JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FROKOST: Nesten 20 unge tillitsvalgte fra flere LO-forbund startet dagen med frokost på HK-kontoret i Fredrikstad. LOs sommerpatrulje er i gang!

FROKOST: Nesten 20 unge tillitsvalgte fra flere LO-forbund startet dagen med frokost på HK-kontoret i Fredrikstad. LOs sommerpatrulje er i gang!

Knut Viggen

Det "årnær sæ" i Fredrikstad

Det meste er på stell hos arbeidsgiverne i Fredrikstad, men LOs sommerpatrulje i Østfold avdekker stadig kritikkverdige forhold.26.06.2014
12:00
05.08.2014 14:27

knut.viggen@lomedia.no

– Bønder og i handelsnæringen. Det er hos dem vi finner de som ikke følger "boka", sier Transcom-tillitsvalgt og leder i ungdomsutvalget i EL & IT Forbundet, Siv Aina Thorbjørnsen. Nettverk/Fri fagbevegelse fulgte sommerpatruljen i Østfold gjennom en dag i Fredrikstad og omegn.

LOs sommerpatrulje i Østfold kan skryte av at de har holdt på litt lenger enn moderorganisasjonen. I år er det nemlig 30 år siden de første sommerpatruljene startet opp i grensefylket ved Oslofjorden. I løpet av en uke rekker patruljen over mange bedrifter, både i Indre Østfold, i Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Med på "lasset" følger også den lokale LO-organisasjonen, som stiller med stand, vafler og informasjon til publikum på hvert sted.

Hektisk stemning

Arbeidsdagen starter med hektisk stemning rundt frokostbordet hos Handel og Kontor i Fredrikstad når et tyvetalls unge LO-tilltsvalgte gjør seg klare til dagens arbeidsoppgaver. De skal oppsøke flere titalls bedrifter i Fredrikstad og omegn for å sjekke arbeidsforholdene til i første rekke unge arbeidstakere og oppfordre flere bedrifter til å ta inn lærlinger. Den vanligste patruljestørrelsen er to. I vårt tilfelle er vi fire, Siv Aina, HK'er og lokalpolitiker for Ap i Eidsberg, Vegar Fjell og AUF'er Naima Alasow (16), også hun fra Indre Østfold. Første stopp er Transcom, som nærmest blir en høflighetsvisitt, ettersom Siv Aina godt vet at alt er i orden på "bruket".

– Her vet jeg at alt er på stell og slik bør det jo være, både når det gjelder lønn, arbeidskontrakter og nok hvilepauser, forklarer Siv Aina.

Lærlinger, en ressurs

Det er installasjonsbedrifter, callsentre, Nettbuss på Østsiden og ett lekeland som står på lista til Siv Aina i dag.

-– Det er naturlig at vi konsentrerer oss om våre "egne", når Nettverk er med, smiler Siv Aina og kjører videre på ruta i sin fars røde Forrester. Det blir noen mil på veien i løpet av sommerpatruljen.

– Å ha lærlinger er en ressurs, sier Ivar-Sten Hansen, daglig leder i Storm Elektro AS i Fredrikstad, en installasjonsbedrift med rundt 50 ansatte, tariffavtale og alt i orden når det gjelder avtaler og lønn. Han tar imot når vi kommer inn døra. Siv Aina kan krysse av for at bedriften både har arbeidskontrakter, matpauser, lunsj og betalt overtid. Hansen får informasjon om muligheten til å ta inn flere lærlinger. Han mener LOs sommerpatrulje gjør en viktig jobb.

Familiebedrift

På Slevik Elektriske på Ørebekk i Fredrikstad står Kai-Henning og Ola bak disken inne i forretningen. De erfarne karene forteller at bedriften har én sommervikar i år, mens det ellers er gammelgutta som ordner det meste. På installasjon er det 14 montører og én lærling.

– Få med at dette er en flott, familiedrevet bedrift som tar godt vare på sine ansatte. I år er bedriften 30 år. Da vi var 25 år fikk alle ansatte med ektefeller tur til Praha. Lønnsmessig har vi heller ingenting å klage over, forteller snart 50 år gamle Kai-Henning.

Innehaver og daglig leder Svein Egil Kristiansen forteller at Slevik Elektriske jobber både mot privatkunder og næringsliv. Han synes det er positivt med LOs sommerpatrulje.

– Sommerpatruljen fanger opp de som ikke driver seriøst. Vi er opptatt av å være seriøse og er også godkjent opplæringsbedrift. For oss er det helt grunnleggende at de ansatte skal ha det bra. Det og fornøyde kunder er vår beste reklame. Konkurransen er tøff hele tiden, men vi vinner litt på at vi både er butikk og installasjonsbedrift. Og så vil jeg oppfordre folk til å bruke elektriker, ikke tror at de kan gjøre dette sjøl. Det er ulovlig og kan i verste fall være livsfarlig, sier Kristiansen.

Flere på bilfag

Faren til Siv-Aina er verneombud hos Nettbuss på Østsiden, så neste punkt på programmet er et besøk hos dem. Her er mange organisert i Jernbaneforbundet, men Fagforbundet er også godt representert blant de ansatte.

– Siden NJF og NTL ikke er representert i årets sommerpatrulje kan vi godt stikke innom, selv om jeg ikke tror vi finner noe kritikkverdig. det ville i såfall ha overrasket meg, sier Siv Aina. Inne på verkstedet er Alexander Tysnes (24) lærling på siste året. Verksmester/teknisk koordinator Petter Gudevold er godt fornøyd med lærlingen sin og mener flere bør velge bilfag.

– Vi har stort behov for unge folk, både til å kjøre bussene og til å vedlikeholde og reparere dem. Det er nok å gjøre, sier Gudevold. Sommervikarer er det imidlertid lite av hos Nettbuss, til det er jobben blitt litt for avansert. Gudevold forteller at han hadde sine første jobber på verksted som ganske ung. Da var det litt andre forhold og mer mekanikk. Det er slutt på busser som bruker ti-tyve liter olje om dagen, "svetter" olje på bakken og der du må grave ut motoren med henda i verste fall. Nå er det færre oljelekkasjer, mer bruk av PC.

Får flere tips

Tilbake i sentrum av Fredrikstad kommer patrulje etter patrulje tilbake til lunsj. De fleste har opplevd arbeidsgivere som har det meste på stell. Midt under lunsjen får imidlertid sommerpatruljen et tips. En ung butikkansatt kommer og forteller at hun ikke har kontrakt og får betalt rundt 60 kroner timen på en forretning midt i byen. En patrulje blir sendt ut for å sjekke. Det er en bedrift de har fått tips på før.

– Sommerpatruljen er godt kjent og vi får stadig inn tips til steder vi bør oppsøke, forteller Siv Aina.

GoExcellent

Første stopp etter lunsj er callsenteret GoExcellent på Kråkerøy. Callsentrere sysselsetter mange unge arbeidstakere og er et fokusområde når det gjelder litt ruskete arbeids- og lønnsforhold. GoExcellent fikk avtale med Riks-TV i fjor, i konkurranse med blant andre Transcom.

– Men de har avtaler og slikt på plass. Vi har ikke så mange organiserte EL & ITere her, men Negotia har gjort en god jobb og har sørget for oppfølging og det er positivt, sier Siv Aina. Vi får ikke komme inn i produksjonslokalene, men får snakket med både daglig leder og en av kundebehandlerne, Kristian Agnalt (30).

– Jeg har vært både i restaurant og i salg, og opplever denne bransjen som bedre når det kommer til arbeidsforhold, sier Kristian. Han forteller at de har svært få sommervikarer.

– Dette er en jobb som krever god opplæring og kundeforståelse. Personlig synes jeg de sureste kundene er de beste, de er faktisk de letteste å "snu", forteller Agnalt.

Id på lekeland

– Her pleide vi tidligere å feire id, sier Naima, idet Siv Aina svinger bilen inn foran Leo's Lekeland.

– Fryktelig moro, men vi måtte slutte med det, fordi det ble så alt for mange, men et flott sted, ikke minst for unger, sier AUF'eren med somalisk bakgrunn. Bak disken står skiftleder Synne Holm og lekesjef Vibeke Bakke. De har 25 ansatte, har heller ingen sommervikarer. Og det blir nok et sted sommerpatruljen sjekker uten å finne ut noe annet enn at alt er på stell, eller skulle vi si stellebordet.

Høs Østfold Servicesenter har IT-konsulent Reza Yousefi lenge tenkt på å få en IKT-lærling og på vårt siste stoppested, Martinsen & Sønn Installasjon AS, er det hele tre lærlinger. De er 12 ansatte og har seks montører.

– Tre er nok en maksgrense, sier daglig leder Ståle Nordli og ber oss hilse tilbake til EL & IT Forbundet.

Sommerpatruljen fanger opp de som ikke driver seriøst.

Svein-Egil Kristiansen, innehaver Slevik Elektriske

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.06.2014
12:00
05.08.2014 14:27Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

Leif Martin Kirknes

Hvem skal lede LO til 2025? I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte

Kommentar

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Håvard Sæbø

«Ernas mulige vei tilbake»

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Statens Vegvesen, Region Vest (illustrasjonsfoto)

Utenlandske sjåfører har lenge jobbet ulovlig på norske veier. Nå krever partene at regjeringen blir tøffere

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

Andreas Winter/KSK

Barnevernet trenger ikke flere ansatte, det trenger bedre ledere, mener tidligere leder


Flere saker