JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønn Ungdom og kraftprodusentene vil både ha flere kabler og mer vindkraft

Fagbevegelsen og industrien vil at vi skal være litt mer tilbakeholdne, ungdomspolitikerne er mer utålmodige og støttes av blant andre forskningen og Energi Norge.
JA TIL MER ENERGI:  Nora Jungeilges Heyerdahl (midten) i Grønn Ungdom sier ja til mer kraftutvekling og mer vindkraft og får støtte fra Energi Norges Toini Løvseth (t.v.) og Agnes Viljugrein, AUF, selv om Agnes også vil lytte til industrien.

JA TIL MER ENERGI: Nora Jungeilges Heyerdahl (midten) i Grønn Ungdom sier ja til mer kraftutvekling og mer vindkraft og får støtte fra Energi Norges Toini Løvseth (t.v.) og Agnes Viljugrein, AUF, selv om Agnes også vil lytte til industrien.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

– Den største bekymringen er at vi står på hver vår side og krangler. Det har vi ikke råd til, sier Agnes Nærland Viljugrein, sentralstyremeldem i AUF.

– Jeg er helt enig med Agnes. Det viktigste for oss er å kutte klimautslipp. Men vi skal ikke bare kutte, vi skal slutte med utslipp, forklarer Nora Jungeilges Heyerdahl i Grønn Ungdom.

De var to av ungdomspolitikerne selskapet Northconnect tok med seg på tur til Skottland i høst med kamera på slep for å vinne mer gehør for en ny utenlandskabel mellom Storbritannia og Norge. Et omstridt prosjekt som til nå har møtt ganske stor politisk motstand i Norge.

Både LO og Arbeiderpartiet har sagt nei til en ny kabel, det samme har også regjeringspartner Frp og Senterpartiet, som vokser på et gryende distriktsopprør. Kabelsaken møtes også med motstand fra Industriaksjonen, som har medlemmer i flere LO-forbund. AUF har også sagt at de er imot.

Det er i det hele tatt lite som tyder på at den nye kabelen blir noe av, i alle fall i denne omgangen. Noe særlig Nora i Grønn Ungdom beklager.

Torsdag 12. desember var Nora og Agnes invitert til frokostdebatt hos Energi Norge under tittelen Veivalg for norsk energipolitikk. Hva er effekten for klima og industri?

(artikkelen fortsetter under bildet)

PANELET: Fra venstre, Torjus Bolkesjø, NMBU , Ole Børge Ytterdal, Norsk Industri, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet, Toini Løvseth, Energi Norge, Nora Heyerdahl, Grønn Ungdom, Agnes Viljugrein, AUF  og debattleder Anders Bjartnes, Energi og Klima.

PANELET: Fra venstre, Torjus Bolkesjø, NMBU , Ole Børge Ytterdal, Norsk Industri, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet, Toini Løvseth, Energi Norge, Nora Heyerdahl, Grønn Ungdom, Agnes Viljugrein, AUF og debattleder Anders Bjartnes, Energi og Klima.

Leif Martin Kirknes

Blant de andre debattdeltakerne var leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, Toini Løvseth, direktør for marked, elektrifisering og kunder i Energi Norge, Ole Børge Yttredal fra Norsk Industri og Torjus Bolkesjø, professor og avdelingsleder ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), som jobber med to nordiske forskningsprosjekt der man ser nærmere på konsekvensene av å bygge flere utenlandskabler og mer vindkraft, eller å velge andre løsninger, inkludert det å ikke gjøre noe av dette.

– Må også provosere

Bolkesjø startet med å gå gjennom et prosjektene og konklusjonen så langt er at det må handles raskt, hvis Norden skal greie å oppnå klimamålene.

– Vi trenger flere kabler, mer samarbeid mellom land og samspill mellom sektorer. Kablene alene løser ikke alle utfordringene, men det er en del av løsningen, sier Torjus Bolkesjø.

Han viser til at Norge og Norden har Europas beste vind-ressurser.

– Så har det noen sider, blant annet hensynet til naturverdier. Med flere kabler blir vind mer lønnsomt. Med flere kabler vil det gi bedre konkurransevilkår for vind og sol og det faser raskere ut kull og gass. Flere utenlandskabler gir økte inntekter for vindkraftprodusenter i nord. Og norsk vannkraft får større verdi, mener Bolkesjø.

Han sier at en viktig nøkkel for å lykkes med energiomstillingen, er å anerkjenne og adressere at all utbygging trenger sosial aksept.

Nora i Grønn Ungdom er ikke så opptatt av den.

– Jeg er ikke helt enig i at man ikke kan provosere. Vi må også gjøre ting som provoserer, sier hun.

Agnes Viljugrein i AUF mener vi trenger mer offshore vind, men også vindkraft på land og at man også må oppgradere vannkraften. Så er de litt uenige om hensynet til industrien. Der vil Agnes også lytte til folk som jobber i Mosjøen og andre industristeder og tillitsvalgte i fagbevegelsen. Men de synes det uansett er fint at det går an å snakke sammen på tvers av partigrensene, selv om de er uenige i kabel-spørsmålet.

– Kraftforedling også klimapolitikk

Ole Børge Ytterdal i Norsk Industri sier de er grunnleggende opptatt av tilgang til kraft til konkurransedyktige priser.

– Det blir krevende å etablere mer kraftproduskjon. I så fall må det legges igjen mer i vertskommunene. Norsk Industri er ikke imot kraftutvekslbing, men kraftforedling i Norge er også klimapolitikk. Det er fornuftig å bruke kraften nasjonalt. I dag er to utenlandskabler, en til Storbritannia og en til Tyskland, under bygging. Det er nok foreløpig. Det er vårt standpunkt. Men vi har ikke noen prinsipiell avvisning av flere kabler, sier Ytterdal.

(artikkel fortsetter under bildet)

NEI TIL NY KABEL: Ole Børge Ytterdal og Jan Olav Andersen er enige om at Northconnect ikke bør bygges før man har sett konsekvensene av de to kablene som allerede er under bygging, til Tyslland og England.

NEI TIL NY KABEL: Ole Børge Ytterdal og Jan Olav Andersen er enige om at Northconnect ikke bør bygges før man har sett konsekvensene av de to kablene som allerede er under bygging, til Tyslland og England.

Leif Martin Kirknes

Jan Olav Andersen sier hans forbund og LO både er for vindkraft og for industri, men mot en ny kabel til utlandet før man ser hvordan det går med de to som bygges nå.

– Men vi mener bakteppet nå bør være klima. Da er det fornuftig at alt som kan gå på strøm, går på strøm og det må være fornybart. Samtidig er det viktig å få fram at skal man få til en kursendring kan man ikke provosere en stor del av den norske befolkning.

– Vi må huske på at omstillingene handler om mange folks arbeidpslasser som blir borte. Har du ikke en troverdig løsning på å skaffe nye jobber, minst like gode jobber som før, får du ikke folk med deg, sier Andersen.

Beklager kabel-nei

Toini Løvseth i Energi Norge vil gjerne at vi produsere mer kraft, distribuerer mer og sånn sett faser ut fossil energi.

– Vi har ikke spesielt god tid. Det er nå det er mulig å skape en lønnsom klimapolitikk. Det rasjonelle argumentet er at vi bygger det nå. Jeg er dypt uenig i at forutsetningene for å gjøre det nå ikke er til stede, sier hun.

Nora i Grønn Ungdom synes det er kjempesynd at Ap sier nei til North Connect og hun er skuffet over Frp.

– National Grid (Storbritannias svar på Statnett red. anm.) sier at klimautslippene i Storbritannia kan reduseres med fire prosent med en ny kabel. Dette er et klimaprosjekt som vi også kan tjene penger på. Jeg beklager at dette ikke ser ut til å bli noe av, sier hun.

– Må lytte til andre

Torjus Bolkesjø mener debatten inneholdt mye bra, man må lytte til de som blir rammet, enten det er folk som er bekymret over store naturinngrep, industriens framtid, eller økte strømpriser. Men han synes vi har holdt oss på den samme veien ganske lenge, og at man snart ikke har tid til å vente lenger før det må handles.

– Hadde vi kuttet utslippene på 2000-tallet, kunne vi nøyd oss med kutt på to prosent årlig. Nå må vi kutte fem prosent per år. Venter vi til 2030 må de årlige kuttene bli mye tøffere. Vi må også lytte til klimaforskerne, sier Bolkesjø.

Jan Olav Andersen mener det ikke handler så mye om å bygge Northconnect eller ikke.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ARBEIDSPLASSER: Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet er for vindkraft, men mener en overgang fra fossil til fornybar ikke er mulig uten at det tas hensyn til fremtidige arbeidsplasser.

ARBEIDSPLASSER: Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet er for vindkraft, men mener en overgang fra fossil til fornybar ikke er mulig uten at det tas hensyn til fremtidige arbeidsplasser.

Leif Martin Kirknes

– Det er mange ting vi kan gjøre, men vi må skape det sånn at det ikke rammer en masse industriarbeidsplasser, sier han. Samtidig er han litt skremt over debatten som foregår på sosiale medier som Facebook og han mener skillet mellom sannhet og løgn er i ferd med å viskes litt bort.

– Det er litt sånn at eksperter på fagområder møtes med et "jasså sier du det? Men jeg har jo min egen sannhet".

Agnes Viljugrein tror ikke man kan få til en løsning hvis man ikke lytter til hverandre.

– Jeg har kjemperespekt for Nora som har vært villig til å lytte, sier hun.

Nora Heyerdahl mener vi har en jobb å gjøre med å dempe gemyttene.

– Det er en vanskelig debatt, det er mye som står på spill. Man er redd både for arbeidsplasser og klimaendringer, sier hun.

Alle er enige om å snakke bedre sammen, ikke minst for å gjøre Facebook-feeden litt hyggeligere.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse