INNOM: Olje- og energiminister Tord Lien og Ap-leder Jonas Gahr-Støre besøker Landsmøtet til Industri og Energi.
Tri Nguyen Dinh
Disse to er enige om én ting
Mangelen på yrkesfaglig kompetanse er i ferd med å bli et kjempeproblem.
Leif.kirknes@lomedia.no
Jonas Gahr Støre har som kjent pusset støv av begrepet «bygge landet», som var Arbeiderpartiet og LOs felles motto etter krigen i 1946. Han er i likhet med hva partiet var i 1946 også denne gangen klar for å gjøre det i en form for allianse med LO.
– Et land som Norge tiltrekker seg ekstremt sterke markedskrefter. For å klare å ta gode valg, er det viktig med motkrefter. Myndighetene og fagbevegelsen har vært en slik kraft. Derfor skal vi klare å bygge landet, der dette er en bærebjelke i landet vi skal bygge, sier Støre fra talerstolen på Industri Energis landsmøte.
Han er derimot litt usikker på hvem som etter hvert egentlig skal bygge det i praksis, ettersom yrkesfagene sliter i motbakke.
– Hvis oppgaven er å bygge landet, hvem skal i så fall gjøre det? Folk i arbeidslivet. Men vi kan komme i en situasjon der vi mangler hoder og hender til å bygge, håndverkere.
Han vil rette litt kritikk til sin egen yrkesgruppe (les: politikere), men også til fagbevegelsen, for å ikke ha fulgt godt nok med i timen.
– Vi har ikke tydelig nok sett hva vi er på vei inn i, en betydelig mangel på fagarbeidere. Vi ser det på frafall i sviktende søkertall og også delvis i samfunnskulturen.
Kritisk
Støre mener det virker som om kunnskapssamfunnet i dagligtale har blitt synonymt med øverste linje på universitetet. Hadde man hatt samme frafall innen medisin, hadde det vært slått nasjonal alarm, tror han.
– Det er i ferd med å bli et samfunnsproblem og er kritisk, alvorlig. Vi skal bygge mye vei, trekke mange kabler, mye forskaling og det skal skje mye mer teknologisk avansert enn før. Da trenger vi dyktige folk. Å tro at vi løser det med billig innleie, er en illusjon, utdyper Støre overfor Nettverk.
Deler av løsningen er ifølge Støre å fremsnakke og anerkjenne fagene, ta en diskusjon om måten vi snakker om det på, kulturen rundt det.
– Vi må også se hvordan vi organiserer utdanningen. I dag snakker man bare om muligheten for å gå fra praktiserende fag til akademiske fag. Men vi trenger også en måte å gå andre veien på, eksemplifiserer Støre.
– Hva vil være den mest gunstige løsningen på kort sikt?
– Det er ingen kortsiktig løsning, men vi kan i alle fall begynne å snakke om det. Også skal vi følge opp med konkrete forslag i våre alternative budsjetter, i samarbeid med LO.
På tide å ta tak
Olje- og energiminister Tord Lien var også på IE-landsmøtet for å holde innlegg. Etter innleggene måtte Nettverk nesten høre om han deler bekymringen fra Støre, som jo må sies å være relevant for fremtiden til hans ministerpost.
Han ønsker å fremheve at han ikke uttaler seg på vegne av regjeringen.
– Som stortingsrepresentant har jeg jobbet mye med problemstillingen med faglært arbeidskraft. Det er ikke tvil om at mye av problemstillingen handler om «akademiseringen» av fagutdanningen, og det må jeg kunne få mene, selv om det egentlig er Torbjørn Røe Isaksens felt, starter han.
– Når det gjelder næringen jeg jobber for nå er det slik at deler av industrien har virkelig tilgang på nye og erfarne fagarbeidere. Men hvis du ser på deler av kraftsystemet, dem som jobber med kraft, både i produksjon og distribusjon, mener jeg det ikke er grunn til å kunne si at vi har kontroll på dette. Vi er nødt til å jobbe ganske målrettet, både på fagarbeidernivå og på yrkesgruppen med høyere utdanning for å legge til rette for å få flere gjennom den kverna. Det er det på høy tid å ta tak i.
Lien tror enkelte tar strømmen for gitt.
– Det er jo ikke slik at strømmen bare kommer. Den kommer fordi det jobber masse folk døgnet rundt for å holde den i produksjon, få den ut på strømnettet og ut til brukerne så de får lys i husene. Da er vi nødt til å ha folk som gjør den jobben i fremtiden, og det kommer ikke av seg selv.
– Kystnorge sliter
Arild L. Berntsen, leder for offshoreforeningen North Atlantic Drilling, var blant dem som luftet sin bekymring under landsmøtet.
– Vi er en av de første som kjenner utfordringen som nå kommer. Vi har hatt kraftige nedskjæringer blant våre medlemmer og får nok en ny runde neste år, sier han.
Hans tall viser at 15 rigger går av kontrakt.
– Det ser ikke ut som det er noe arbeid å by på for dem som jobber der. Det har også blitt utdannet mye lærlinger opp gjennom årene, og ser sånn sett ikke ut som om lærlinger får jobb. Hvis ikke dem som går på skole langs kysten får læretid i bedriftene lenger, har vi også store utfordringer på sikt, sa han fra talerstolen.
Lien er litt uenig i kalkuleringen.
– Tallene vi sitter på viser pluss/minus fire rigger. Men der er jo likevel færre og har noe å si for langsiktig verdiutvikling på sokkelen, men også for usikkerhet rundt sysselsetting for Industri Energi-medlemmer, erkjenner Lien.
Bygger videre
Han mener for øvrig norsk sokkel er en trygg arbeidsplass, og krediterer i den forbindelse samhandling mellom myndighet, operatør, leverandør, kunnskapsmiljøer og fagbevegelse.
– Og i dag har vi fått det vi trenger mer av, det er funnet et nytt stort oljefelt på mellom 30 og 75 millioner fat olje, sier han, med henvisning til Statoils funn i Grane-området.
Apropos Statoil, som generelt ble nevnt en del under innlegg fra salen under landsmøtet, mener Lien at det ikke nytter å utelukkende peke ditover.
– Mange har snakket om Statoil i dag. Men det handler ikke bare om Statoil. Det må være et budskap vi i felleskap sender til alle: vi må håpe at man har lært av tidligere nedgangskonjekturer, slik at man har is i magen og ikke gjør kutt i arbeidsflokken når man vet man trenger kapasiteten noen år frem i tid, sier Lien.
Han er heller ikke vil om at det er nok å gjøre også for dem som ikke holder til på plattform.
– En ting er klart: tiden for de store vannkraftutbyggingene er ikke over, fastslår ministeren, og Hiver seg på litt Støre-retorikk:
– Landet bygges fortsatt, og sånn må det være.
Mer fra landsmøtet:
Leif Sande gjenvalgt (21.10.2014)
Støre fikk kabelkritikk (21.10.2014)
Industri Energi åpnet landsmøtet (20.10.2014)
Mer fra landsmøtet:
Leif Sande gjenvalgt (21.10.2014)
Støre fikk kabelkritikk (21.10.2014)
Industri Energi åpnet landsmøtet (20.10.2014)
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB