået i våre bransjer, tilsvarende våre tariffbestemte minstelønnssatser. Dette vil gjøre det mye enklere å bekjempe sosial dumping, sier Jan Olav Andersen.
Ny LO-seier
Dette var tredje gang på noen måneder at Tariffnemda hadde elektroavtalen på møteprogrammet. Ved to tidligere anledninger ble saken utsatt, og de som hadde en liten nagende tvil om dokumentasjonen virkelig var god og tilstrekkelig nok for tariffnemda, begynte nok å få litt bange anelser.
Nå endte det godt likevel, og utfallet av nemdas behandling landet, som for verftene og for fiskeriindustrien i fjor, på et for arbeidstakerne positivt resultat.
Ingen sovepute
Allmenngjøring er imidlertid ingen sovepute for de tillitsvalgte i forbundet. Det krever oppfølging og siden allmenngjøring for tiden gjelder for en toårsperiode, må det fremskaffes løpende dokumentasjon på at allmenngjøring er påkrevd.
Landsoverenskomsten har også tidligere vært allmenngjort. Da gjaldt den kun i Oslo og Akershus. Tariffnemda opphevet allmenngjøring av elektro i 2007, nettopp med begrunnelsen at det ikke var tilstrekkelig dokumentert at det foregikk sosial dumping, eller forskjellsbehandling av arbeidstakere i bransjen.
Granske protokollen
Nå skal forbundet sette seg ned og fingranske protokollen etter møtet i Tariffnemda.
- Vi skal sette oss ned og gå gjennom detaljene så raskt som mulig etter at protokollen er undertegnet. Men uansett ser vi på dette som en seier, som vil bety mye for medlemmene våre, sier Jan Olav Andersen.
Les også:
Slik avslørte de Hardangerbru-snusk (03.02.2015)
Seier for Hardangerbru-elektrikerne (30.01.2015)
Frykter norske telekomentreprenører kan forsvinne (22.10.2014)
Her anmeldes arbeidsgiveren for meneskehandel (25.08.2014)
Penger til polakkene (14.11.2012)
Les også:
Slik avslørte de Hardangerbru-snusk (03.02.2015)
Seier for Hardangerbru-elektrikerne (30.01.2015)
Frykter norske telekomentreprenører kan forsvinne (22.10.2014)
Her anmeldes arbeidsgiveren for meneskehandel (25.08.2014)
Penger til polakkene (14.11.2012)
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim