Fritid
Elektrolærling Erica (20) brenner for Solkongen
Hesteinteressen er mer enn en vanlig hobby for elektrolærling Erica Hell (20). Hun trener en toppidrettsutøver.
Å skape en ekvipasje i dressurridning krever mye stell, og ikke minst trening.
Knut Viggen
Saken oppsummert
knut.viggen@lomedia.no
– Veldig fin hest, men litt kranglete i dag ja, sier Erica og stryker over kinnet til unghesten Roi Soleil, eller på norsk: Solkongen.
Erica Hell (20) fra Vikhammer utenfor Trondheim deltok tidligere i år på Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag sin kvinnekonferanse. Når hun ikke er ute og lærer elektrofaget i Buvik Elektro, handler det mest om hest.
Bruråk Hesteportsenter i Trondheim, en kald maidag. Det er sesongåpning for dressurridning, men kanskje ikke den aller beste dagen for en varmblodig dansk unghest. Så det går, ifølge Erica, litt sånn passe.
Men etter at hun og solkongen har gjort sin runde, er det likevel mest smil å se. Det kommer nye sjanser, selv om poengsummen ikke er helt som hun hadde håpet på.
En krevende sport
I dressurridning er de to som konkurrerer sammen. Erica og Roi utgjør en ekvipasje.
Når Erica etter jobb og middag drar hjemmefra til stall Cissa på Malvik Ridesenter, går det gjerne en to-tre timer før hun er ferdig. Det samme gjentar seg gjerne dagen etter og dagen etter. I all slags vær og føre.
Hest har vært en del av livet til Erica siden hun var ganske liten. Hun fikk en helfôr-hest i konfirmasjonsgave. Da den begynte å bli litt gammel, gikk Erica og mor Lisbeth sammen og kjøpte den unge danske varmblodshesten, Roi Soleil.
– Når du kjøper en to år gammel hest, har du mulighet til å jobbe og trene ham opp slik du vil ha den, sier Erica.
IDRETT OG HOBBY: Elektrolærling Erica Hell har dressurridning som hobby, men det er også toppidrett på høyt plan.
Knut Viggen
Mye trening
Mamma Lisbeth bruker å være med og gjøre stallarbeid, innimellom er også pappa Kai med. Erica står for treninga.
– Det viktigste for å få en hest bra trent, er å trene jevnt og i masse ulendt terreng, mye bane, litt pause imellom, du må ha en jevn flyt på treninga, da får du en sunn hest som holder og bygger muskler rett, forklarer Erica.
– Det er jo en idrettsutøver du trener, så det blir litt på samme måte, du må trene styrke og løping. Og det er viktig med mat, viktig med trivsel, alt er viktig rundt den, fortsetter hun.
Forskjellen på en idrettsutøver på to bein og en hesteekvipasje er at det her er to stykker som må samarbeide.
– Vi må rett og slett bli gode sammen. Og det er jo et dyr du samarbeider med, så det er veldig mye muskler og kropp å ta vare på, sier Erica.
Drømmer om VM
Hun er den eneste av søsknene som driver med hest. Det er en forholdsvis dyr hobby, men hesten er en engangsinvestering. Det er drift, stall og fôr, de månedlige utgiftene som trekker mest. Samt det hun kaller uforutsette utgifter. Men likevel ikke avskrekkende selv for en med lærlinglønn.
På Malvik ridesenter står et sted mellom 24 og 26 hester, og det er bare ett av flere hestesportsentre i Trøndelag.
Erica har en drøm om en gang å kunne kvalifisere seg for et stort internasjonalt mesterskap. Senere i mai deltok Erica og Roi i et internasjonalt stevne i Sarpsborg der det gikk veldig bra.
De fikk en fin 3. plass. På hjemmesiden til rideklubben heter de at de gikk superfine runder og prosenter og fikk veldig gode tilbakemeldinger fra erfarne internasjonale dommere.
Så drømmen om VM lever!


Nå: 0 stillingsannonser