JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Byggeplass-kontroll i Oslo. (Illustrasjons-/ arkivfoto)

Byggeplass-kontroll i Oslo. (Illustrasjons-/ arkivfoto)

Håvard Sæbø

Avdekket kriminelt nettverk

Fair Play Bygg Oslo og Omegn-rapport slår alarm om elektrobransjen. – Nå er det «vill vest»-tilstander også i elektro, sier Kai-Otto Helmersen i EMF

Fair Play Bygg har sammen med Kirkens Bymisjon, EL og IT forbundet og Nelfo avdekket et kriminelt nettverk innenfor elektrobransjen, skriver de i rapporten.09.04.2021
16:24
09.04.2021 17:06

leif.kirknes@lomedia.no

I Fair Play Bygg-årsrapporten for 2020 tas blant annet elektrobransjen under lupen, og ifølge rapporten er det her avdekket et kriminelt nettverk som også har forgrening til andre bransjer. Det er registrert over 30 ulike bedrifter i nettverket, der et titalls er kjernebedriftene.

Det er snakk om id-tyveri, svart arbeid, dokumentfalsk, bruk av stråmenn, trusler og vold, grov utnyttelse av arbeidsfolk på grensen til tvangsarbeid. Flere av elektrikerne er fra Romania. Flere av arbeidstakerne hevder at de har blitt truet. Flere kilder forteller at det er svindlet med dokumentasjon fra Romania. Både for elektrikere som montører og faglige ledere som installatører.

«Vill vest»

Det er Fair Play Bygg sammen med Kirkens Bymisjon, EL og IT forbundet og Nelfo som har avdekket det kriminelle nettverket.

- Mange tror nok at el-bransjen er en redelig bransje, men sånn er det ikke nødvendigvis. Nå er det «vill vest»-tilstander også i elektro. Bransjen har mye ulovlig innleie, mange arbeidsgivere bryr seg ikke om arbeidsmiljølovens bestemmelser og de tillitsvalgte tas ikke med på råd, sier Kai -Otto Helmersen fra Elektromontørenes forening Oslo og Akershus i årsmeldingen.

- En godkjenning fra DSB er ikke nødvendigvis bevis på seriøsitet, det florerer med falske papirer, og det er ingen kontroll av hva de kan i praksis, det er bare gjennomgang av papirer, legger hans kollega Jan Ove Evensen til.

De to tar til orde for forbud mot bemanningsbransjen, krav til praktisk prøve ved godkjenning av fagutdanning fra andre land og sterkere krav til borettslag og sameier når de skal foreta vedlikehold og rehabilitering.

(Fortsetter under bildet)

Daglig leder Jan Jamessen  i Nelfo oslo og omegn  og Kai-Otto Helmersen i EMF på fjorårets årskonferanse i Fair Play Bygg, en måned før korona-nedstengning av landet.

Daglig leder Jan Jamessen i Nelfo oslo og omegn og Kai-Otto Helmersen i EMF på fjorårets årskonferanse i Fair Play Bygg, en måned før korona-nedstengning av landet.

Leif Martin Kirknes

Småprosjektene

Også Nelfo mener det syndes mye i borettslag.

– I store prosjekter er som regel alt på stell, det er ryddige forhold på bygget og arbeiderne får den lønna de skal ha. Det er mye verre stilt i privatmarkedet, som selveiere og borettslag, sier Jan Jamessen, daglig leder i Nelfo Oslo og omegn, i årsrapporten.

Han sier de er godt kjent med useriøse forhold i byggebransjen, men mener elektrobransjen likevel er heldig på grunn av dokumentasjons- og sertifikatkrav.

- Men vi vet at mange jobber svart, og at de ikke leverer dokumentasjon som de skal, legger han til.

Nina Melsom i NHO sier i årsrapporten at ønsket om forbud mot bemanningsbransjen er bygget på feil premisser.

- Påstanden om at bruk av innleid arbeidskraft fører til arbeidslivskriminalitet bygger på et galt premiss. Innleie av arbeidskraft er lovlig – og strengt regulert. Ulovlig innleie er en annen sak – dette er ulovlig på lik linje med andre brudd på lover og regler, sier hun.

Svake justis-ressurser

Advokat Anna Marion Persch i Advokatfirmaet Lippestad samarbeider med Fair Play Bygg om saker, for det meste med såkalt pro bono-arbeid, det vil si uten betaling. Hun mener ressursene til å bekjempe a-krim må økes betydelig.

– Det er enormt ressurskrevende å etterforske slike saker, og samfunnet er avhengig av nok ressurser i de lokale politidistriktene. Mange saker blir henlagt på grunn av manglende ressurser, sier hun i årsrapporten.

Hun stiller spørsmål ved om ressurser brukes riktig, eller om det jobbes for å nå måltall framfor å ta de stygge sakene.

- Vi ser at det presenteres mål og gode ønsker fra politikere og departement, men ressursene uteblir. Politikerne må konfronteres med den aktuelle situasjonen, sier hun, og legger til at de kan si mye av det samme om Arbeidstilsynets ressurser.

– Det er eksempler på at man har møtt fram med loggførte avvik etter egne kontroller, en nesten ferdig dokumentert sak, men de har ikke vist interesse for saken, sier Persch i rapporten.

Tilsvar

Nettverk har bedt Justisdepartementet og Arbeidsdepartementet om en kommentar rundt uttalelsene fra advokat Manna Marion Persch om politiets ressurser, tellekanter og Arbeidstilsynets ressurser.

Om Arbeidstilsynets ressurser sier minister Torbjørn Røe Isaksen at det har de styrket det varig med 120 millioner kroner siden 2014. 42 av disse millionene kom i 2021.

– Det har vi gjort nettopp for at Arbeidstilsynet skal ha styrke til å jobbe for et seriøst og sikkert arbeidsliv i Norge, sier han via en epost.

Siden november 2020 har Arbeidstilsynet hatt kontroll med smittevern som sin førsteprioritet, forteller han. Nå får de 50 millioner kroner ekstra til arbeidet med smittevern og til oppfølging av godkjenningsordningen for innkvarteringssteder, legger han til.

– For å slå ned smitten er det avgjørende at arbeidsgivere som ikke følger smittevernsreglene tas, og her gjør Arbeidstilsynet en viktig jobb, sier Isaksen.

Kvalitet, ikke kvantitet

Det er ikke antallet tilsyn, men treffsikre tilsyn som teller, mener ministeren.

– Arbeidstilsynet jobber aktivt for at deres virkemidler og ressurser skal gi størst mulig effekt og treffsikkerhet. Deres kontroller er ikke tilfeldige stikkprøver. De velger bevisst ut hvem som skal kontrolleres basert på hvilke virksomheter og bransjer som har størst risiko for brudd. Til syvende og sist er det ikke antall tilsyn som teller, men mer hvorvidt disse faktisk er treffsikre.

Nettverk har foreløpig ikke fått svar fra justisdepartementet, men vil oppdatere artikkelen hvis og når det kommer.

(Fortsetter under bildet)

Fair Play-leder Lars Mamen i samtale med arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen

Fair Play-leder Lars Mamen i samtale med arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen

Leif Martin Kirknes

Exit-program

Totalt sendte Fair Play 230 varsler om kriminalitet og kritikkverdige forhold til offentlige etater i fjor. «Dette er historia om ein del av arbeidslivet i Noreg 2020. Rå utnytting, trugsmål, helsefarlege forhold og ingen smittevern,» står det i rapportens forord.

- 2020 var et dårlig år for de fleste. Men noen profitterer på krisa, og kriminelle i arbeidslivet har utnyttet krisa på mange vis, sier Lars Mamen, daglig leder i Fair Play Bygg Oslo og omegn

– De fleste varsler handlet om arbeidsfolk som på ulike måtar hadde blitt svindla for lønn, ofte i kombinasjon med svart arbeid organisert av bakmenn i de kriminelle bedriftene, sier Mamen.

En kraftfull strategi mot a-krim må inneholde tiltak som gjør at bedrifter, offentlige og private byggherrer slutter å kjøpe tjenester fra kriminelle, mener han. Andre tiltak må rette seg til de arbeidstakerne som er i det svarte arbeidslivet.

– Kjernen i arbeidslivskriminalitet er utnytting av arbeidsfolk, noen ganger i slavelignende forhold. En må etablere «exit»-program for disse, de må få tilbod om opplæring i sine retter og plikter i arbeidslivet og få mulighet til å formalisere kompetansen sin og etter hvert få fag- eller svennebrev, sier Mamen.

I dette arbeidet har fag- og bransjeforeiningar, opplæringskontor, bedrif­ter og andre organisasjonar mye å bidra med, mener han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.04.2021
16:24
09.04.2021 17:06Mest lest

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Høyre-politikeren kommer med en advarsel til venstresida på 1. mai

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Privat

«Det er 1. mai, og jeg tenker på mamma, en vaskedame»

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Jan-Erik Østlie

«Vi er ikke alle i samme båt. Noen er i en yacht», sier Rødt-lederen i sin 1. mai-tale

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte


Flere saker