JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elektrikeren Raymond kan bli verdensmester i kickboksing

Raymond Gaassand Straume (30) fra Fana er elektriker og klubbleder. Lørdag kan han sikre seg en VM-tittel i kickboksing på hjemmebane.
GODT MILJØ: Bergen har et godt kickboksingmiljø. Her er Raymond Gaassand Straume (t.h.), sammen med søsknene sine Patrick og Mariell. Bildet er fra 2016.

GODT MILJØ: Bergen har et godt kickboksingmiljø. Her er Raymond Gaassand Straume (t.h.), sammen med søsknene sine Patrick og Mariell. Bildet er fra 2016.

Fred Ivar Utsi Klemetsen / Bergens Tidende / NTB

knut.viggen@lomedia.no

Fanabuen har drevet med kickboksing siden han var 13 år gammel og har i mange år tilhørt norgeseliten i sin idrett.

Samtidig har han skjøttet en yrkeskarriere som elektriker. Straume har også engasjert seg i fagforeningsarbeid. I 2019 ble han klubbleder på Bergensavdelingen til GK Elektro.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TITTELKAMP: Raymond Gaassand Straume (t.h.) har både NM-gull og internasjonale triumfer bak seg, men skal ut i sin første profesjonelle tittelkamp i kickboksing i Fana Arena på lørdag.

TITTELKAMP: Raymond Gaassand Straume (t.h.) har både NM-gull og internasjonale triumfer bak seg, men skal ut i sin første profesjonelle tittelkamp i kickboksing i Fana Arena på lørdag.

Silje Hatland Straume

Hverdagen til Straume er hektisk, med full jobb på dagtid og trening på kveldstid. De siste månedene har han hatt fokus mot VM-kampen han skal gå mot polske Jakub Pokusa i Fana Arena.

Det blir Straumes første profesjonelle tittelkamp.

Tolv runder

I kickboksing, som er en slags miks av karate og boksing, kan utøverne både gå profesjonelle kamper og amatørkamper. Det er det internasjonale kickboksingforbundet, WAKO, som setter opp kamper, basert på rankinglister.

– Profflisten og amatørlisten henger godt sammen, forklarer Raymond Gaassand Straume.

Den store forskjellen mellom amatør og profesjonell er lengden på kampene. I profesjonell kickboksing gås det tolv runder mot tre i amatørkamper. Det er også forskjeller i poengsystemet.

Penger er det derimot lite av i denne idretten, så det Straume får hvis han vinner er i første rekke ære og et tittelbelte.

Mye trening

Å være kickbokser på toppnivå krever store mengder trening. Straume er oppe i en effektiv treningstid på 12 til 16 timer per uke. Han er også fast inventar på det norske landslaget og deltar jevnlig på samlinger.

– Det blir stort sett to timer med trening hver dag, forteller fanabuen. Han trener både styrke og kondisjon. Som i boksing brukes det mye boksesekk og puter. En svært viktig del av treningen er også kamper mot sparringspartnere. Den siste uken har han tatt seg fri fra jobben for å stille optimalt forberedt til tittelkampen i 75-kilosklassen.

Internasjonalt er denne vektklassen blant dem det er hardest konkurranse i, forteller generalsekretær i Norges Kickboksing forbund, Espen Lund, til fri fagbevegelse/Nettverk.

Et praktisk yrke

At han skulle utdanne seg til elektriker var litt tilfeldig, forteller Straume.

– Jeg ville ha et praktisk yrke. Jeg var nok litt rastløs og syntes kanskje jeg ikke passet helt til å sitte på et kontor, forklarer 30-åringen.

Klubben han leder teller rett over 40 medlemmer. Han sitter også i forhandlingsutvalget og i år er det hovedoppgjør. Men i likhet med mange andre kampsportutøvere er Straume en rolig type som ikke lar seg rive med hvis det går litt hett for seg i diskusjoner.

– Det er nok noe med at vi får ut aggresjonen vår gjennom idretten, sier han.

Håper på mye folk

Bergen har et godt kickboksingmiljø og flere utøvere gjør det skarpt nasjonalt og internasjonalt. Men medieoppmerksomhet blir det lite av.

– Det er når du deltar i Verdenscup, EM eller VM, da kan du kanskje få en liten notis i avisen, ler Straume, som tidligere har både NM-titler på ungdoms-, junior og seniornivå, kongepokal og verdenscup-gull på amatørnivå.

Lørdag er det likevel ventet godt oppmøte i Fana Arena, som har plass til rundt 1.000 tilskuere.

– Vi håper jo folk er såpass sulteforet etter pandemien at de kommer for å se god idrett igjen "live", sier Straume.

Forventer jevn kamp

Tittelkampen er en av flere som skal avvikles i hallen, og de lokale arrangørene håper folk møter opp for å heie på Raymond og andre som skal i ilden.

– Jeg forventer en gøy og jevn kamp. Rekkevidde og høyde på oss to er ganske lik. Jeg har virkelig troen på at dette kan gå min vei etter noen veldig gode måneder med trening, sier Straume.

– Hva får du hvis du vinner?

– Jeg oppnår en drøm, jeg får et belte og en god del ære. Jeg kommer uansett til å fortsette med idretten min. I amatørlisten har jeg EM i slutten av året som mitt neste store mål, sier Raymond Gaassand Straume.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse