JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SNAKKET MED BEDRIFTENE: Erna Solberg, her fotografert ved en annen NHO-relatert anledning i fjor.

SNAKKET MED BEDRIFTENE: Erna Solberg, her fotografert ved en annen NHO-relatert anledning i fjor.

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg: – Viktig å se og ta vare på sine ansatte

Statsministeren minner NHO-medlemmene om at belastningen selskapene opplever av pandemien, også oppleves krevende for bedriftens ansatte og deres familier.06.01.2021
16:49
07.01.2021 10:21

leif.kirknes@lomedia.no

I dag har NHO hatt såkalt «vorspiel» i forkant av morgendagens digitale årskonferanse. På vorspielet svarte statsminister Erna Solberg på spørsmål fra bedriftene.

Hun oppfordret landets bedrifter til å ta vare på sine ansatte i koronapandemien. At mange bedrifter synes pandemien er krevende, forstår hun, men minner om at bedriftens ansatte og deres familier nok også har det krevende.

– Det var mye dugnad og positiv stemning i mars/april. Nå er det mer slitsomt. En må være forberedt på at temperaturen kan bikke over. Det blir viktig å se og ta vare på sine ansatte, og forstå at det er en utfordring for dem, ikke minst for dem som har hjemmekontor.

– Husk 50-åringene

Solberg minner om at det å ta vare på sine ansatte også har en verdi når det gjelder kampen om de gode hodene.

Kampen om kompetent arbeidskraft vil fortsette, og statsministeren oppfordrer bedriftene til å investere i folkene i eget selskap før de går ut og leter etter nye.

Hun tror mange kanskje har glemt at det som ble skissert som det store næringslivsproblemet i februar 2020 var mangelen på kompetent arbeidskraft.

– Skal vi nå målene om å være konkurransedyktige, grønne og nyskapende framover, må vi ha med dem som er i arbeidslivet i dag, og ikke tro at en nyutdannet 23-åring er løsningen på alt. At dama på 50 også blir investert i. De kan mye de også, og de kan til og med utvikle seg videre. Ikke tilby pensjonistopplæringskurset. Tilby etter- og videreutdanning, si hva som er behovet. Ta vare på folk, sa Solberg.

– Må «pitche»

Det var flere som stilte spørsmål om pengestøtte og andre tilsvarende «insentiver», utover det som finnes tilgjengelig i dag. Der svarte Solberg at staten ikke kan ta absolutt alle regninger. Næringslivet må betale litt selv også.

– Jeg hører flere ber om kapital. Samtidig hører jeg at kapitalmarkedene for tiden fungerer veldig godt. Det er mye penger der. Da må man selge prosjektene sine. Mange gikk på børs i fjor. Man må klare å få finansiering. Så jobber vi med ting som gjør at du kan få produktene ut og fram. Det er ikke lagt opp til bransjespesifikke tiltak, men til gode, generelle rammevilkår og det gode kapitalmarkedet i Norge, sier Solberg.

For små- og mellomstore bedrifter erkjenner hun at kapitaltilgang kan være en utfordring, men peker på blant annet såkornfond og endringer i opsjonsskatten som noen tiltak de har satt i verk.

Og selv om Solberg er enig med Clas Ohlson i at norske forbrukere har litt å gå på når det gjelder såkalt sirkulærøkonomi, det vil si reparere ting som går i stykker heller enn å kjøpe nytt og kanskje leie vinkelsliper framfor å eie en som stort sett samler støv i garasjen, så har hun ikke helt troa på å bidra finansielt her heller.

– Alle kan ikke få null moms, hvis det er det de sikter til. Hva skal vi da til slutt betale vår velferd med, sier hun men legger til at det jobbes med en strategi om sirkulærøkonomi, og at hun ellers er åpen for gode innspill.

Havvind, eksport

Det kommer en stortingsmelding om havvind i løpet av våren, varsler Solberg. Men også der mener statsministeren at selskapene nå kanskje må gjøre litt av jobben med å legge til rette for suksess selv.

Gjennom forskning og utvikling, kompetent arbeidskraft og å skape etterspørsel også i egne rekker. Gjennom havvindstrøm til Equinors egne anlegg, for eksempel.

I samme sammenheng fremhever hun at markedsadgang og å sørge for at det ikke tukles med EØS-avtalen vil være blant viktige saker for for landets eksportbedrifter.

For den type bedrifter jobbes det dessuten med en strategi som er like om hjørnet, som er laget i tett samarbeid med NHO.

– Vi har erkjent at vi ikke har vært gode nok på eksportfinansiering, sier Solberg.

Reiseliv, nytekning

Om reiseliv tror Solberg at folk både i Norge og utlandet egentlig er ganske sultne på reising etter koronaen, og at turistene vil komme når samfunnene åpner opp. Men store, sentralstyrte reklamekampanjer for Norge som destinasjon mener hun fungerer dårlig.

Hun tror det er de unike, lokale reiseopplevelsene som selger, og peker på at staten ikke kan blande seg opp i dette, det må skje lokalt. Det gjelder å tenkte kreativt, mener hun.

– Det Norge har å by på, er i hvert fall stor avstand mellom folk, så det er ikke vanskelig med tometeren. I tillegg til stillheten og naturopplevelsene. Har du vært innestengt i en italiensk leilighet i et år, så er det kanskje det du ser etter, så da gjelder det å trykke på de rette knappene, sier Solberg.

Generelt er det viktig at bedriftene følger med i timen, mener Solberg.

– Veldig mange har lyst til å starte egne bedrifter nå. Den unge generasjonen tenker litt annerledes. Det kan være krevende for etablerte bedrifter. Men det gjelder å ikke være så redd for den nye teknologien. Teknologien kan skape helt nye konkurrenter for deg om du ikke er frempå, og det vil skje i alle bransjer, varsler statsministeren.

Blant annet nevner hun at gode, gamle Ekornes nå er frempå og satser stort på bruk av 3d-printing, mens den relativt nye strømleverandøren Tibber er i ferd med å røske opp i det eksisterende forbrukermarkedet for strømkjøp.

Møter sjefen på butikken

NHO har det siste året lagt vekt på å fremsnakke privat, norsk eierskap. I årskonferansen er temaordet «jobbskaperne». Solberg tror norskeide selskaper har en positivi innvirkning i Norge, fremfor utenlandskeide selskaper, på grunn av nettopp nærheten, som særlig kanskje merkes i krisetider når de internasjonale lokomotivene trekker seg unna.

– At eierne ikke bare treffer fagforeningsrepresentantene på møter, men også i butikken i lokalsamfunnet, skaper en helt annen lojalitet og fellesfølelse, sier hun.

Samtidig fremhever hun at det ikke er vits i å spille privat næringsliv opp mot offentlig sektor.

– Offentlig sektor er kjempeviktig for privat næringsliv gjennom blant annet et kompetent utdanningssystem og et helsesystem som fungerer slik at folk kommer tilbake på jobb. Den norske modellen avlaster bedrifter i Norge på måter som ikke skjer i andre land. Jeg tror ikke noen av bedriftene i Norge hadde ønsket seg nabolandenes permitteringsordninger, sier Solberg.

Privat og offentlig er avhengige av hverandre, ifølge statsministeren.

– En skal ikke snakke ned offentlig sektor. Men samtidig, uten privat sektor og skatteinntekter så klarer vi ikke å finansiere velferden og offentlig sektor heller.

Mange som ikke får jobb

Så må det da også være noe ansatte i offentlig sektor, selv om regjeringen har ønsket å ta grep som blant annet digitalisering for å frigjøre arbeidskapasitet til privat næringsliv.

– Det har aldri vært så stor offentlig sektor som under meg, erkjenner Solberg.

Men minner samtidig landets bedrifter som skriker etter «kompetent arbeidskraft» om at det også er mange her i landet som gjerne vil jobbe, men som ikke får jobb.

– Vi må tørre å ta debatten om at det er konkurranse om arbeidskraften i deler av landet, og å bruke ressursene vi ikke får ut i jobb. Det er for mange som vil jobbe, som ikke får jobbe. Det kunne blitt tilført kompetanse og kunnskap til dem, sier Solberg, og nevner flyktninger, asylsøkere, funksjonshemmede og folk med hull i CV-en.

– Vi må være flinke til å fylle på med kompetanse som gjør at de arbeidsledige kan brukes, sier Solberg.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.01.2021
16:49
07.01.2021 10:21Mest lest

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden


Flere saker