JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber konkursbo betale lønn til polske elektromontører

Statens vegvesen ber konskursboet etter elektroentreprenøren KB Electrotech om å betale ut restlønn til 12 polske elektrikere.
PURRER: Statens vegvesen purrer nå konkursboet etter KB Elechtroteknikk for manglende lønnsutbetaling,

PURRER: Statens vegvesen purrer nå konkursboet etter KB Elechtroteknikk for manglende lønnsutbetaling,

Christine Skårberg Dahl

knut.viggen@lomedia.no

BT skrev i forrige uke om de to polske elektrikerne Leszek Niewinski og Adam Malinowski, som til sammen har utestående 460.000 kroner for arbeid de utførte på Hardangerbroen, som sto ferdig i august i fjor. Totalt har 12 polske elektrikere bedt Statens vegvesen betale ut i alt 2,5 millioner kroner de har til gode for installasjonsjobben.

Det er et dansk advokatselskap som utfører oppgavene for konkursbuet etter at elektroentreprenøren på prosjektet gikk konkurs høsten 2013. Entreprenøren brukte en underentrepenør med polske mannskap. Disse har ettelyst utbetaling av lønn fra arbeidsgiver.

Holder tilbake

I vinter tok Statens vegvesen som byggherre opp spørsmålet om restlønn til mannskapene. Svaret fra konkursboet var at de skulle gå gjennom mannskapenes arbeidslister. Dette skulle danne grunnlag for etterbetaling av utestående lønn. I en purring fra Statens vegvesen 8.juni svarer bostyret at gjennomgangen av arbeidslistene skulle avsluttes «hurtigst mulig».

I eit nytt purrebrev denne uken ber Statens vegvesen konkursboet presisere hva de mener med «hurtigst mulig».

Vilkår etter boka

Statens vegvesen har holdt tilbake midler til elektroentreprenøren på grunn av uenighet om godtgjøringen til de polske mannskapene. I en pressemelding skriver Statens vegvesen at de ikke kan betale dette beløpet direkte til mannskapene, og at de trenger dokumentasjon fra konkursboet på at de har betalt ut mannskapene, før midlene kan frigjøres.

Statens vegvesen skriver at etaten er svært opptatt av at alle som arbeider på prosjektene har arbeidsvilkår som er i samsvar med gjeldende regelverk, samtidig som hensynet til helse, miljø og sikkerhet (HMS) blir ivaretatt på en god måte.

Forbundssekretær i EL & IT Forbundet, Jan Henrik Larssen, uttalte til BT i forrige uke at konkurs er en vanlig metode når forbundet stevner bedrifter og setter frem krav etter lønnsgarantiordningen. Han har registrert en sterk økning i tilfeller av sosial dumping etter at bransjen i 2010 mistet retten til allmenngjøring av Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK). Forbundet og LO har nå fremmet nytt krav om allmenngjøring, som tariffnemda har sendt videre ut på høring. Der er saken rundt Hardangerbroen og firmaet KB Electrotech en del av en omfattende dokumentasjon på tilfeller av sosial dumping.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse