JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Google og Apple sammen om korona-funksjonalitet

Til sammen har de 99 prosent markedsandel på sine mobiloperativsystemer. Nå samarbeider de om korona-funksjoner.
SMITTESPORING: Dagens mobiltelefoner har teknologi som kan muliggjøre smittesporing. Nå jobber mange aktører med progamvaren som trengs, mens personvernsforkjempere følger nøye med.

SMITTESPORING: Dagens mobiltelefoner har teknologi som kan muliggjøre smittesporing. Nå jobber mange aktører med progamvaren som trengs, mens personvernsforkjempere følger nøye med.

Brian Cliff Olguin

leif.kirknes@lomedia.no

Tanken er at funksjonaliteten Google og Apple samarbeider om i henholdsvis Android og Ios skal bruke blåtann-teknologi til å loggføre hvem du er i nærheten av med et par meters omkrets.

Om du får påvist korona kan du laste opp denne lista, og da vil dem du har loggført i bli varslet om at de bør sette seg inn i hva korona er.

Planlagt lansering i medio mai.

Frivillig

Det er frivillig å bruke funksjonaliteten og frivillig å laste opp lista, understreker de to teknologsigigantene som under normale omstendigheter er konkurrenter og som har måttet gjort en del tilpasninger for å få operativsystemene til å samarbeide.

Til sammen har de 99 prosents markedsandel på mobiloperativsystemer.

Innebygget i system

De understreker videre understreker at myndighetene må bekrefte at det er snakk om korona før listen over kontakter varsles. Loggene vil dessuten lages slik at det ikke skal være mulig for aktører å finne ut hvem som har blitt infisert, og GPS-data vil ikke bli logget. Det skriver Reuters.

Det har kommet noen apper for slik sporing, men de to teknologigigantene tenker at det er bedre om funksjonaliteten er bygget inn i operativsystemet og håndtert av dem.

Fra før er hele ideen om et smittesporingssystem langt framme i pannebrasken til både personvernsforkjempere og myndighetene i ulike land, som kan ha ulikt syn på hva som er riktig måte å gjøre dette på.

Norge lager egen app

I Norge har en app utviklet av Folkehelseinstituttet skapt sine egne debatter. Siste nytt der er at en ekspertgruppe med IT-kyndige har gått gjennom kildekoden til appen. VG melder at ekspertgruppen fraråder at appen lanseres nå;

Sikkerheten i appen virker ok, funksjonalitet med innhenting og opplasting av data fremstår også som sikker fra et personvernhensyn, men det mangler avklaring rundt tilgangsnivå til dataene når de først ligger lagret i nettskyen. Den delen av systemer er ikke ferdig ennå, mener ekspertgruppen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse