PURRER: Statens vegvesen purrer nå konkursboet etter KB Elechtroteknikk for manglende lønnsutbetaling,
Christine Skårberg Dahl
Ber konkursbo betale lønn til polske elektromontører
Statens vegvesen ber konskursboet etter elektroentreprenøren KB Electrotech om å betale ut restlønn til 12 polske elektrikere.
knut.viggen@lomedia.no
BT skrev i forrige uke om de to polske elektrikerne Leszek Niewinski og Adam Malinowski, som til sammen har utestående 460.000 kroner for arbeid de utførte på Hardangerbroen, som sto ferdig i august i fjor. Totalt har 12 polske elektrikere bedt Statens vegvesen betale ut i alt 2,5 millioner kroner de har til gode for installasjonsjobben.
Det er et dansk advokatselskap som utfører oppgavene for konkursbuet etter at elektroentreprenøren på prosjektet gikk konkurs høsten 2013. Entreprenøren brukte en underentrepenør med polske mannskap. Disse har ettelyst utbetaling av lønn fra arbeidsgiver.
Holder tilbake
I vinter tok Statens vegvesen som byggherre opp spørsmålet om restlønn til mannskapene. Svaret fra konkursboet var at de skulle gå gjennom mannskapenes arbeidslister. Dette skulle danne grunnlag for etterbetaling av utestående lønn. I en purring fra Statens vegvesen 8.juni svarer bostyret at gjennomgangen av arbeidslistene skulle avsluttes «hurtigst mulig».
I eit nytt purrebrev denne uken ber Statens vegvesen konkursboet presisere hva de mener med «hurtigst mulig».
Vilkår etter boka
Statens vegvesen har holdt tilbake midler til elektroentreprenøren på grunn av uenighet om godtgjøringen til de polske mannskapene. I en pressemelding skriver Statens vegvesen at de ikke kan betale dette beløpet direkte til mannskapene, og at de trenger dokumentasjon fra konkursboet på at de har betalt ut mannskapene, før midlene kan frigjøres.
Statens vegvesen skriver at etaten er svært opptatt av at alle som arbeider på prosjektene har arbeidsvilkår som er i samsvar med gjeldende regelverk, samtidig som hensynet til helse, miljø og sikkerhet (HMS) blir ivaretatt på en god måte.
Forbundssekretær i EL & IT Forbundet, Jan Henrik Larssen, uttalte til BT i forrige uke at konkurs er en vanlig metode når forbundet stevner bedrifter og setter frem krav etter lønnsgarantiordningen. Han har registrert en sterk økning i tilfeller av sosial dumping etter at bransjen i 2010 mistet retten til allmenngjøring av Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK). Forbundet og LO har nå fremmet nytt krav om allmenngjøring, som tariffnemda har sendt videre ut på høring. Der er saken rundt Hardangerbroen og firmaet KB Electrotech en del av en omfattende dokumentasjon på tilfeller av sosial dumping.
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB