SAMFUNNSNYTTE: Basefarm får betalt for strømmen de spytter inn i nettet, men datasenter-direktør Petter m. Tømmeraas understreker at det er samfunnsyntte som er deres motivasjon for å sette opp UPS-ene til å hjelpe til når strømmen blir ustabil.
Leif Martin Kirknes
Datasenter ga strøm til strømnettet
Da et finsk kjernekraftverk sviktet i fjor, fikk det norske strømnettet hjelp fra et Basefarm–datasenter.
leif.kirknes@lomedia.no
I juli i fjor fikk Olkiluoto–kraftverket i Finland problemer, som skapte ustabilitet i også det norske kraftnettet.
Samtidig var IT–leverandøren Basefarm, som har flere datasentre, med på et pilotprosjekt hos Statnett, der planen var å teste ut om ulike aktører kunne ha noe å bidra med hvis det skulle oppstå ustabilitet i kraftnettet i Norge.
Datasentre har skyhøye krav til oppetid, og har derfor flere backup–systemer de kan ta i bruk hvis strømmen forsvinner hos dem, slik som UPS–er, som for det meste ikke brukes, utover å periodevis testes, med det stabile strømnettet vi har i Norge.
I pilotprosjektet skulle Basefarm test om de kunne bruke sine reservestrømanlegg til å sende strøm inn i det samme kraftnettet som vanligvis forsyner dem med strøm, dersom det ble oppdaget uregelmessigheter.
Da Olkuluoto fikk problemer, fikk Basefarm og Statnett testet ut dette i praksis.
– Det var ikke meningen at dette skulle skje under piloten, men da fikk vi i alle fall testet dette ut i en mer ekte hendelse enn bare intern testing på vår side, sier Petter M. Tømmeraas, datasenter–direktør i Basefarm.
UPS
Det var 18. juli i fjor at finnenes atomkraftverk satte det nordiske kraftsystemet i ubalanse. Tre av basefarm UPS–er hadde blitt programmert til å bidra i nettopp slike tilfeller om de ikke hadde «noe bedre fore» i datasenteret.
– Datasentre har flere måter å få strøm på enn bare nettet. Moderne UPS–er kan flytte last fra datasentre til batterier og støtter flere typer last på samme tid, forklarer Tømmeraas.
Også blant annet Hydro er med i Statnetts pilot. De kan ta ned lasten sin et kort øyeblikk, og slik være med på å skape stabilitet i nettet. Men Tømmeraas forklarer at datasentre med sine reservesystemer dertil også kan føre strøm inn i strømnettet.
– Vi har flere kraftproduserende enheter. De kan brukes til å hjelpe nettet, uten risiko for kundene våre, sier han.
– Det gikk fint på vår side, sier han om hendelsen i juli, og viser en graf som viser hvordan Basefarm hjalp til å begrense eller utjevne «dippen» i det sekundet–halvannet der det var uregelmessigheter.
Foruten Hydro og Basefarm, er også BKK, SFE OG Tibber involvert i piloten.
Vil gjerne ha flere med
Det er ikke første gang i verden at moderne UPS–er programmeres til å automatisk ta «et krafttak» i tilfeller det Hertzen svinger seg ustabil. Men Tømmeraas mener det er nyttig å teste ut dette også i Norge, selv om vi normalt har et svært stabilt nett. Med stadig mer fornybart inn i strømnettet, er det ikke sikkert det forblir like stabilt fremover, påpeker han.
UPS–ene slår seg på fort og kan også slå seg av fort, og må programmeres så de leverer strøm gradvis for ikke å gå i stykker. De går i gang når strømmen går under 49,7 Hz, og ved 49,6 Hz leverer UPS-ene 100 prosent.
Tiltaket fungerer best i området i nærheten, understreker Trømmeraas.
– Vi hjelper til med litt støtte til nettet rundt datasenteret. Hvis et eller to datasentre gjør dette, vil det hjelpe. Men om alle datasentre som har slike UPS–er gjør det, vil det faktisk bety mye for nettet og for oss som forbrukere, sier han.
For hvis slike ustabiliteter vedvarer i, si fem–seks sekunder, så kan det føre til problemer både på kontorer og i hjemmene til folk.
– Mitt ønske er at resten av datasenterindustrien også sjekker ut dette og går inn i det. Det funker, og er lett å sette opp, sier Tømmeraas.
Tømmeraas snaket om prosjektet på Datacenter Forum i Oslo i dag.
DIPP: Basefarms datasenter-UPS er rød kurve (aggregert), blå kurve er strømnettets korte ustabilitet 19. juli i fjor. UPS-ene begynner å reagere når strømmen går under 47,7 Hz.
Leif Martin Kirknes
Statnett om piloten:
* Det var svært ulike typer kraftforbruk som deltok i pilotprosjektet, med pumpekraft, industriforbruk, store datasentre og elbilladere. I tillegg ble produksjon fra vannkraft vurdert og testet.
* Den nye, svært raske reserven kalles FFR (Fast Frequency Reserve) og skal levere effekt innen to sekunder etter at en stor feil i kraftsystemet har inntruffet, og opprettholde denne effekten i 30 sekunder.
* Det gir tid for at andre, mer tradisjonelle reserver kan slå inn og stabiliteten i kraftsystemet kan gjenopprettes.
Kilde: Statnett
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie