Evry-klubben stiller spørsmål ved nyannonserte nedskjæringer på 300 ansatte
Kuttene kom brått på, og avdelingen som berøres har mer enn nok å gjøre, mener klubben.
– Ledelsen bør synliggjøre slakk og muligheten for effektivisering før de effektiviserer, sier John Christian Hanssen, leder i EL og IT-klubben.
Leif Martin Kirknes (arkivfoto)
leif.kirknes@lomedia.no
Nettsky- og infrastrukturavdelingen i IT-selskapet Tietoevry skal kutte 150 årsverk i Norge og 150 årsverk i Sverige.
Det skal de gjøre for å «justere kapasitet, redusere overlapp og administrative roller, øke automatisering og i større grad utnytte den globale leveransemodellen.»
De nevner prispress, markedsendringer og kontrakter som gikk tapt innen tradisjonelle infrastrukturtjenester før sammenslåingen som årsaker.
– Tilpasning
I prosessen får de rammede hjelp fra fagforeningene, og alt skal skje i henhold til lovverk og praksis i henholdsvis Norge og Sverige, ifølge konsernet. Det skal være gjennomført innen tredje kvartal 2021.
– Vi ser en raskere endring i markedet, som skaper mulighet for oss å være en pådriver i våre kunders transformasjon til nettskyen. Men for å tilpasse oss endringene i markedet, inkludert høyere priskonkurranse innen tradisjonelle infrastrukturtjenester, må vi ta grep for å rebalansere våre grunnkostnader, skriver avdelingsdirektør Johan Torstensson i en pressemelding.
– Vi vil gjøre alt vi kan for å støtte de berørte ansatte og minimere påvirkningen dette har på dem ved å forsøke å identifisere nye muligheter for dem i andre deler av selskapet, og å fortsette å jobbe hardt for å vinne nye forretningsavtaler.
Kom brått på
Klubbleder i Evry Norge, John Christian Hanssen, sier nyheten kom overraskende på, selv for de tillitsvalgte.
– Vi er kritiske til måten denne prosessen har blitt initiert på. Vi har vært vant til fra tidligere å få vite om slikt litt på forhånd siden vi tillitsvalgte har taushetsplikt. Men her har den nye ledelsen i Finland valgt å knytte det opp mot taushetsplikt overfor børsen. Det er vi ikke helt enig i. Dette ble sluppet overraskende for oss onsdag kveld, og det gir oss dårligere mulighet til å forberede saken overfor medlemmene, sier Hanssen, som legger til at de også er overrasket og litt betenkt over omfang og hvilke grupper som er blitt plukket ut.
– Dere ble tatt på senga?
– Vi har vært forberedt på at noe ville skje. Vi vet ledelsen ønsker å ta ut synergieffekter og at det er krav i markedet fra eierne om dette. Men det overrasker oss at de ikke har mer is i magen i situasjonen vi er i. Vi mener at det ikke er nok slakk i organisasjonen tilsvarende 150 årsverk i den norske delen av forretningsområdet Cloud & Infra (skytjenester og infrastruktur) som har 900 ansatte i Norge. Det er nok så drøyt antall å ta ut i Norge. Tilbakemeldinger fra medlemmer tyder heller på at det er for få ansatte i området enn for mange, sier Hanssen.
– Tynt grunnlag
– Du tenker selskapet sparer seg til fant?
– Vår mening som tillitsvalgte er at ledelsen bør synliggjøre slakk og muligheten for effektivisering før de effektiviserer. Hvis de ta da vil ta ned noen årsverk, skjønner vi det. Men hvis du kommer med et regneark der det står «du får bare så og så mange ansatte i år, du må kvitte deg med noen», blir det verre. Både for dem, som skal forklare sine ansatte, og for oss, som skal forklare våre medlemmer hvorfor det skjer, sier Hanssen, som legger til at det er en viss uro i bedriften etter at nyheten ble formidlet på et digitalt allmøte i går.
Forklaringen han tolker ut av situasjonen i selskapet nå er at aksjonærene mener fire prosents driftsmargin er for dårlig. Det er et dårlig argument for å si opp folk, mener han.
– Eierne skal alltid ha sitt, sukker Hanssen.
Han legger til at det i fjor ble sagt at eierne kun skulle ta ut halvt utbytte. De tok ut rundt 156 millioner euro. Hadde den summen blitt fordelt på selskapets 24.000 ansatte globalt, hadde det betydd en lønnsøkning på 6.500 euro per ansatte. Samtidig er ikke Evry i havn med fjorårets lønnsoppgjør, og nå skal de rett inn i årets mellomoppgjør.
– Rett inn i et mellomoppgjør med det bakteppet der er ikke så veldig lystig, sier Hanssen.
Ber om dokumentasjon
I dag skal de ha medlemsmøte, hvor medlemmene får anledning til å lufte seg litt. Det er mange klubbmedlemmer i denne avdelingen som driver med tekniske ting. Bedriften melder at de skal være ferdig med prosessen innen 3. kvartal, men Hanssen tror mye vil være avklart og at mange oppsigelsesmøter (15–1) vil være avholdt innen sommeren.
– At fristen er anslått til tredje kvartal betyr at de holder muligheten åpen for at noen saker ikke kan avklares eller at det blir funnet andre løsninger. Akkurat det er positivt, at de forsøker å bruke tid på det. Det er verre hvis de gjør et dårlig håndverk og etterpå oppdager at de ikke burde gjort det, sier Hanssen.
Han setter pris på at de sier at de vil forsøke å omplassere/omskolere rammede ansatte dersom mulig, og antar også at noen ansatte kanskje vil vurdere å gå av med pensjon. Derfor kan tallet oppsigelser på 150 bli noe lavere når avdelingen er ferdigbarbert. De har foreløpig ikke fått noe informasjon om eventuelt innhold i sluttpakker.
– Bedriften har sagt de skal snu hver stein for å finne ut om noen av de berørte for eksempel kan omskoleres. Vi har bedt om at det arbeidet blir godt dokumentert når vi får listen over hvem som er berørt, sier Hanssen.
ÅRSRAPPORT 2020: «Dividend» = utbytte. For korona-året 2020 tok eierne ut i overkant av det dobbelte sammenlignet med 2019.
Skjermdump årsrapport 2020