JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT-ungdommen «tyvstarter» med minilandsmøte i februar

EL og IT-ungdommen «tyvstarter» EL og IT-landsmøtet allerede 21.-23. februar. Da møtes ungdomsdelegatene til minilandsmøte på Sørmarka.
Ørjan Pedersen, Sandra Åberg Kristiansen, Henrik Blomvik og Dagfinn Svanøe planlegger minilandsmøtet i februar.

Ørjan Pedersen, Sandra Åberg Kristiansen, Henrik Blomvik og Dagfinn Svanøe planlegger minilandsmøtet i februar.

Leif Martin Kirknes

nettverk@lomedia.no

Blant de 249 delegatene som skal på landsmøtet er 49 - eller rundt 20 prosent - i målgruppen, nemlig de som er 30 år eller yngre. De kommer fra alle områder i forbundet og har i utgangspunktet en god fordeling både på bransjer, kjønn, alder og geografi. Ungdomsleder Dagfinn Svanøe håper han får se så mange som mulig av dem på Sørmarka i februar. Deltagelsen på minilandsmøtet er frivillig og fristen for å melde seg på er 1. februar.

Det er andre gang det arrangeres minilandsmøte i forkant av EL og IT Forbundets landsmøte. Forrige gang var i 2015. Da var valg av ny leder en av de store debattene. På minilandsmøtet måtte Jan Olav Andersen og Øivind Wallentinsen ut i en uhøytidelig konkurranse om hvem som kunne sette sammen en elektrisk lekebil og kjøre den best.

Denne gangen blir det ingen slik lek eller lederdebatt. I tillegg må minilandsmøtet velge bort noen ting, siden det kun varer i tre dager og ikke i fire som landsmøtet. I tillegg er ett av målene med minilandsmøtet å skolere delegatene slik at flere tar ordet og bruker talerstolen i Folkets Hus i mars.

Ny ungdomsrepresentant

Nettverk møtte arbeidsgruppa som skal legge opp minilandsmøtet sist mandag. Dagen etter skulle det sentrale ungdomsutvalget blant annet foreslå for valgkomiteen sin kandidat som ny ungdomsrepresentant i forbundsstyret etter Kristine J. Wendt.

– Ungdomsrepresentanten velges fritt av landsmøtet ut i fra både en bransjekabal og en geografisk kabal, men vi regner jo med at landsmøtet lytter til ungdommen, sier Dagfinn Svanøe.

Politisk debatt

Minilandsmøtet gjennomføres i store trekk som et landsmøte, med noen unntak. Som sist vil den også by på en politisk debatt.

– Vi legger opp til at ungdomspartiene på venstresida skal komme, det er de rødgrønne samt Rød Ungdom. Forbundsleder Jan Olav Andersen kommer også, forteller Dagfinn.

En av forskjellene er at det blir mindre tid til realitetsbehandling av forslagene, minilandsmøtet skal også behandle forslagene fra ungdomskonferansen som skal videre til landsmøtet, sier han.

En god arena

Sandra Åberg Kristiansen tror minilandsmøtet vil være en god arena for ungdom. Selv er hun pekt ut som en av dirigentene på landsmøtet i mars og har på tross av at hun bare er 22 år allerede skaffet seg mye organisasjonserfaring.

– Vi tar sikte på å gi delegatene godt med tid og rom til å sette seg inn i hva et landsmøte innebærer. Den viktigste oppgaven for ungdommen er at vi er synlige på landsmøtet. At de skal føle seg trygge på talerstolen, sier Sandra.

Dagfinn Svanøe sier nesten alle som deltok på forrige minilandsmøte - det samlet i overkant av tyve deltagere - var opp på talerstolen på landsmøtet.

– Jeg håper vi klarer å skape en atmosfære der de tør å "drite seg" litt ut og vokse på de gangene de gjør det, sier Dagfinn Svanøe.

Yngste født i 1999

Den yngste deltageren på minilandsmøtet er født i 1999. Det vil si at det vil være mange på landsmøtet som har vært tillitsvalgte like lenge som den yngste delegaten har levd.

Men Sandra tror de kan overraske.

– Pensjonsdebatten har våknet opp igjen. Det merker jeg når jeg er ute og snakker med for eksempel 20 lærlinger. Der har det skjedd en holdningsendring på bare noen får år har jeg fått inttrykk av, sier Sandra Åberg Kristiansen.

– Da jeg begynte i Agder som ungdomsrepresentant fikk jeg beskjed om at pensjon ikke var noe tema ungdom skulle være opptatt av. Du kan si at dette har endret seg en del, sier Dagfinn Svanøe.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse