MINDRE BOMBASTISK: Forbundsleder Jan Olav Andersen har vært EU- og EØS-motstander i alle sine forbundsår, men sier han er mindre bombastisk nå enn for noen tiår siden.
Knut Viggen
EØS-avtalen
Brexit skaper hodebry for LO-forbund som er imot EØS-avtalen
På neste ukes landsmøte kan det bli debatt mellom de som fortsatt står knallhardt på et EØS-nei og andre som vil se nærmere på konsekvensene av en oppsigelse.
knut.viggen@lomedia.no
EL og IT Forbundet har i flere år vært en tydelig motstander av EØS-avtalen, og har to landsmøtevedtak (2015 og 2019) på at de ønsker å melde Norge ut av EØS-avtalen.
Så sent som høsten 2020 jobbet forbundet aktivt for å få LO-kongressen året etter til å gå inn for forbundets standpunkt.
LO-kongressen ble som kjent utsatt til i fjor og der ble ikke EØS-spørsmålet noe stort tema, til forskjell fra det som har vært tilfelle på alle LO-kongresser helt tilbake til 1993.
I kjølvannet av Brexit
Til landsmøtet kommende uke er det fremmet en innstilling til nytt handlingsprogram for perioden 2023–27. I et helt nytt kapittel kalt «Norges forhold til Europa» fastholdes skepsisen til EØS-avtalen, det heter også at «det må utredes om det finnes et bedre alternativ til dagens avtale, som i større grad ivaretar nasjonal selvstyring og sikrer arbeidstakeres rettigheter.»
Men helt til slutt i kapittelet er det kommet inn en presisering:
«Som erfaringene fra Brexit viser, vil en oppsigelse av avtalen potensielt ha store konsekvenser for norsk næringsliv, sysselsetting og sikkerhet. Derfor må konsekvensene og mulighetene en oppsigelse medfører utredes nøye før en eventuell oppsigelse finner sted».
Mindre bombastisk
I et intervju i siste utgave av Nettverk bekreftet forbundsleder Jan Olav Andersen at han står fast på sin motstand til EU og EØS, men at han selv er mindre bombastisk og usikker på hvor aktuell og viktig EU- og EØS-spørsmålet er nå.
– Brexit var en realitetsorientering i hvor lett det er å etablere andre tilknytningsformer. Nasjonalisme og proteksjonisme er en større trussel enn trusselen fra EU, sa Andersen i intervjuet.
Særlig krigen i Europa har gitt en sikkerhetspolitisk dimensjon inn i EU- og EØS-debatten som ikke har vært der før, mener Andersen.
Vil beholde standpunktet
Nylig avholdt landsmøtedelegatene fra Oslo og Akershus sin delegatsamling. 35 kvinner og menn kom sammen for å diskutere både ledervalg, og ikke minst egne forslag og innstillingene som ligger på bordet til landsmøtet.
Delegatene merket seg særlig det nye punktet om Norges forhold til Europa.
– Vi opplever at innstillingen legger opp til et mer utydelig EØS-standpunkt enn hva forbundet har stått for i den senere tid. Vi har ikke registrert at det har vært tatt til orde for å gå tilbake på standpunktet om at EØS-avtalen må erstattes med en handelsavtale, sier distriktsleder Trine Hardy.
VIL IKKE ENDRE: Leder i EL og IT Distrikt Oslo og Akershus, Trine Hardy, mener forbundets standpunkt i EØS-spørsmålet må stå fast.
Knut Viggen
Dette er den foreslåtte teksten
Slik er siste del av teksten i det nye forslaget om Norges forhold til Europa i innstillingen til nytt handlingsprogram.
«EØS-avtalen er, sammen med en rekke andre avtaler, Norge sitt regulerte forhold til EU, vår viktigste handelspartner. Denne avtalen har i dag en langt større innvirkning på norsk arbeids- og samfunnsliv enn forutsatt på tidspunktet den ble inngått. Gjennom stadig nye direktiv, dommer og forordninger bindes Norge til beslutninger i EU. Handlingsrommet for nasjonal politikkutvikling og beslutninger blir stadig mindre, samtidig som reservasjonsretten ikke blir benyttet. EL og IT Forbundet er særlig bekymret for utviklingen innenfor arbeidsliv og arbeidsrett. EU-domstolen har flere ganger vist at hensynet til fri flyt av varer, arbeid, tjenester og kapital gis forrang foran hensynet til kampen mot sosial dumping, for trygge ansettelser og faglige rettigheter. Det viser seg at EU-regler gis forrang framfor ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning. Også offentlig styring og offentlig eierskap trues av utviklingen i EU. Retten til profitt uten noen hindringer er storselskapenes drøm. EL og IT Forbundet krever at norske myndigheter går mot EU-begrensninger i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse. Samtidig er EU også i endring. Med Storbritannias utmelding har en av de største motstanderne av reguleringer som verner arbeidsfolk mistet sin innflytelse over EUs politikk. I en tid der antidemokratiske bevegelser vokser seg sterkere bidrar EUs institusjoner til å ivareta demokratiske rettigheter. EU går i front for en offensiv klimapolitikk. EL og IT Forbundet er imot handelsavtaler som utfordrer politisk styring og svekker staters beslutningsmyndighet til fordel for ikke-statlige aktører. EØS-avtalen utfordrer dette prinsippet, og EL og IT Forbundet mener derfor det må utredes om det finnes et bedre alternativ til dagens avtale, som i større grad ivaretar nasjonal selvstyring og sikrer arbeidstakeres rettigheter. Som erfaringene fra Brexit viser, vil en oppsigelse av avtalen potensielt ha store konsekvenser for norsk næringsliv, sysselsetting og sikkerhet. Derfor må konsekvensene og mulighetene en medfører utredes nøye før en eventuell oppsigelse finner sted».
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen