COP29
Dette blir viktig for LO på FNs klimatoppmøte
Øverst på lista for den norske LO-delegasjonen, står arbeidstakernes rettigheter i det grønne skiftet. Mandag er klimatoppmøtet i gang.
11.-22. november møtes medlemslandene i FNs klimakonvensjon og Parisavtalen til klimaforhandlingene i Aserbajdsjan.
COP 29
knut.viggen@lomedia.no
Fra 11.-22. november møtes medlemslandene i FNs klimakonvensjon og Parisavtalen til klimaforhandlingene COP29 i Baku, Aserbajdsjan.
I år er klimafinansiering det store spørsmålet.
Norges delegasjon ledes av klima- og miljøminister Tore O. Sandvik. Fra regjeringen deltar også utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.
LO har sendt delegasjoner på klimatoppmøtene siden 2009 og gjør det også denne gangen, selv om forventningene ikke er skyhøye.
– Det er noen mørke skyer over verden for øyeblikket, sier LO-rådgiver Margit Norheim Lindgren, som leder LOs delegasjon til Baku.
Sammen med henne, deltar Barbro Auestad fra Forbundet Styrke og Birger Lausund og Sandra Tønne fra Fellesforbundet.
I tillegg til representanter fra regjeringer, stiller mange organisasjoner opp på klimatoppmøtene for å kunne påvirke i arbeidet med å redusere verdens klimautslipp.
Internasjonal fagbevegelse deltar og det er den internasjonale fagbevegelsen ITUC som koordinerer arbeidet. LOs delegasjon ivaretar de norske interessene.
– Vi vil også ha fokus på menneskerettssituasjonene i Azerbadsjan, som for oss er problematisk, sier Norheim Lindgren.
Jobber med nye klimamål
Under fjorårets klimatoppmøte i Dubai, ble partene enige om hva som skal til for å begrense global temperaturstigning til 1,5 grader. Denne beslutningen skal følges opp i år.
Det handler blant annet om energiomstilling og stans i avskogingen. Norge har en viktig rolle under COP 29, og Sandvik skal sammen med Sør-Afrikas miljøminister lede diskusjonene om utslippskutt.
Landene skal melde inn sine nye klimamål til FN før neste klimatoppmøte i 2025.
Mer klimafinansiering
Å kutte utslippene i tråd med målene, og samtidig tilpasse verden klimaendringene som skjer, krever penger.
Det viktigste forhandlingsspørsmålet på COP29, vil være å lande et nytt globalt klimafinansieringsmål.
Dette skal erstatte målet fra klimatoppmøtet i Paris i 2015 om 100 milliarder dollar til klimatiltak i utviklingsland. Målet ble nådd i 2022.