JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Elektrikerne har hatt et unikt lønnssystem. Nå er det truet

Akkordarbeid har tjent både ansatte og arbeidsgivere godt. Nå blir det avskrevet i mange bedrifter.
Kim Andre Arnesen er bekymret for at flere av medlemsbedriftene i NHO Elektro har fått et negativt syn på akkord, som for bare noen tiår tilbake var hovedlønnssystemet for elektrikere.

Kim Andre Arnesen er bekymret for at flere av medlemsbedriftene i NHO Elektro har fått et negativt syn på akkord, som for bare noen tiår tilbake var hovedlønnssystemet for elektrikere.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Allerede på 30-tallet startet arbeidet i det daværende elektrikerforbundet med å kreve en tariffestet akkordprisliste.

Etter en fem måneder lang streik i 1937 kom den første akkordtariffen på plass.

På 1970- og 80-tallet var akkord hovedlønnssystem for elektrikere.

Til tross for at akkordarbeid anses for å være den beste måten å øke lønna på for en elektriker - samtidig som også bedriften tjener på det - benyttes det alt for lite, ifølge EL og IT Forbundet.

Hva er akkord?

• Akkordlønn er en avlønningsform som gjør lønnen avhengig av produksjonsresultatet.
Det finnes forskjellige former for prestasjonslønn, for eksempel bonusordninger, provisjon eller akkordlønn i en eller annen form.

• Alle montører, lærlinger og hjelpearbeidere som arbeider i en tariffbunden bedrift og som har medlemmer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK), kan arbeide akkord. Jobben må være mer enn 24 arbeidstimer.

• Felles innsats belønnes med økt timelønn, økte feriepenger, økt sykelønn, økt helligdagsbetaling og økt pensjon. Samtidig som at bedriften tjener mer.
I tillegg er akkordlaget i større grad med på å styre hverdagen sin og de får et mer eierforhold til jobben, ifølge EL og IT.

Timelønna til lærlingene og arbeidstaker uten fagbrev regnes ut etter hvilken grunnlønn de har, i forhold til montørens grunnlønn (§3A). Akkord er den eneste måten disse kan tjene mer enn sin grunnlønn.

Noen andre alminnelige former er:

I industrien: at det er avtalt en fast godtgjørelse per produsert enhet, slik at arbeideren lønnes avhengig av hvor mye han/hun presterer, altså hvor raskt og nøyaktig arbeidet utføres, uavhengig av hvilken tid som brukes på arbeidet.
Ved tidsakkord får arbeidstakeren «godskrevet» et bestemt antall minutter eller timer per stk. eller produksjonsenhet, uavhengig av hvor lang tid som brukes på arbeidet.

I transportnæringen: at for eksempel transportselskaper avtaler fast pris for et transportoppdrag helt uavhengig av hvilken tid det tar å utføre oppdraget. Dette kan føre til press på sjåførene.

For håndverkere: at et beskrevet oppdrag (som regel et mindre oppdrag) utføres til en avtalt pris, oppgjør skjer når arbeidet er utført og godkjent. Dette minner om bindende anbud men gjøres gjerne mer uformelt.

• Det foretas som oftest arbeidsstudier for å fastsette akkorden.

Forbundssekretær Kim Andre Arnesen leder idag forbundets arbeid med å promotere akkordarbeid.

I 2019 ble det etablert en ny digital akkordportal og årlig arrangeres det egne akkordkurs både sentralt og ute i organisasjonen for å promotere denne måten å organisere og avlønne elektroarbeid på.

Tidlig i oktober i år hadde portalen registrert 646 aktive brukere i Akkordportalen, 276 pågående og 294 fullførte akkorder.

Men Arnesen er likevel bekymret. Og han har vært det en stund.

– Vi har flere eksempler der ansatte i en bedrift har diskutert med ledelsen at de ønsker å jobbe akkord, men blir møtt med grunnløse påstander og nærmest trusler dersom de tar i bruk akkord, forteller Arnesen.

Et strandet utvalgsarbeid

I forbindelse med hovedoppgjøret i 2022 ble det satt ned et utvalg mellom partene som skulle gjennomgå akkordtariffen.

Formålet med utvalget var i fellesskap å foreslå tekstendringer, samt oppdatere den med nye priser.

Målsetningen var å fullføre dette arbeidet i god tid før årets hovedoppgjør. Det skjedde ikke.

I hovedsak strandet utvalgsarbeidet på spørsmålet om man skulle kunne diskutere på allerede etablerte priser. Det mente NHO Elektro, mens EL og IT Forbundet framholdt at dette var noe som hørte hjemme i et tariffoppgjør.

Dermed ble resultatet av årets lønnsoppgjør at det kun ble foretatt en mindre endring i akkordtariffen i et ellers meget godt økonomisk oppgjør.

Akkordlønn: Her får elektrikerne betalt per arbeidsoppgave – og tjener godt på det

– Positivt initiativ av Bravida

Flere bedrifter er likevel positive til akkordarbeid og Kim Andre Arnesen trekker særlig fram Bravida som på konsernnivå har hatt et prosjekt gående kalt «Arbeide for økt bruk av akkord».

Nettverk var forøvrig med og laget en større reportasje tidligere i år på et akkordarbeid ved Drammen sykehus, der Bravida sto for entreprisen.

– Slik vi ser det var dette et veldig positivt initiativ fra Bravida, der det var deltagelse både fra tillitsvalgte og ledelsen, sier Arnesen.

Prosjektet mottok, ifølge Arnesen, også innspill fra NHO Elektro sentralt.

Tillitsvalgte har gitt tilbakemeldinger om at disse ikke var fullt så positive.

Uttrykk som «utdatert og gammeldags», «lite sannsynlig med et samarbeid mellom partene», var ifølge tillitsvalgte ord som ble brukt.

– Jeg synes dette både er skremmende og urovekkende, sier Kim Andre Arnesen.

– Mye har endret seg siden 1937

Nettverk har konfrontert NHO Elektro med noen av påstandene som skal ha blitt fremsatt i innspillet, men NHO Elektro de sier de ikke kjenner til at det er gitt noen slike tilbakemeldinger og at de derfor ikke heller ønsker å kommentere dette.

På generell basis skriver imidlertid arbeidslivsdirektør i NHO Elektro, Cathrine Aspestrand, at akkordtariffen er en gammel ordning som strekker seg tilbake til 1937.

– Mye har endret seg siden den tid og for at den skal være relevant for nye bedrifter i 2024 må den moderniseres, blant annet når det gjelder priser. Vi mener det er viktig å se på alle sider av tariffen slik at den kan fungere for begge parter, skriver Aspestrand.

Kim Andre Arnesen sier EL og IT forbundet er opptatt av å ha en akkordtariff som er oppdatert, som er forståelig og enkel å bruke både for de som har god kjennskap til akkord fra før av, like mye som for nye bedrifter som ønsker å ta i bruk akkordsystemet.

Klare for å møte NHO Elektro

Han sier forbundet ønsket et kontaktmøte med NHO Elektro for å diskutere om de som tariffparter kunne hatt noen felles stolper når det gjelder akkord og diskutere felles tiltak for å få opp bruken av akkord.

– Dersom NHO Elektro er opptatt av å se på alle sider av tariffen slik at den kan fungere for begge parter er jeg forundret over at de ikke ønsker å møte oss for nettopp å diskutere dette, sier Arnesen.

Han viser til fjellvettregel nummer 8 som sier – «Vend i tide, det er ingen skam å snu»

– Dersom NHO Elektro kommer på bedre tanker og allikevel ønsker å møte EL og IT Forbundet for å diskutere akkord, så er vi klare for å møte dem, avslutter Arnesen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse