JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elektrikerne som jobber i oljeindustrien føler seg uglesett av EL og IT Forbundet

Det er mange på EL og ITs landsmøte som er skuffet over holdningen til arbeidsplasser i petroleumsnæringen. Forbundslederen mener det er uansvarlig ikke å forberede seg på en oljefri framtid.
PÅ BESØK: Distriktsleder Arvid Erga og forbundsleder Jan Olav Andersen sjekker ut arbeidsplassen til Aibel-klubbleder Karstein Amble Bøe i fjor.

PÅ BESØK: Distriktsleder Arvid Erga og forbundsleder Jan Olav Andersen sjekker ut arbeidsplassen til Aibel-klubbleder Karstein Amble Bøe i fjor.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Jeg jobber i Aibel. Det er en av de største leverandørene til olja, menen som dette forbundet sakte men sikkert vil da knekken på, sier Lauritz Slåttebrekk, Rogaland, fra talerstolen på EL og ITs landsmøte.

Handlingsprogrammet ble diskutert i går kveld, og det var flere som ville ha ordet i forbindelse med elektrikere i oljebransjen. Som Slåttebrekk, som understreket at norsk olje og gass produseres på stadig med miljøvennlig måte, sågar med vannkraftforsyning til noen oljefelt nå.

– Det er litt tidlig å begynne en nedbygging av norsk petroleumsnæring allerede nå, uten en plan for hva disse menneskene skal jobbe med. Vi vil ha endret en setning i handlingsprogrammet så de ikke er så harde mot næringen mange av disse menneskene jobber i, sier han.

Også Christoffer Rafdal trekker frem at norsk petroleum utvinnes med tilnærmet grønn kraft.

– Verden vil i lang tid fremover være avhengig av olje i mangel på en skikkelig erstatning på verdensbasis. Vi må snakke opp oljenæringa, ikke bare snakke ned, sier han.

Sigurd Sævareid sa mye av det samme.

– Alle skal med, og da må vi gjøre et forsøk via vårt handlingsprogram å forsvare alle medlemmer på tvers av bransjer, mener han.

Stolte

Karsten Amble Bøe fra Aibel sier hans gjeng er stolte over hva de produserer til offshore–bransjen.

– Folk står på hver dag og er stolte. Men vi har kjent oss litt mindre inkludert i handlingsprogrammene, og folk har begynt å stille seg spørsmål om vi er i rett forbund. Med foreslått handlingsprogram er den følelsen forsterket, sier han, og legger til at de også er opptatt av klima og miljø og omstilling.

– Det er ikke sånn at vi sitter stille og bare venter på at olja skal ta slutt. Vi ser blant annet på elektrifisering av offshore og havnæring, sier han.

Nils Gunnar Knutsen, Hordaland og Sogn og Fjordane, ansatt i Aibel og dessuten en av tre LO–koordinerende på Equinors installasjoner i Nordsjøen.

– Det vi opplever fra medlemmene er bekymringer til stadig nedsnakking av sektoren. Ikke nok med nedsnakking, men arbeidsordningene vi har kjempet for, som 14–28, er også under press. Folk må jobbe fortere og det kan gå på bekostning av sikkerhet, mener Knutsen.

Leif Egil Thorsen, Rogaland, kritiserte også innholdet i det foreslåtte handlingsprogrammet rundt petroleumsnæringen. Han forteller at Rogaland har sendt inn forslag til endringer som skal forsøke å gjøre at det ikke går en hel rekke medlemmer de neste fire år som er forbannet og provosert over hva man fikk til på dette landsmøtet.

Heller diktatorolje?

Atle Rasmussen hiver seg med:

– Olja vil være en del av fremtiden en stund til, ifølge Statkraft og deres scenarioer. De sier olje og gass vil være en viktig bidragsyter til energiforsyningen frem til 2040, sier han.

Poenget hans er at det er viktig at teknologiutviklingen går fremover. Det er lett å bytte petroleum med batteri i Norge, men kanskje ikke i alle land. Rasmussen trekker også frem at olje brukes i plastproduksjon, og at det går 2 kilo olje til å produsere en kilo plast.

– Her ligger en av utfordringene som må løses med teknologiutvikling. Det er ennå rom for forbedringer, sier han.

Terje Hansen, delegat fra Rogaland fremhevet at det som står i handlingsprogrammet er i strid med vedtak i LO–kongressen 2017. Mens Eystein Garberg, Trøndelag, lurte på hva som vil skje om Norge slutter å pumpe olje.

– Vil det bli sånn at folk heller kjøper diktatorolje?, spør han.

Ikke anti-oljelektrikere

EL og IT–leder Jan Olav Andersen tok til talerstolen for å presisere sine synspunkt.

– Det er trist å høre at det å diskutere oljas plass i fremtiden er å snakke ned arbeidsplasser, sier han, og legger til at han selv har jobbet 15 år i olja.

– Hvis jeg sier at Norge må slutte å selge våpen til Saudi-Arabia så er ikke det et angrep på arbeidsplasser i norsk våpenindustri. Jeg vil ikke at det skal bli oppfattet som at EL og IT Forbundet snakker ned medlemmers arbeidsplasser fordi vi diskuterer så viktige spørsmål, sier han.

– Så lenge det finnet aktivitet og virksomhet på norsk sokkel, skal EL og IT Forbundet være med i kampen for gode og sikre arbeidsplasser og høy HMS–standard på norsk sokkel. Men vi er i en situasjon der alle er enige om at det skal ta slutt en gang. Det er uansvarlig å ikke forberede seg til det, sier han.

Han minner om at EL og IT Forbundet står fritt til å ha egne meninger, selv om de har blitt med på LO–kompromiss om temaet.

– Vi har et ansvar for å diskutere hvordan våre bransjer skal se ut også i fremtiden etter oljen, sier han.

Slåttebrekk repliserer at Andersens kamp for medlemmer i oljesektoren bør gjenspeiles i handlingsprogrammet.

Delte meninger

Ulf Iversen, Nordland mener EL og IT må være mer fagforbund og mindre naturvernforbund.

– Vi skal ivareta medlemmenes interesse, og en god del av medlemmene jobber offshore og er en bærebjelke for oss. Når våre handlingsprogram har klare sitater om at vi ønsker å undergrave deres arbeidsplasser, er vi på vei over i feil retning, sier han og tar til orde for å konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen.

– Ellers får dere østlendinger ta en skipsfri Oslofjord, da, for det er jo mye forurensing med båter også.

Der fikk han korreks fra Roger Nordland, fra samme fylke.

– Ulf er morsom når han snakker. Men jeg må si, Ulf, du tar feil. Dette handler ikke om naturvern. Det handler ikke om at forbundet ønsker å avskaffe oljenæringen. Det handler ikke om manglende forståelse eller omsorg for medlemmer i oljenæringen. Vi lever i en tid der vi kan se klimaendringene mens de skjer. Verden rundt tar det på alvor, og det må vi og, sier han.

Modige valg

– Vi må ha ungdommen, deres barn og deres barnebarn i bakhodet når vi skal utforme politikken til EL og IT Forbundet. Vi må ta modige valg på deres vegne. Hvis vi tør å begynne tanken på omstilling av petroleumsnæringen nå, har vi fantastiske muligheter, mener han.

Glenn Brettvik, Oslo og Akershus, uttrykte også generell bekymring for fremtiden.

– Jeg mener vi må jobbe mot markedsliberalisme. Vi må jobbe for et klimanøytralt Norge i tide til at planeten ikke blir ødelagt. Vi har jo sett hvor sårbare vi er ved oljeprisfall. Og i løpet av vår levetid, eller i alle fall ungdommens levetid, må vi kutte store deler uansett. Selv omm det vil være nødvendig med olje i lang tid fremover, vil det ikke være behov for så mye hvis planeten skal overleve, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse