JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona-krisa utfordrer fagforeningene

Elektrikerne presses: – Bedriftslederne har liten kunnskap om permitteringsregler, de gjør masse feil

Fagforeninga til elektrikerne i Trøndelag arbeider nå på spreng med å informere tillitsvalgte om hvilke regler som gjelder under koronakrisa.
NETTMØTER: Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening, møter tillitsvalgte gjennom nettmøter, fra hjemmekontoret på Orkanger. Dette bildet er fra i fjor, lenge før Korona.

NETTMØTER: Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening, møter tillitsvalgte gjennom nettmøter, fra hjemmekontoret på Orkanger. Dette bildet er fra i fjor, lenge før Korona.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

– Det er litt panikkstemning rundt omkring, sier Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (EFT).

Fagforeninga bruker videomøter på nett for å komme i kontakt med tillitsvalgte om blant annet regler for permitteringer.

Så langt har EFT arrangert tre nettmøter via Microsoft Teams med til sammen rundt 50 tillitsvalgte, for å forklare hvilke regler som gjelder for permitteringer.

Permitterte sikres full lønn i 20 dager. Her er regelendringene

– Dette er jo en situasjon vi aldri har opplevd tidligere, vi kan jo ikke møtes som vi tradisjonelt har gjort. Vi har blant annet avlyst årsmøtet vårt, som skulle ha vært arrangert i går og nå er vi på hjemmekontor. Men vi har stort behov for å komme ut med informasjon til folk. Vi jobber hardt med skolering av tillitsvalgte. Samtidig ser vi at det er lite kunnskap om temaet blant bedriftsledere – de gjør en masse feil, forteller Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Saklig grunn

Nettmøtene har handlet om permitteringsregler, hva som er en saklig grunn for permittering og hva som ikke er det.

– Korona-virus på avveie er ikke en saklig grunn. Det som kan være en saklig grunn er konkret mangel på arbeid. Ikke at man er bekymret for at det kan bli lite arbeid etter hvert, sier Garberg.

p

Mange bedrifter ønsker nå å benytte seg av todagersregelen for permitteringer og ikke 14 dagers frist, som er den vanlige.

– I hovedavtalen står det at permittering skal gis med 14 dagers varsel. det har vært mye usikkerhet og krangling om dette de siste dagene, sier Garberg.

Han mener todagersregelen kun må gjelde når en bedrift på kort varsel må stenge helt ned, slik man har sett i forbindelse med at myndighetene stengte frisørsalonger og treningssenter.

– Da kan todagersregelen komme til anvendelse, sier Garberg.

– Men vi har til nå ikke hørt om elektrobedrifter i Trøndelag som har vært utsatt for det samme.

– Ikke la dere presse

Garbergs fagforeningskollega, organisasjonssekretær Lars Roar Mjøen, sier dette er det store stridstemaet om dagen.

– Jeg synes det er jævlig at tillitsvalgte skal bli presset til å godta todagers, sier han.

– De får høre at det er arbeidsgivers beslutning som gjelder. Men dere må ikke føle dere presset til å skrive under på noe dere føler dere usikre på.

p

Derfor er det viktig å skrive uenighetsprotokoll slik at man senere kan fremme lønnskrav og eventuelt gå til forliksråd med saken, sier han.

– For vår del handler det om å sikre våre medlemmers lønn, sier han.

Ansiennitet hovedregel

Prinsippene for utvelgelse av dem som skal permitteres, er også et punkt tillitsvalgte må følge med på, mener Eystein Garberg.

– I hovedavtalen står det helt klart at ansiennitet skal være hovedregel ved permitteringer og oppsigelser, ikke sidestilt med andre hensyn, som noen arbeidsgivere vil at det skal være. For noen kan det være katastrofe å bli permittert, for andre ikke. Og så man se på om det skal være rullerende permitteringer, sier han.

For lærlinger er hovedregelen at de ikke skal permitteres, noe som EL og IT og Nelfo kom med i en felles uttalelse i forbindelse med finanskrisen i 2008.

Vil ha en oversikt

Fagforeningen ber også om at tillitsvalgte lager en oversikt over hvem som er permittert nå i dagene framover.

p

– De som er permittert skal være fritatt for kontingent. Og fellesskapet stiller opp og betaler full forsikring de første åtte ukene. Men vi må ha beskjed, sier Eystein Garberg.

– De er desperate

Atle Rasmussen, leder av Elektroarbeidernes Fagforening, Vestland, er enig med Garberg og Mjøen i at det synes å være stor mangel på kompetanse blant arebeidgsiverne.

– De er desperate etter å permittere etter todagersregelen, selv om de fortsatt har arbeid.

– De frykter det blir mindre arbeid. Det er litt panikkstemning. De burde hatt mer oversikt, mener Rasmussen.

Likevel er hans inntrykk at de fleste melder tilbake at de har jobb.

– Men noe stenger jo ned, sånn som Forsvaret (Håkonsvern), det er også lagt ned arbeid på sykehuset. Ting begynner å stenge ned, blant annet privatmarkedet, sier han.

Rasmussen er glad for endringene i permitteringsreglene som kom mandag.

– De endringene som man fikk på mandag gjorde ting lettere. Det regjeringen kom med sist fredag var jo skammelig, de ville jo skyve regninga over på arbeidsfolk, mener han.

I likhet med Trøndelag har heller ikke Vestland noen god oversikt over hvor mange som til nå er permitterte, men de regner med å ha det til uka.

(saken fortsetter under bildet)

VESTLAND: Atle Rasmussen, leder i Elektroarbeiderenes Fagforening Vestland. Her fra kontoret i Bergen.

VESTLAND: Atle Rasmussen, leder i Elektroarbeiderenes Fagforening Vestland. Her fra kontoret i Bergen.

Leif Martin Kirknes

Nelfo: – I andre rekke

Administrerende direktør Ove Guttormsen i Nelfo, som organiserer blant annet installasjonsbedrifter, samt ekom- og heisbedrifter i NHO, sier de merker veldig godt at det er andre tider.

– Det er travelt. Det er mye spørsmål rundt permitteringer. Vi er nok i andre rekke i forhold til reiseliv og transport - som får det direkte - men vi også merker at koronaen er der, sier han.

Nelfo opplever at alle bedrifter rammes og at arbeidsplasser stenges. Noen på grunn av smitte, andre på grunn av innreisebestemmelser.

– Vi prøver så godt vi kan å bidra med info og praktisk hjelp. Vi kommer oss gjennom dette, men det blir en tøff tid for alle, sier Guttormsen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse