Dag (64) blir pensjonist etter imponerende innsats for etter- og videreutdanning
Dag Langer Andersen (64) har vært EL og IT Forbundets ansikt utad når det gjelder etter- og videreutdanning i en årrekke. I går ble han takket av etter mer enn 30 års innsats som sentral tillitsvalgt og ansatt i forbundet.
TRIOEN: Her er trioen som skapte furore under lønnsforhandlingene i 1992, 25 år etter, fra venstre Åge Blummenfelt, Dag Langer Andersen og Terje Aaberg,
Knut Viggen
Saken oppsummert
knut.viggen@lomedia.no
– Det har til tider vært krevende å være sjefen din, men aldri krevende å være vennen din, sa forbundsleder Jan Olav Andersen da familie, venner, nye og gamle tillitsvalgte, forbundsledelse og ansatte ved forbundskontoret stilte opp for å hedre Dag Langer Andersen.
HEDERSGAVE: Forbundsleder Jan Olav Andersen kunne overrekke Dag Langer Andersen forbundets hedersgave for lang og tro tjeneste.
Knut Viggen
Ett av høydepunktene i går kom da Dag også ble tildelt forbundets hedersgave, som tildeles tillitsvalgte med minst 20 års fartstid som tillitsvalgt og som dessuten har utmerket seg helt spesielt.
Det er det ingen tvil om at Dag Langer Andersen har gjort.
– En hedersmann
64-åringen går av med pensjon 1. november etter nesten 46 år i arbeidslivet. Det startet så langt tilbake som 31. januar 1971, da han ble ansatt i Siemens. Ganske snart ble det også tillitsverv i klubb, fagforening, i Elbus-ordningen og til slutt jobb i EL og IT Forbundet.
Jan Olav Andersen møtte Dag første gang for 30 år siden og mener Dag er noe av det nærmeste man kan kalle en hedersmann, en mann å stole på og trekker særlig frem innsatsen hans på etter- og videreutdanning.
– Bedre enn de fleste har du forstått verdien av dette, ikke bare som utdannelse for den enkelte, men i et mye større perspektiv. Retten og muligheten til utdanning handler også om retten til å kunne være en selvstendig arbeidstaker. Det vil mange takke deg for, sa Jan Olav Andersen.
Hardt å bli pensjonist
Ove Toska, som selv gikk av med pensjon i vår etter nesten en mannsalder som leder av Elektroarbeidernes Fagforening i Hordaland og Sogn og Fjordane samt distriktet, ønsket Dag Langer Andersen velkommen i pensjonistenes rekker.
PENSJONIST: Fersk pensjonist, tidligere fagforeningsleder Ove Toska, hilser en som snart blir pensjonist.
Knut Viggen
– Det er litt hardt å bli pensjonist, men nå kan vi trekke oss tilbake og se det hele litt på avstand, sa Toska. Han trakk historien tilbake til 80-tallet, til et annet forbund med andre utfordringer. Det var bilaksjon, spørsmål om lønnsdannelse, men også om ideologi og organisasjonsbygging.
– Vi hadde et sterkt forbund sentralt, men mye å gå på lokalt. Det handlet om god, gammeldags organisasjonsbygging, sa Toska. Han kjenner knapt noen større forsvarer av faget. Også innen internasjonalt arbeid har Dag Langer Andersen utmerket seg, blant annet innen kulturarbeid i Nicaragua.
– Første gangen jeg fikk muligheten til å reise ut, som en av ambassadørene i forbundets Honduras-prosjekt, husker jeg at du sa, Dag; "Når du kommer tilbake igjen er du en helt annen". Det viste seg å være riktig, jeg ble en helt annen, sa Ove Toska.
Forbundssekretær Jan Aasarmoen hilste fra EL og IT-klubben og HK-klubben i forbundet.
Knut Viggen
Jan Aasarmoen hilste fra EL og IT-klubben og HK-klubben i forbundet.
– Det blir rart å ikke ha deg rundt her. Mange har trukket frem dine gode egenskaper, det jeg vil trekke frem er din egenskap til å snakke og kommunisere med folk, den er helt unik, sa Asarmoen.
Måtte stå skolerett
Åge Blummenfelt, organisasjonssekretær i fagforeningen i Hordaland og Sogn og Fjordane, ble kjent med Dag allerede på NEKFs landsmøte i 1986 og trakk frem en historie fra litt mer ubøyelige dager.
– I 1987 var du nyvalgt leder i avdeling 1 (Oslo og Akershus), jeg var nestleder i Bergen . Vi kom inn i landsutvalget sammen, der var også Terje (Aaberg red.anm). Sammen hadde vi vår første forhandingsrunde i 1992. Vi var meget misfornøyde med resultatet. Du, Terje og jeg var uenige og stemte nei. Så laget vi pressemelding om det og sendte ut. På landsstyremøtet en måned senere måtte vi stå skolerett og love at vi aldri, aldri skulle gjøre dette igjen, fortalte en lattermild Blummenfelt.
KAMPENE: Åge Blummenfelt, organisasjonssekretær i fagforeningen i Bergen og Hordaland trakk frem historien og kampene fra tidlig 90-tall.
Knut Viggen
Han trakk også frem innsatsen Dag Langer Andersen har stått for de siste årene.
– Jeg skal hilse fra 118 medlemmer i Hordaland og Sogn og Fjordane som nå har gjennomgått oppdateringskurs for elektrikere. Du har iallefall gjort livet lettere for alle dem som har gått på dette kurset, sa Blummenfelt.
Hjerte for sliterne
Den andre av "nei-trioen" i 92, tidligere leder i fagforeningen i Trøndelag, Terje Aaberg, trakk også frem vennskapet med Dag.
– Det nytter ikke å bygge et hus uten en sterk grunnmur og det har du vært med på å bygge, sa Aaberg. Han mente Dag var arkitekten bak mye av det EL og IT driver med innen etter- og videreutdanning. Selv er han nå engasjert i et spesialprosjekt på trepartssamarbeid om nettopp etter- og videreutdanning.
VENN: Terje Aaberg, venn og mangeårig fagforeningsleder i Trøndelag.
Knut Viggen
– Da har det vært godt å støtte seg til deg, sa Aaberg, som også mente Dag har hjerte for dem som sliter, enten det er her hjemme, eller internasjonalt.
– Og så er det jo mange som ikke vet at du egentlig er trønder, kunne Terje til slutt "avsløre".
Remi André Unnvik, organisasjonssekretær i Hordaland og Sogn og Fjordane, trakk frem det gode samarbeidet i EVU-utvalget de siste årene, at kursene ser ut til å bli en suksess også nye distrikt og på nye områder. Fra Dags egen fagforening, Elektromontørenes Forening i Oslo, hilste leder Kai Otto Helmersen, som hadde med seg en t-skjorte med logoen til den gamle montørklubben i Siemens.
EVU-UTVALGET: Remi André Unnvik, organisasjonssekretær i fagforeningen i Bergen, roste Dag Langer Andersen for innsatsen for etter- og videreutdanning de fem siste årene.
Knut Viggen
T-SKJORTE: Kai-Otto Helmersen, leder i Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, hadde med t-skjorte fra den gamle montørforeningen i Siemens - nå Bravida.
Knut Viggen
Advarsel fra Finn Bjelke!
Dag Langer Andersens familie var også med på markeringen og hadde laget en liten film i anledning dagen. Den ene av Dags to døtre er Line Andersen - kjent NRK-programleder - og hun hadde blant annet sørget for at Dag fikk hilsener fra både Anne Lindmo, Anne Grosvold, Kjetil André Aamodt og ikke minst Finn Bjelke. I helgen fikk han også følge TV-aksjonen på nært hold, der Line var en av programlederne.
NRK-HILSEN: Ikke mange pensjonister i EL og IT får hilsen fra Anne Lindmo og en rekke andre NRK-kjendiser når de skal gå av, men her er Dag i en særstilling.
Knut Viggen
– Jeg skal hilse fra damene i TV-aksjonen, de syntes ikke du så en dag over 55 år ut, sa hun.
Ved siden av å være forbundssekretær og bestefar er Dag også ihuga musikkentusiast, Beatles-fan og fast lytter av PopQuiz på NRK P1 på lørdager. Han fikk en PopQuiz-skjorte mot å love Finn Bjelke å slutte å google fasiten.
Jobb og familie
Dag fikk ordet til slutt og takket for alle talene og gavene og særlig til døtrene Camilla og Line som var med på reisen til Nicaragua tilbake i 1995. Nå utdanner den ene datteren seg til lærer, den andre leder blant annet TV-aksjonen i NRK, svigersønnene omtalte han som sine beste venner, barnebarna de kjæreste han har, han holdt også frem alle dem han har jobbet med i 8. etasje, og dem som har stått han nær, ingen nevnt ingen glemt.
FAMILIEN: Dag Langer Andersen sammen med deler av sin familie.
Knut Viggen
– Jeg har ikke alltid spilt spiss, men var det en tid, så få du bak-posisjon og så ender du til slutt opp med å bære bagasjen. Men jeg har hatt et par rettesnorer som tillitsvalgt og i fagforening og forbund; er det radikalt, er det kollektivt? Når jeg kan bekrefte det, da er det jo egentlig helt greit å gå av med pensjon, sa Dag Langer Andersen.


Nå: 0 stillingsannonser