– Ledelsen bør synliggjøre slakk og muligheten for effektivisering før de effektiviserer, sier John Christian Hanssen, leder i EL og IT-klubben.
Leif Martin Kirknes (arkivfoto)
Evry-klubben stiller spørsmål ved nyannonserte nedskjæringer på 300 ansatte
Kuttene kom brått på, og avdelingen som berøres har mer enn nok å gjøre, mener klubben.
leif.kirknes@lomedia.no
Nettsky- og infrastrukturavdelingen i IT-selskapet Tietoevry skal kutte 150 årsverk i Norge og 150 årsverk i Sverige.
Det skal de gjøre for å «justere kapasitet, redusere overlapp og administrative roller, øke automatisering og i større grad utnytte den globale leveransemodellen.»
De nevner prispress, markedsendringer og kontrakter som gikk tapt innen tradisjonelle infrastrukturtjenester før sammenslåingen som årsaker.
– Tilpasning
I prosessen får de rammede hjelp fra fagforeningene, og alt skal skje i henhold til lovverk og praksis i henholdsvis Norge og Sverige, ifølge konsernet. Det skal være gjennomført innen tredje kvartal 2021.
– Vi ser en raskere endring i markedet, som skaper mulighet for oss å være en pådriver i våre kunders transformasjon til nettskyen. Men for å tilpasse oss endringene i markedet, inkludert høyere priskonkurranse innen tradisjonelle infrastrukturtjenester, må vi ta grep for å rebalansere våre grunnkostnader, skriver avdelingsdirektør Johan Torstensson i en pressemelding.
– Vi vil gjøre alt vi kan for å støtte de berørte ansatte og minimere påvirkningen dette har på dem ved å forsøke å identifisere nye muligheter for dem i andre deler av selskapet, og å fortsette å jobbe hardt for å vinne nye forretningsavtaler.
Kom brått på
Klubbleder i Evry Norge, John Christian Hanssen, sier nyheten kom overraskende på, selv for de tillitsvalgte.
– Vi er kritiske til måten denne prosessen har blitt initiert på. Vi har vært vant til fra tidligere å få vite om slikt litt på forhånd siden vi tillitsvalgte har taushetsplikt. Men her har den nye ledelsen i Finland valgt å knytte det opp mot taushetsplikt overfor børsen. Det er vi ikke helt enig i. Dette ble sluppet overraskende for oss onsdag kveld, og det gir oss dårligere mulighet til å forberede saken overfor medlemmene, sier Hanssen, som legger til at de også er overrasket og litt betenkt over omfang og hvilke grupper som er blitt plukket ut.
– Dere ble tatt på senga?
– Vi har vært forberedt på at noe ville skje. Vi vet ledelsen ønsker å ta ut synergieffekter og at det er krav i markedet fra eierne om dette. Men det overrasker oss at de ikke har mer is i magen i situasjonen vi er i. Vi mener at det ikke er nok slakk i organisasjonen tilsvarende 150 årsverk i den norske delen av forretningsområdet Cloud & Infra (skytjenester og infrastruktur) som har 900 ansatte i Norge. Det er nok så drøyt antall å ta ut i Norge. Tilbakemeldinger fra medlemmer tyder heller på at det er for få ansatte i området enn for mange, sier Hanssen.
– Tynt grunnlag
– Du tenker selskapet sparer seg til fant?
– Vår mening som tillitsvalgte er at ledelsen bør synliggjøre slakk og muligheten for effektivisering før de effektiviserer. Hvis de ta da vil ta ned noen årsverk, skjønner vi det. Men hvis du kommer med et regneark der det står «du får bare så og så mange ansatte i år, du må kvitte deg med noen», blir det verre. Både for dem, som skal forklare sine ansatte, og for oss, som skal forklare våre medlemmer hvorfor det skjer, sier Hanssen, som legger til at det er en viss uro i bedriften etter at nyheten ble formidlet på et digitalt allmøte i går.
Forklaringen han tolker ut av situasjonen i selskapet nå er at aksjonærene mener fire prosents driftsmargin er for dårlig. Det er et dårlig argument for å si opp folk, mener han.
– Eierne skal alltid ha sitt, sukker Hanssen.
Han legger til at det i fjor ble sagt at eierne kun skulle ta ut halvt utbytte. De tok ut rundt 156 millioner euro. Hadde den summen blitt fordelt på selskapets 24.000 ansatte globalt, hadde det betydd en lønnsøkning på 6.500 euro per ansatte. Samtidig er ikke Evry i havn med fjorårets lønnsoppgjør, og nå skal de rett inn i årets mellomoppgjør.
– Rett inn i et mellomoppgjør med det bakteppet der er ikke så veldig lystig, sier Hanssen.
Ber om dokumentasjon
I dag skal de ha medlemsmøte, hvor medlemmene får anledning til å lufte seg litt. Det er mange klubbmedlemmer i denne avdelingen som driver med tekniske ting. Bedriften melder at de skal være ferdig med prosessen innen 3. kvartal, men Hanssen tror mye vil være avklart og at mange oppsigelsesmøter (15–1) vil være avholdt innen sommeren.
– At fristen er anslått til tredje kvartal betyr at de holder muligheten åpen for at noen saker ikke kan avklares eller at det blir funnet andre løsninger. Akkurat det er positivt, at de forsøker å bruke tid på det. Det er verre hvis de gjør et dårlig håndverk og etterpå oppdager at de ikke burde gjort det, sier Hanssen.
Han setter pris på at de sier at de vil forsøke å omplassere/omskolere rammede ansatte dersom mulig, og antar også at noen ansatte kanskje vil vurdere å gå av med pensjon. Derfor kan tallet oppsigelser på 150 bli noe lavere når avdelingen er ferdigbarbert. De har foreløpig ikke fått noe informasjon om eventuelt innhold i sluttpakker.
– Bedriften har sagt de skal snu hver stein for å finne ut om noen av de berørte for eksempel kan omskoleres. Vi har bedt om at det arbeidet blir godt dokumentert når vi får listen over hvem som er berørt, sier Hanssen.
ÅRSRAPPORT 2020: «Dividend» = utbytte. For korona-året 2020 tok eierne ut i overkant av det dobbelte sammenlignet med 2019.
Skjermdump årsrapport 2020
Mest lest
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Janne Cecilie tar kampen til Strasbourg: – Viktig for alle Nav-brukere
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
– Jeg har fått noen henvendelser om innsidehandel de siste dagene
– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.
André Kjernsli
Flukten fra Chile skulle bli kortvarig, men det tok 21 år før Sergio kom hjem
Forskerne mener alle kommer til å tjene på et bedre kabelnettverk
Illustrasjonsfoto: Helge Larsen / NTB
Forsker foreslår ni nye utenlandskabler
Striden om gruvedumping i Førdefjorden har vært omdiskutert i en årrekke.
Naturvernforbundet
Staten møter naturvernere i retten om gruveavfall. Her er bakgrunnen
SMÅTT: Det er hundredels millimeter og små deler som er hverdagen påverkstedet i Skotterud.
Ole Palmstrøm