JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Det har vært en tre uker lang unntakstilstand, sier kommunikasjonssjefen i EL og IT Forbundet

Hvordan drive informasjonsarbeid for et LO-forbund fra hjemmekontor i den største arbeidslivskrisen i Norge i moderne tid?
INFO FRA HJEMMEKONTOR: Fra venstre, Alejandro Decap, Robert Kippe og Ole-Marius Sandmo.

INFO FRA HJEMMEKONTOR: Fra venstre, Alejandro Decap, Robert Kippe og Ole-Marius Sandmo.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Det var ikke helt slik avtroppende kommunikasjonssjef, Robert Kippe (41), påtroppende kommunikasjonssjef Ole-Marius Sandmo (36) eller nyansatt kommunikasjonsrådgiver Alejandro Decap (32) hadde sett det for seg.

Planen var at Robert skulle bruke slutten av mars på å overføre kunnskap og erfaringer om jobben han har hatt de siste fire årene til Sandmo og Decap. Helst i rolige former fra kontorplassen på forbundskontoret.

p

I stedet ble det en unntakstilstand som til nå har vart i tre uker. Denne uka er Roberts siste arbeidsuke. Over påske starter han som seniorrådgiver i Dinamo.

Alejandro Decap, som kommer fra jobb i Norges Handikapforbund og som tidligere har jobbet i Bane NOR og i Delta begynte i forbundet 1. april og har vært på hjemmekontor siden. Han overtok etter Bente Jeppsson, som nå er blitt pensjonist etter mange år i forbundet.

Ole-Marius Sandmo, som nå skal lede kommunikasjonsarbeidet i EL og IT Forbundet framover, fikk med seg en par-tre normale arbeidsuker, før det også ble hjemmekontor på han.

– Jeg fikk møtt noen av dem jeg skal jobbe med, men ser fram til å møte flere når dette er over, sier han.

Nå har han tre kontorer, fordelt på tre etasjer i rekkehuset – alt etter hvor ungene ikke befinner seg. To tvillinger på tre og en femåring krever oppmerksomhet.

Hull i velferdsstaten

– Det er en spesiell situasjon. Det har vært en tre uker lang unntakstilstand, sier Robert.

I tillegg til en helt annen måte å organisere arbeidet på, har særlig permitteringssituasjonen vært krevende. (Per i dag 3. april er tallet på permitterte i EL og IT Forbundet 832, red.anm.)

– Prinsippene for kommunikasjon er stort sett de samme, men informasjonsbehovet er langt større enn normalt. I tillegg har vi oppdaget masse hull i velferdsstaten, og mange spørsmål har vært uavklart. Det har vært nesten daglig endringer i regelverket. Da gjelder det å finne balansen mellom nok info, tidlig info og info som samtidig er tydelig og gyldig over tid, sier han.

Slipper reisetid

Både Kippe og Sandmo har små barn og har måttet endre arbeidstid som følge av det. Det har blitt en god del kvelds- og nattjobbing. Og forholdsvis lite søvn. Avdelingsmøtet har for eksempel blitt avholdt klokken ni på kveldene.

På plussiden trekker de fram at hjemmekontor betyr at de slipper reisetid til jobben.

Å jobbe med kommunikasjon betyr å sikre at det både gis informasjon internt til medlemmer, tillitsvalgte, distrikter og fagforeninger/klubber, men også sørge for at forbundets synspunkter blir hørt blant dem som bestemmer hvilke krisetiltak som skal gjennomføres.

– Vi gjør en jobb opp mot politikere og presse. Denne uka har vi for eksempel hatt fokus på fagskolestudentenes situasjon, forteller Robert Kippe.

Barnepass, en utfordring

Kommunikasjonen dem imellom har vært uproblematisk. Utfordringen har vært barnepass.

– Vi er blitt veldig glade i barnehagen. Jeg vil gjerne sende en blomst til Kristin Halvorsen som sørget for full barnehagedekning i Norge. Reformen hadde vel en prislapp på 7 milliarder kroner i året i sin tid og krevde harde prioriteringer, men det var det verdt, sier Robert.

Kippe og Sandmo har begge små barn, og det er det blitt lite tid til fritid utenom all jobbingen.

p

– Ungene styrer dagen, og på kvelden er det rydding og jobbing som gjelder. Hjemme hos oss er vi er to voksne som baserer arbeidsinnsatsen på det vi gjør på kveld og natt. Jeg har veldig stor respekt for dem som jobber i barnehagen. De gjør en kjempejobb, sier Ole-Marius.

Alejandro har laget seg en liten gym på balkongen og prøver også å forbedre sine kunnskaper i japansk språk.

– Det kule med dagens teknologi er at du kan gjøre veldig mye hjemme fra PC-en, alt fra å lese dokumenter, ta nettkurs. Hvis du først skal bli satt i karantene er det nå du har mulighetene, sier han.

Også Ole-Marius tror det ligger muligheter i teknologi og at måten det jobbes på nå peker mot et mer digitalisert samfunn, kanskje også smartere måter å jobbe på.

Trygg, fast jobb viktig

Robert Kippe har i løpet av tre uker sett at det å ha en trygg og fast jobb er viktig.

– De problemene vi måtte ha ved å få hverdagen til å gå i hop kan ikke sammenlignes med dem som nå blir permitterte, som har mistet inntekt eller følt utrygghet for jobben, sier han.

– Eller dem som er syke, eller er i risikogruppa, supplerer Ole-Marius.

Kippe mener at fagforeningene viser seg fram på sin beste måte under denne krisen.

– Jeg er imponert over måten våre tillitsvalgte har kasta seg rundt og skrudd opp innsatsen. I slik tider blir det veldig tydelig at fagforeningsarbeid handler om mennesker, og hvor viktig det er med arbeid og inntekt, sier han.

Han tror mange i større grad vil ønske informasjon om arbeidsplassens økonomiske helse etter koronasituasjonen.

p

– Mange av oss har ikke kjent på økonomiske nedgangstider. Under finanskrisen gikk det tregt, men nå var det full stopp for mange. Arbeidstakere har sett hvor fort det kan snu, og det tror jeg gir seg utslag i at mange fra nå av ønsker større innsikt i virksomhetenes økonomi, sier han.

– Behersker alle kanaler

Robert Kippe mener han nå overlater forbundets kommunikasjonsarbeid til to svært dyktige medarbeidere.

– Dette er folk som behersker alle kanaler og forstår sammenhengen mellom dem. I i tillegg motiveres de av å jobbe for sakene forbundet brenner for, sier han.

Ole- Marius og Alejandro ser fram til en mer normal arbeidssituasjon og de har allerede begynt å tenke på årets lønnsforhandlinger. Som trolig starter en gang til høsten.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse