JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TEORI OG PRAKSIS. I de nye læreplanene er det lagt opp til noe mer teori, men knyttet opp mot de praktiske arbeidsoppgavene for lærlingene. Den som først og fremst skal stå for opplæringen er fagarbeideren.

TEORI OG PRAKSIS. I de nye læreplanene er det lagt opp til noe mer teori, men knyttet opp mot de praktiske arbeidsoppgavene for lærlingene. Den som først og fremst skal stå for opplæringen er fagarbeideren.

Knut Viggen

Varsler store endringer i ny læreplan for VG3 fra 2022:

Framtidas lærlinger må vite mer om kjønn, bedriftsdemokrati og bærekraft

Hva er viktig for mine livsvalg? Hvordan fungerer trepartssamarbeidet? Skal jeg velge en stikkontakt som lages lokalt eller i et annet land? Det er problemstillinger lærlinger kan bli stilt overfor når de kommer ut i læra i bedrift fra og med neste høst.30.09.2021
10:12
01.10.2021 11:07

knut.viggen@lomedia.no

– Dette stiller nye krav til alle dem som i dag har ansvar for lærlinger ute i bedriftene. De må rett og slett lese seg opp og det må skje raskt, sier Are Solli, nyvalgt leder i faglig råd for elektro og datateknologi.

I 2016 fikk de faglige rådene, som består av representanter både fra arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, i oppdrag av Kunnskapsdepartementet å lage ny tilbudsstruktur for den videregående skolen.

Målet var å lage tilbud som var mer rettet inn mot næringslivets behov. I tillegg skulle de faglige rådene se på områder der det kunne etableres nye fagbrev.

Nye elektrofag

Det har blant annet ført til at det etablert flere nye fag innen elektro og datateknologi. De nye fagene er:

• Ventilasjonstekniker (ferdig)

• Dronefag

I tillegg er maritimelektriker blitt et helt nytt femårig fag, til erstatning for skipselektriker.

Det er også laget nye læreplaner for fire andre femårsfag for luftbransjen.

Ytterligere to nye fag er lagt inn under faglig råd for elektro og datateknologi som fører frem til svenneprøve, det er låsesmed og optroniker.

Det betyr at det nå er foreløpig 25 lærefag man kan utdanne seg til innenfor utdanningsprogrammet elektro og datateknologi. I tillegg har rådet tanker om noen flere nye fag men det er i startfasen foreløpig.

30. august ble de nye læreplanene for VG3 lansert. De skal gjelde fra 1. august 2022. Fra før av er det kommet nye læreplaner for både VG1 og VG2. Lærlingene som skal ut i bedrift fra og med neste høst er de første som har gjennomført den nye læreplanen og nye VG3 er en videreføring av dette.

Mye lest: Elise Sofie (25) slutter: – Ingen fremtid i å jobbe som resepsjonist

Opplæring i bedrift

Solli sier de nye læreplanene også på VG1 og VG2 gjelder i skole og VG3 vil gjelder for opplæringen som skal skje ute i bedriftene. Derfor haster det for de som i dag har ansvar for opplæring av lærlinger å oppdatere seg på det som er nytt i læreplanene for Vg3 som er lansert nå.

(artikkelen fortsetter under bildet)

LEDER: Are Solli er nyvalgt leder i faglig råd elektro og datateknologi.

LEDER: Are Solli er nyvalgt leder i faglig råd elektro og datateknologi.

Knut Viggen

– Når vi sier bedrift, gjelder jo dette først og fremst våre folk, det vil si fagarbeiderne som er tettest på lærlingene i det daglige, men selvsagt også de som er faglige ansvarlige og alle som jobber med å lære opp lærlingene. Vi har et sted mellom 8.500 og 8.800 løpende kontrakter innenfor elektro og datateknologifagene, så her er det mange som må snu seg litt rundt, sier Solli til Nettverk.

Mye delt: Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Fagarbeideren er nøkkelen

Han mener det er fagarbeideren som er nøkkelen i dette. I de nye læreplanene er det lagt opp til noe mer teori, men knyttet opp mot de praktiske arbeidsoppgavene, hvorfor gjør jeg dette, hva er regelverket rundt det, men også mer om samarbeid med andre yrkesgrupper, snekkeren, mureren. Det er også lagt inn et tema om demokrati og medborgerskap som omhandler blant annet organisasjonene i arbeidslivet og kunnskap og refleksjon rundt hvordan det organiserte arbeidslivet bidrar til å motvirke arbeidslivskriminalitet, diskriminering og forskjellsbehandling.. kravene til Opplæring i dette en gjelder både i de bedriftene som er organiserte og de som ikke er det.

Her er det mange som vil ha behov for kurs, opplæring, eller annen form for støtte, tror Solli.

– Dette er noe som ikke er enten en arbeidsgiver eller en arbeidstakergreie, dette er noe vi må gjøre sammen med mål om å få fram de beste fagarbeiderne, sier Are Solli.

Ny undersøkelse: Her er de største lønnstaperne

Vil reise rundt

Solli sier det nå haster med å få laget veiledninger og få folk til å sette seg inn i de nye læreplanene. Hvordan dette skal gjøres bør være en dialog mellom partene og opplæringskontorene i fylkene. Han er forberedt på å reise rundt og informere om de nye læreplanene.

I tillegg er en ny opplæringslov ute til høring som legger nye rammer, og hva betyr dette?

Fra den nye læreplanen:

Tverrfaglige emner:

• Folkehelse og livsmestring: Folkehelse og livsmestring som tverrfaglig tema i skolen skal gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse og muligheter til å ta ansvarlige livsvalg. Livsmestring dreier seg om å kunne forstå og å kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv, med temaer som fysisk og psykisk helse, levevaner, seksualitet og kjønn, rusmidler, mediebruk, og forbruk og personlig økonomi.

• Demokrati og medborgerskap: Skolen skal stimulere elevene til å bli aktive medborgere, og gi dem kompetanse til å delta i videreutviklingen av demokratiet i Norge. Faget handler om demokrati, medborgerskap og om å utvikle kunnskap om det organiserte arbeidslivets forutsetninger, verdier og regler, inklusive trepartssamarbeidets rolle og om hvordan et regulert arbeidsliv bidrar til å motvirke arbeidslivskriminalitet, diskriminering og forskjellbehandling.

• Bærekraftig utvikling: Elevene skal forstå grunnleggende dilemmaer og utviklingstrekk i samfunnet, hvordan de kan håndteres og å forstå sammenhengen mellom sosiale, økonomiske og miljømessige forhold, samt hvilke dilemmaer som kan oppstå ved utbygging og bruk av teknologi, og hvordan disse kan håndteres. Elevene skal kunne ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst. Temaet rommer problemstillinger knyttet til miljø og klima, fattigdom og fordeling av ressurser, konflikter, helse, likestilling, demografi og utdanning. Forstå hvilke miljømessige konsekvenser ressursbruken i det konkrete faget har lokalt, regionalt og globalt.

Grunnleggende ferdigheter, utover selve faget og overnevnte tverrfag:

Lese, skrive, regne, muntlig kommunikasjon, samt digital kunnskap

18 fag innen elektro/datateknologi

Innen elektro/datateknologi VG3, gjelder dette følgende fag:

• Avionikerfag [opplæring i skole],

• Dataelektronikarfaget,

• Elektrikerfaget,

• Energimontørfaget,

• Energioperatørfaget,

• Flytekniske fag [opplæring i skole],

• Fjernstyrte undervannsoperasjoner,

• Heismontørfaget,

• Kulde- og varmepumpeteknikkfaget,

• Låsesmedfaget,

• Maritim elektriker [opplæring i skole],

• Optronikerfaget,

• Produksjonselektronikerfaget,

• Tavlemontørfaget,

• Telekommunikasjonsmontørfaget,

• Togelektrikerfaget,

• Viklerfaget,

• Automatiseringsfaget

kilde: Udir

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.09.2021
10:12
01.10.2021 11:07Mest lest

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

Ole Palmstrøm

– Bussbransjen skyter seg selv i foten


Flere saker