INNOM: Olje- og energiminister Tord Lien og Ap-leder Jonas Gahr-Støre besøker Landsmøtet til Industri og Energi.
Tri Nguyen Dinh
Disse to er enige om én ting
Mangelen på yrkesfaglig kompetanse er i ferd med å bli et kjempeproblem.
Leif.kirknes@lomedia.no
Jonas Gahr Støre har som kjent pusset støv av begrepet «bygge landet», som var Arbeiderpartiet og LOs felles motto etter krigen i 1946. Han er i likhet med hva partiet var i 1946 også denne gangen klar for å gjøre det i en form for allianse med LO.
– Et land som Norge tiltrekker seg ekstremt sterke markedskrefter. For å klare å ta gode valg, er det viktig med motkrefter. Myndighetene og fagbevegelsen har vært en slik kraft. Derfor skal vi klare å bygge landet, der dette er en bærebjelke i landet vi skal bygge, sier Støre fra talerstolen på Industri Energis landsmøte.
Han er derimot litt usikker på hvem som etter hvert egentlig skal bygge det i praksis, ettersom yrkesfagene sliter i motbakke.
– Hvis oppgaven er å bygge landet, hvem skal i så fall gjøre det? Folk i arbeidslivet. Men vi kan komme i en situasjon der vi mangler hoder og hender til å bygge, håndverkere.
Han vil rette litt kritikk til sin egen yrkesgruppe (les: politikere), men også til fagbevegelsen, for å ikke ha fulgt godt nok med i timen.
– Vi har ikke tydelig nok sett hva vi er på vei inn i, en betydelig mangel på fagarbeidere. Vi ser det på frafall i sviktende søkertall og også delvis i samfunnskulturen.
Kritisk
Støre mener det virker som om kunnskapssamfunnet i dagligtale har blitt synonymt med øverste linje på universitetet. Hadde man hatt samme frafall innen medisin, hadde det vært slått nasjonal alarm, tror han.
– Det er i ferd med å bli et samfunnsproblem og er kritisk, alvorlig. Vi skal bygge mye vei, trekke mange kabler, mye forskaling og det skal skje mye mer teknologisk avansert enn før. Da trenger vi dyktige folk. Å tro at vi løser det med billig innleie, er en illusjon, utdyper Støre overfor Nettverk.
Deler av løsningen er ifølge Støre å fremsnakke og anerkjenne fagene, ta en diskusjon om måten vi snakker om det på, kulturen rundt det.
– Vi må også se hvordan vi organiserer utdanningen. I dag snakker man bare om muligheten for å gå fra praktiserende fag til akademiske fag. Men vi trenger også en måte å gå andre veien på, eksemplifiserer Støre.
– Hva vil være den mest gunstige løsningen på kort sikt?
– Det er ingen kortsiktig løsning, men vi kan i alle fall begynne å snakke om det. Også skal vi følge opp med konkrete forslag i våre alternative budsjetter, i samarbeid med LO.
På tide å ta tak
Olje- og energiminister Tord Lien var også på IE-landsmøtet for å holde innlegg. Etter innleggene måtte Nettverk nesten høre om han deler bekymringen fra Støre, som jo må sies å være relevant for fremtiden til hans ministerpost.
Han ønsker å fremheve at han ikke uttaler seg på vegne av regjeringen.
– Som stortingsrepresentant har jeg jobbet mye med problemstillingen med faglært arbeidskraft. Det er ikke tvil om at mye av problemstillingen handler om «akademiseringen» av fagutdanningen, og det må jeg kunne få mene, selv om det egentlig er Torbjørn Røe Isaksens felt, starter han.
– Når det gjelder næringen jeg jobber for nå er det slik at deler av industrien har virkelig tilgang på nye og erfarne fagarbeidere. Men hvis du ser på deler av kraftsystemet, dem som jobber med kraft, både i produksjon og distribusjon, mener jeg det ikke er grunn til å kunne si at vi har kontroll på dette. Vi er nødt til å jobbe ganske målrettet, både på fagarbeidernivå og på yrkesgruppen med høyere utdanning for å legge til rette for å få flere gjennom den kverna. Det er det på høy tid å ta tak i.
Lien tror enkelte tar strømmen for gitt.
– Det er jo ikke slik at strømmen bare kommer. Den kommer fordi det jobber masse folk døgnet rundt for å holde den i produksjon, få den ut på strømnettet og ut til brukerne så de får lys i husene. Da er vi nødt til å ha folk som gjør den jobben i fremtiden, og det kommer ikke av seg selv.
– Kystnorge sliter
Arild L. Berntsen, leder for offshoreforeningen North Atlantic Drilling, var blant dem som luftet sin bekymring under landsmøtet.
– Vi er en av de første som kjenner utfordringen som nå kommer. Vi har hatt kraftige nedskjæringer blant våre medlemmer og får nok en ny runde neste år, sier han.
Hans tall viser at 15 rigger går av kontrakt.
– Det ser ikke ut som det er noe arbeid å by på for dem som jobber der. Det har også blitt utdannet mye lærlinger opp gjennom årene, og ser sånn sett ikke ut som om lærlinger får jobb. Hvis ikke dem som går på skole langs kysten får læretid i bedriftene lenger, har vi også store utfordringer på sikt, sa han fra talerstolen.
Lien er litt uenig i kalkuleringen.
– Tallene vi sitter på viser pluss/minus fire rigger. Men der er jo likevel færre og har noe å si for langsiktig verdiutvikling på sokkelen, men også for usikkerhet rundt sysselsetting for Industri Energi-medlemmer, erkjenner Lien.
Bygger videre
Han mener for øvrig norsk sokkel er en trygg arbeidsplass, og krediterer i den forbindelse samhandling mellom myndighet, operatør, leverandør, kunnskapsmiljøer og fagbevegelse.
– Og i dag har vi fått det vi trenger mer av, det er funnet et nytt stort oljefelt på mellom 30 og 75 millioner fat olje, sier han, med henvisning til Statoils funn i Grane-området.
Apropos Statoil, som generelt ble nevnt en del under innlegg fra salen under landsmøtet, mener Lien at det ikke nytter å utelukkende peke ditover.
– Mange har snakket om Statoil i dag. Men det handler ikke bare om Statoil. Det må være et budskap vi i felleskap sender til alle: vi må håpe at man har lært av tidligere nedgangskonjekturer, slik at man har is i magen og ikke gjør kutt i arbeidsflokken når man vet man trenger kapasiteten noen år frem i tid, sier Lien.
Han er heller ikke vil om at det er nok å gjøre også for dem som ikke holder til på plattform.
– En ting er klart: tiden for de store vannkraftutbyggingene er ikke over, fastslår ministeren, og Hiver seg på litt Støre-retorikk:
– Landet bygges fortsatt, og sånn må det være.
Mer fra landsmøtet:
Leif Sande gjenvalgt (21.10.2014)
Støre fikk kabelkritikk (21.10.2014)
Industri Energi åpnet landsmøtet (20.10.2014)
Mer fra landsmøtet:
Leif Sande gjenvalgt (21.10.2014)
Støre fikk kabelkritikk (21.10.2014)
Industri Energi åpnet landsmøtet (20.10.2014)
Mest lest
Pensjonistene kan vente seg 8,54 prosent mer i inntekt i år.
Kristin M. Johansen
Nye satser for pensjon og trygd
Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.
Sondre Dalaker/NRK
Jordbærplukkere får hundretusener i erstatning
Ole Martin Prangerød (40) har etter mange år i kriminalomsorgen fått en høyt betrodd stilling i Nav.
Eirik Dahl Viggen
Ole Martin fikk nok av fengselslønna – byttet til jobb i Nav
Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte
Hanna Skotheim
Nav-ordning tom for penger
FORBUND I SORG: 17. mai gikk Erna Hagensen bort, 66 år gammel. Hun døde av kreft etter lang tids sykdom.
Lena Sørensen
Tidligere forbundsleder Erna Hagensen er død
Utgiftene til en eksempelfamilie har økt med over 32.000 kroner fra februar 2022 til februar 2023.
Sissel M. Rasmussen
Utgiftene til en vanlig familie har økt med 32.000 kroner
Magnus Hauge under en vinterøvelse.
Privat
Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør
Da det danske forsikringsselskapet gikk konkurs, satt Rune Sundmoen igjen uten de 2,5 millioner kronene han hadde rettmessig krav på.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble yrkesskadet for 13 år siden. Han har fortsatt ikke fått en eneste krone
Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.
Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK
Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen
Ole Kristian Iversen (19) rakk bare en uke som lærling før han ble alvorlig skadet i en bilulykke for snart to år siden. Han håper å være tilbake som vanlig lærling i sveisefaget til sommeren.
Håvard Sæbø
Etter tre uker i koma, kunne Ole Kristian verken snakke eller gå. Nå er han tilbake på verftet
Kronikk
Privat
Slutt å snakke ned jobben min!
Ledelsen er ikke samarbeidsvillige, mener tillitsvalgt Rehana Adel og Aleksander Nawracala.
Tormod Ytrehus
Aleksander i Espresso House: – Føler ikke at vi blir tatt på alvor som tillitsvalgte
Transportminister Bezalel Smotrich, nå finansminister, var med da hurtigtoget mellom den israelske byen Tel Aviv og Jerusalem startet.
Emil Salman/Haaretz
På full speed over okkupert land
AVLYTTET: Politiet brukte lydopptak som grunnlag for å sikte en ansatt i Oslo fengsel for korrupsjon.
Eirik Dahl Viggen
Avlyttet fengselsbetjent får saken sin behandlet i Høyesterett
Anna Sandman er fra Ukraina, og kan bli ordfører i Gjerdrum kommune etter høstens valg.
Sissel M. Rasmussen
Ukrainske Anna kan bli ordfører for Arbeiderpartiet
Her vil Kaefer Energy leige inn frå bemanningsbyrå utan avtale med tillitsvalte for fagforeininga.
Equinor
Selskap avtalte ikkje innleige med tillitsvalde: – Omgår lovendringa
Antall drosjer har mer enn doblet seg siden frislippet av drosjeløyver.
Roy Ervin Solstad
Det blir flere taxier – men de tjener mindre
Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.
Arkivfoto: Eivind Senneset
Brudd i lønnsforhandlingene til oljearbeidere
Stad skipstunnel skal bygges for å kunne seile trygt forbi Norges farligste farvann. Konseptbildet viser tunnelportalen i Moldefjorden.
Kystverket/ Multiconsult /LINK Arkitektur