JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full fart mot digitalisering i byggbransjen

Glem papirene. Nå er det digitale flater som gjelder i byggeprosjekter.
HOS NELFO: Ove Guttormsen, Jon Sandes, Anett Andreassen, Inge Aarseth og Johan Varmedal.

HOS NELFO: Ove Guttormsen, Jon Sandes, Anett Andreassen, Inge Aarseth og Johan Varmedal.

Leif Martin Kirknes (montasje)

leif.kirknes@lomedia.no

I går hadde Nelfo, elektrikerenes forening i NHO, årskonferanse. Det var Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo, som åpnet showet. Guttormsen mener digitaliseringen vil gjøre at jobber forsvinner i elektrikerbransjen, men at nye vil komme til. Akkurat som før, for så vidt, men i et raskere tempo. Det er utvikling over hele fjøla, ifølge Guttormsen.

Kundene er også i endring, understreker han.

– Den nye kunden er heldigital fra fødselen, kommuniserer digitalt, deler villig alt og bruker telefonen til alt annet enn å ringe med, sier han.

– Det er mye nytt som kommer. Men vi er akkurat der vi skal være, i et marked som vokser. Men vi må ha en egen omstillingsevne. Omstillingsevne er den viktigste kompetansen, sier Guttormsen.

Les også: – Når politikere er interessert i garasjer, må strøm jaggu være populært

Gammel modell

En ting som vil vise seg snart gjeldende, blir digital og papirfri prosjektstyring, skal vi tro årskonferansen. En av dem som praktiserer dette, er Statsbygg. Der påpeker prosjektleder Anett Andreassen at mye har skjedd de siste 40 år.

– Vi bygger ofte totalentrepriser, og med en 40 år gammel modell som i de fleste tilfeller er basert på at betongentreprenøren er ansvarlig. Elektrikerne kommer først inn på slutten, i siste liten. Mens det som plager meg er som regel ikke betongen, men automatikken, sier Andreassen, som dermed sår tvil om betongentreprenørene er de rette til å være fullansvarlig for prosjektet.

Nå sjekker Statsbygg ut konseptet «digital byggeplass». I Gol setter de opp et fjernstyrt bygg, der byggeprosessen skal effektiviseres med blant annet RFID-teknologi for å holde oversikt over hvem som er på byggeplassen og krav om papirløs byggeplass.

– Det skal ikke være et eneste papir på byggeplassen. Det skal være Ipad og digitale bygningstegninger hele veien, sier Andreassen.

– Kostnader og fremdrift skal planlegges digitalt. Hvordan skal dere legge inn FDV-info (forvaltning, drift, vedlikehold) i en digital modell, er dere forberedt?, spurte hun Nelfo-bedriftene.

Et verktøy

Andreassen nevner ellers teknologier som virtuell virkelighet, droner og tingenes internett.

– Jeg vil kommunisere med dere digitalt også, og sende dere digitale tegninger når jeg skal ha service på bygget, sier Andreassen.

Hun tror denne formen for digitalisering vil gi bedre samarbeid på tvers av faggrener ved at info og data deles mer sømløst, og at BIM (Building Modelling) vil øke kvaliteten og redusere utslipp fra byggene. Hun understreker at digitaliseringen er et verktøy.

– Vi må bruke verktøyene vi har. Digitalisering og teknologi er ikke et mål, men et verktøy for å optimalisere prosesser, sier Andreassen, som påpeker at bygg i seg selv heller ikke er noe mål, men et virkemiddel.

Samhandling

Også Inge Aarseth, prosjektleder for digital samhandling og tekniske grensesnitt i Tønsbergprosjektet, har beveget seg langt inn i digitalisering når Sykehuset i Vestfold skal bygges ut. De har satt seg noen hårete mål for hvor mye utbyggingen skal koste og hvor lang tid den skal ta.

– Vi mener vi må legge til rette for å få en samhandlingsplattform som gjør at totalprosjektet får mer effektiv gjennomføring, sier han.

De har blant annet en egen VDI-plattform der man utveksler data i nærmest sanntid. Videre bidrar åpen BIM for effektiv prosjektgjennomføring. Bruk av åpne standarder er alfa og omega i prosessen.

– Det som skjer i Norge nå, blir lagt merke til internasjonalt, sier han.

Kvalitet

Johan Varmedal, teknisk direktør i Bravida, er langt på vei enig i at det går mot heldigitaliserte tider i byggbransjen.

– Tegninger blir borte. Observasjoner, spørsmål, avvik, framdriftsrapporter, sjekklister og tegningshåndtering blir digitalt. Det vil gi mindre feil og mer effektiv produksjon, sier han.

Også på planleggingsnivå vil det være til fordel.

– Det vil sørge for bedre kvalitet på prosjektering. Man kan jobbe i virtuelle orm der alle kan delta uten å sitte sammen.

Han menr også modulbaserte byggeprosesser vil prege fremtiden. Det vil også løfte effektiviteten, påpeker han. Det er en uunngåelig utvikling med bakgrunn i den over hundre år gamle industrielle revolusjon, mener han. Etter hvert vil bygg 3D-printes på byggeplassen, spår han.

For å komme dit, mener han vi må gape passe høyt hver dag.

"Digital tvilling"

Administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening fortalte om byggenæringens digitale veikart. Han ser for seg at samarbeid må til.

– Digitalisering redefinerer samfunn og næringer. I dag digitaliserer byggenæringen hver for seg. Skal vi gjøre det samfunnet forventer av oss, tror jeg det å digitalisere våre prosesser er løsningen for å oppnå våre mål, sier han.

Veikartet ble signert av partene i arbeidslivet under konferansen «Bygg Reis Deg». Innen 2025 skal bransjen være heldigital. Det skal gi 50 prosent lavere klimagassutslipp, 25 prosent kostnadsreduksjon, 50 prosent raskere gjennomføring og dessuten 50 prosent økning i eksport av produkt og tjenester.

– I fremtiden ønsker vi at byggherrer krever at prosjektet skal planlegges og prosjekteres digitalt. Da får du også en digital tvilling, der du kan simulere drift, sier Sandnes.

Kom i gang

Han snakker altså om en digital byggeplass og en «digital tvilling». Han fremhever at den digitale tvillingen kan få høyere verdi enn bygget selv, ettersom du kan eksportere hele planen til et annet land.

Det vil ta noen år å komme dit, erkjenner han,

– Vi må få etablert en felles digital plattform. Vi må også drive med kompetanseutvikling i både bredde og spiss, sier Sandnes.

Ove Fredheim i Telenor var også blant innlederne hos Nelfo. Han sa seg enig i at det pågår et digitalt skifte. Tipset fra han er å ikke gjøre problemstillingen for vanskelig. Kom i gang og test noe, er hans enkle råd.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse