Derfor lokker han Havfruen-fiberkabelen til Norge
Peder Nærbø i Bulk Infrastructure så sitt snitt til å gripe sjansen da han hørte store amerikanere planla et nytt fiberprosjekt til Europa.
TØRRE Å TA RISIKO: - Jeg er typen som går til venstre nbår andre går til høyre, for jeg vil vite hva som skjer, sier Peder Nærbø.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Ny fiberkabel over Atlanterhavet, fra USA og over til Europa. Det må ha gnistret i øynene da Peder Nærbø i selskapet Bulk Infrastructures fant ut at de store amerikanerne planla dette. Dette var en unik mulighet, tenkte han. Det finnes jo fiberkabler fra USA til Europa fra før, meget godt trafikkerte må legges til, men de er stort sett fra dotcom-tiden – og ingen av dem går direkte til Norge.
– Da vi hørte noen skulle bygge ny transatlantisk kabel for første gang på 20 år, så plasserte vi oss der. Midt mellom Facebook og Google. Vi må få være med, sa vi. Vi må ha den til Norge. Det er første muligheten på mange år til å koble Norge direkte til internett. Og de hørte vår hjerteskjærende bønn, sier Nærbø.
Og slik gikk det til at fiberprosjektet Aeconnect-2 i tillegg til Irland og Danmark også får en ilandføring på Sørlandet, en kobling Bulk Infrastructure har kalt «Havfrue».
Les også: «Havfruen» blir som «en motorvei» fra USA til Norge
Digitale mangler
Årsaken til at Bulk Infrastructure er så ivrig på dette, er at de siden etableringen for ni års tid siden har jobbet hardt for å bygge seg opp som en attraktiv datasenteraktør for internasjonale kunder. Men kundene har ikke kommet som norsk datasenterbransje håpte.
Norge skal egentlig være drømmelandet til de internasjonale datasenterkundene. Et stabilt land. Billig strøm. Grønn strøm. Stabil strøm. Dessuten: hvis man kunne snurret globusen langs lengdregraden i stedet for breddegraden, ville man sett at Norge strengt tatt ligger ganske sentralt plassert mellom Europa og USA.
Nærbø mener fibersituasjonen derimot har vært begredelig.
– Vi har et strømnett der industrien ikke er avhengig av batteribackup og UPS-er. Men innenfor det digitale er det ikke sånn. Den «skandinaviske ringen» går via Danmark og Sverige. Det må vi gjøre noe med. Vi har fått mange forespørsler om å åpne ruter som ikke går gjennom Sverige og København, sier Nærbø.
Han trekker fram den svenske overvåkingsloven som eksempel på skjær i sjøen for datatrafikk som går via Sverige. Statnett-eide Skagerak4 til Danmark er såpass mye brukt at det gjør den sårbar, mener Nærbø.
– Nå får vi Sørlandet til å henge sammen med resten av verden og får en alternativ rute til Danmark, sier Næbrø.
Les også: Statkraft i forhandlinger om datasenter
Fremtidens kundegruppe
I tillegg har Bulk Infrastructure ordnet opp i litt annet som må til i helhetsbildet, blant annet to internettknutepunkt for datatrafikk, blant annet i Oslo og Danmark og gjort klar tre datasenterlokasjoner for det internasjonale markedet med masse strøm. En av disse på nettopp Sørlandet.
– Alt henger sammen med vårt hovedmål, som er en bærekraftig, digital plattform til resten av verden. Folk utenfor Norge begynner å skjønne det nå, sier Nærbø.
Han trekker fram Greta Thunberg som en som har satt på agendaen at det finnes et marked for bærekraftige produkter. Det er tross alt klimastreikende ungdom som er markedet, som fremtidens kunder. To unger som strømmer video i løpet av en dag bruker like mye CO₂ som en bil som kjører 50 km. Og bare det å beregne været bruker datakraft tilsvarende strømforbruket til Risør og Tvedestrand.
– Det er ikke bærekraftig og må skje på andre steder enn der de bruker fossil energi, sier Nærbø.
Les også: Datasenter ga strøm til strømnettet
Innlandsruter
Jobben videre for å bygge opp Norge som den absolutte perfekte datasenterdestinasjon, mener Nærbø blir å bygge opp gode og sikre (redundante) fiberforbindelser innenlands, slik at datasentre rundt andre norske storbyer kan kobles på.
– Det er det kunden vil etterspørre. Men vi klarer ikke levere standarden de egentlig krever for å reise fra øst til vest i Norge. Det vet myndighetene og alle i markedet, men ingen gjør noe, sier Nærbø.
Han mener fiber er vel så viktig samtaletema i norsk kommunikasjonsutvikling som det mer trendy temaet 5G. 98 prosent av kommunikasjonen går gjennom fiber, minner han om.
– Vi kan ikke bare snakke om 5G. 5G er også avhengig av et robust transportnett, sier Nærbø, som var blant foredragsholderne på Teknas ekom-konferanse denne uka.