FROKOST: Nesten 20 unge tillitsvalgte fra flere LO-forbund startet dagen med frokost på HK-kontoret i Fredrikstad. LOs sommerpatrulje er i gang!
Knut Viggen
Det "årnær sæ" i Fredrikstad
Det meste er på stell hos arbeidsgiverne i Fredrikstad, men LOs sommerpatrulje i Østfold avdekker stadig kritikkverdige forhold.
knut.viggen@lomedia.no
– Bønder og i handelsnæringen. Det er hos dem vi finner de som ikke følger "boka", sier Transcom-tillitsvalgt og leder i ungdomsutvalget i EL & IT Forbundet, Siv Aina Thorbjørnsen. Nettverk/Fri fagbevegelse fulgte sommerpatruljen i Østfold gjennom en dag i Fredrikstad og omegn.
LOs sommerpatrulje i Østfold kan skryte av at de har holdt på litt lenger enn moderorganisasjonen. I år er det nemlig 30 år siden de første sommerpatruljene startet opp i grensefylket ved Oslofjorden. I løpet av en uke rekker patruljen over mange bedrifter, både i Indre Østfold, i Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Med på "lasset" følger også den lokale LO-organisasjonen, som stiller med stand, vafler og informasjon til publikum på hvert sted.
Hektisk stemning
Arbeidsdagen starter med hektisk stemning rundt frokostbordet hos Handel og Kontor i Fredrikstad når et tyvetalls unge LO-tilltsvalgte gjør seg klare til dagens arbeidsoppgaver. De skal oppsøke flere titalls bedrifter i Fredrikstad og omegn for å sjekke arbeidsforholdene til i første rekke unge arbeidstakere og oppfordre flere bedrifter til å ta inn lærlinger. Den vanligste patruljestørrelsen er to. I vårt tilfelle er vi fire, Siv Aina, HK'er og lokalpolitiker for Ap i Eidsberg, Vegar Fjell og AUF'er Naima Alasow (16), også hun fra Indre Østfold. Første stopp er Transcom, som nærmest blir en høflighetsvisitt, ettersom Siv Aina godt vet at alt er i orden på "bruket".
– Her vet jeg at alt er på stell og slik bør det jo være, både når det gjelder lønn, arbeidskontrakter og nok hvilepauser, forklarer Siv Aina.
Lærlinger, en ressurs
Det er installasjonsbedrifter, callsentre, Nettbuss på Østsiden og ett lekeland som står på lista til Siv Aina i dag.
-– Det er naturlig at vi konsentrerer oss om våre "egne", når Nettverk er med, smiler Siv Aina og kjører videre på ruta i sin fars røde Forrester. Det blir noen mil på veien i løpet av sommerpatruljen.
– Å ha lærlinger er en ressurs, sier Ivar-Sten Hansen, daglig leder i Storm Elektro AS i Fredrikstad, en installasjonsbedrift med rundt 50 ansatte, tariffavtale og alt i orden når det gjelder avtaler og lønn. Han tar imot når vi kommer inn døra. Siv Aina kan krysse av for at bedriften både har arbeidskontrakter, matpauser, lunsj og betalt overtid. Hansen får informasjon om muligheten til å ta inn flere lærlinger. Han mener LOs sommerpatrulje gjør en viktig jobb.
Familiebedrift
På Slevik Elektriske på Ørebekk i Fredrikstad står Kai-Henning og Ola bak disken inne i forretningen. De erfarne karene forteller at bedriften har én sommervikar i år, mens det ellers er gammelgutta som ordner det meste. På installasjon er det 14 montører og én lærling.
– Få med at dette er en flott, familiedrevet bedrift som tar godt vare på sine ansatte. I år er bedriften 30 år. Da vi var 25 år fikk alle ansatte med ektefeller tur til Praha. Lønnsmessig har vi heller ingenting å klage over, forteller snart 50 år gamle Kai-Henning.
Innehaver og daglig leder Svein Egil Kristiansen forteller at Slevik Elektriske jobber både mot privatkunder og næringsliv. Han synes det er positivt med LOs sommerpatrulje.
– Sommerpatruljen fanger opp de som ikke driver seriøst. Vi er opptatt av å være seriøse og er også godkjent opplæringsbedrift. For oss er det helt grunnleggende at de ansatte skal ha det bra. Det og fornøyde kunder er vår beste reklame. Konkurransen er tøff hele tiden, men vi vinner litt på at vi både er butikk og installasjonsbedrift. Og så vil jeg oppfordre folk til å bruke elektriker, ikke tror at de kan gjøre dette sjøl. Det er ulovlig og kan i verste fall være livsfarlig, sier Kristiansen.
Flere på bilfag
Faren til Siv-Aina er verneombud hos Nettbuss på Østsiden, så neste punkt på programmet er et besøk hos dem. Her er mange organisert i Jernbaneforbundet, men Fagforbundet er også godt representert blant de ansatte.
– Siden NJF og NTL ikke er representert i årets sommerpatrulje kan vi godt stikke innom, selv om jeg ikke tror vi finner noe kritikkverdig. det ville i såfall ha overrasket meg, sier Siv Aina. Inne på verkstedet er Alexander Tysnes (24) lærling på siste året. Verksmester/teknisk koordinator Petter Gudevold er godt fornøyd med lærlingen sin og mener flere bør velge bilfag.
– Vi har stort behov for unge folk, både til å kjøre bussene og til å vedlikeholde og reparere dem. Det er nok å gjøre, sier Gudevold. Sommervikarer er det imidlertid lite av hos Nettbuss, til det er jobben blitt litt for avansert. Gudevold forteller at han hadde sine første jobber på verksted som ganske ung. Da var det litt andre forhold og mer mekanikk. Det er slutt på busser som bruker ti-tyve liter olje om dagen, "svetter" olje på bakken og der du må grave ut motoren med henda i verste fall. Nå er det færre oljelekkasjer, mer bruk av PC.
Får flere tips
Tilbake i sentrum av Fredrikstad kommer patrulje etter patrulje tilbake til lunsj. De fleste har opplevd arbeidsgivere som har det meste på stell. Midt under lunsjen får imidlertid sommerpatruljen et tips. En ung butikkansatt kommer og forteller at hun ikke har kontrakt og får betalt rundt 60 kroner timen på en forretning midt i byen. En patrulje blir sendt ut for å sjekke. Det er en bedrift de har fått tips på før.
– Sommerpatruljen er godt kjent og vi får stadig inn tips til steder vi bør oppsøke, forteller Siv Aina.
GoExcellent
Første stopp etter lunsj er callsenteret GoExcellent på Kråkerøy. Callsentrere sysselsetter mange unge arbeidstakere og er et fokusområde når det gjelder litt ruskete arbeids- og lønnsforhold. GoExcellent fikk avtale med Riks-TV i fjor, i konkurranse med blant andre Transcom.
– Men de har avtaler og slikt på plass. Vi har ikke så mange organiserte EL & ITere her, men Negotia har gjort en god jobb og har sørget for oppfølging og det er positivt, sier Siv Aina. Vi får ikke komme inn i produksjonslokalene, men får snakket med både daglig leder og en av kundebehandlerne, Kristian Agnalt (30).
– Jeg har vært både i restaurant og i salg, og opplever denne bransjen som bedre når det kommer til arbeidsforhold, sier Kristian. Han forteller at de har svært få sommervikarer.
– Dette er en jobb som krever god opplæring og kundeforståelse. Personlig synes jeg de sureste kundene er de beste, de er faktisk de letteste å "snu", forteller Agnalt.
Id på lekeland
– Her pleide vi tidligere å feire id, sier Naima, idet Siv Aina svinger bilen inn foran Leo's Lekeland.
– Fryktelig moro, men vi måtte slutte med det, fordi det ble så alt for mange, men et flott sted, ikke minst for unger, sier AUF'eren med somalisk bakgrunn. Bak disken står skiftleder Synne Holm og lekesjef Vibeke Bakke. De har 25 ansatte, har heller ingen sommervikarer. Og det blir nok et sted sommerpatruljen sjekker uten å finne ut noe annet enn at alt er på stell, eller skulle vi si stellebordet.
Høs Østfold Servicesenter har IT-konsulent Reza Yousefi lenge tenkt på å få en IKT-lærling og på vårt siste stoppested, Martinsen & Sønn Installasjon AS, er det hele tre lærlinger. De er 12 ansatte og har seks montører.
– Tre er nok en maksgrense, sier daglig leder Ståle Nordli og ber oss hilse tilbake til EL & IT Forbundet.
Sommerpatruljen fanger opp de som ikke driver seriøst.
Svein-Egil Kristiansen, innehaver Slevik Elektriske
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen